Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

VID atklāj grupējumu, kas pērn legalizēja 3,3 miljonus latu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde sadarbībā ar Igaunijas Republikas Nodokļu un muitas dienesta Izmeklēšanas departamenta kolēģiem pagājušajā ceturtdienā apturēja šogad otro noziedzīgo grupējumu, kas nodarbojās ar finanšu noziegumos iegūto līdzekļu legalizēšanu jeb tā saucamo „naudas atmazgāšanu” lielā apmērā.

Saskaņā ar sākotnējās analīzes rezultātiem, grupējuma 2008.gada laikā legalizēto līdzekļu apjoms sasniedza vairāk kā trīs miljonus latu (Ls 3257485,58), nodarot valsts budžetam gandrīz pusmiljona latu (Ls 496904,58) zaudējumus. Grupējuma sniegtos pakalpojumus 2008.gadā izmantojis 51 Latvijas uzņēmums. Ceturtdien VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki Rīgā, Valmierā, Cēsīs un Limbažos kopumā veica desmit kratīšanas un virkni citu procesuālo darbību. Pie aizdomās turamajiem izņemti nozīmīgi lietiskie pierādījumi – dokumenti, kodu kalkulatori u.c. Shēmā iesaistīto uzņēmumu norēķinu kontos iesaldēti vairāk kā 90 tūkstoši latu, izņemta skaidrā nauda vairāk nekā 8 000 lati un vairāk nekā 10 000 eiro. Viena persona aizturēta un ievietota īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, vēl trīs personām piemērots aizdomās turamā statuss un piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.VID Finanšu policijas pārvaldes apkopotā informācija liecina, ka grupējumā darbojās deviņas personas un naudas atmazgāšanas nodrošināšanai tika izmantoti septiņi „bufera uzņēmumi” un 12 tā saucamie „fiktīvie uzņēmumi”, kuru amatpersonas par samaksu piekrīt uz sava vārda reģistrēt uzņēmumus, uzņemoties pilnu atbildību par darbībām, ko viņu vārdā veiks patiesā labuma guvēji.

Dažas no grupējuma augšgalā esošajām personām ir jau iepriekš nonākušas VID Finanšu policijas pārvaldes redzeslokā un figurē vairākos lietvedībā esošajos kriminālprocesos. Persona, kuru ir pietiekams pamats uzskatīt par nelikumīgo shēmu organizatoru, jau ir tiesāta par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā kādā citā VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētā kriminālprocesā, par ko 2008.gada janvārī persona ir notiesāta.

Organizētās grupas vidus posmā darbojās piecas personas, kuras pildīja shēmā izmantoto „bufera uzņēmumu” amatpersonu lomu. Šīs personas pārstāvēja attiecīgo uzņēmumu intereses VID un sniedza nepieciešamos paskaidrojumus, parakstīja fiktīvos līgumus, kā arī veica citas darbības, tajā skaitā īstenoja uzņēmumu kontos ienākušo finanšu līdzekļu noņemšanu skaidrā naudā. VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji nereti sastopas ar gadījumiem, kad arī par „bufera uzņēmumu” amatpersonām tiek formāli ieliktas personas bez noteiktas dzīvesvietas. Tomēr šajā gadījumā par „bufera uzņēmumu” amatpersonām kļuva shēmas organizatoru ģimenes locekļi un draugi, kas būtiski apgrūtina pierādījumu iegūšanu.

Shēmas atklāšanu sarežģīja apstāklis, ka par vienu no „bufera uzņēmuma” amatpersonām bija iecelts kāds bijušais VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieks, kurš gandrīz divus gadus jau vairs nestrādātā VID Finanšu policijas pārvaldē, tomēr nenoliedzami persona savās darbībās varēja izmantot iepriekš iegūtās zināšanas par VID Finanšu policijas pārvaldes darbības metodēm.

Naudas atmazgāšanas shēma formāli noslēdzās ar darījumiem ar „fiktīvajiem uzņēmumiem”, kuru amatpersonas visbiežāk ir bezpajumtnieki un par viņu vārdā veiktajiem darījumiem nav informēti. Šajā konkrētajā gadījumā grupējums pats neveica šo fiktīvo uzņēmumu reģistrāciju, bet gan no citām personām iegādājās šiem „fiktīvajiem uzņēmumiem” izsniegto pavadzīmju numurus un citus rekvizītus. Par vienu pavadzīmes numuru tika maksāti vidēji 30 – 40 lati.

Pretēji darījumu shēmā iesaistīto uzņēmumu VID iesniegtajos pārskatos un deklarācijās norādītajam, no grupējuma klientiem „bufera uzņēmumos” ieskaitītā nauda tālāk netika pārskaitīta minētajiem „fiktīvajiem uzņēmumiem”, bet gan pārskaitīta uz Igaunijas Republikā reģistrētu uzņēmumu kontiem, pēc tam noņemta skaidrā naudā un nogādāta atpakaļ Latvijā. Nereti darījumu formālā puse tika maskēta ar fiktīviem cesijas līgumiem. Atsevišķos gadījumos skaidrā nauda tika izņemta pat no shēmas klienta kases, tos pamatojot ar fiktīviem kases dokumentiem (faktiski skaidrā nauda no „klienta” uzņēmuma netika izsniegta, bet izlietota uzņēmuma amatpersonu vajadzībām). Grupējums par sniegtajiem naudas atmazgāšanas pakalpojumiem ieturēja 7 – 9% no 2008.gadā atmazgāto līdzekļu summas, bet 2009.gadā klientiem jau tika izteikts piedāvājums sniegt attiecīgos pakalpojumus par 10% atlīdzību.

Šobrīd tiek turpināta pirmstiesas izmeklēšana un izmeklēšanas interesēs sīkāka informācija netiek sniegta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas