Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

VIDEO: Austrumeiropas valstu līderi apsveic Obamu ar START

11 Austrumeiropas valstu vadītāji apsveikuši ASV prezidentu Baraku Obamu ar noslēgto kodolieroču arsenāla samazināšanas līgumu START starp ASV un Krieviju, tādējādi sperot nozīmīgu soli, lai paaugstinātu globālo drošību 21.gadsimtā.

Prāgā ceturtdienas vakarā  ASV un Austrumeiropas valstu un valdību vadītāji tikās darba vakariņās, viņu vidū bija arī Latvijas prezidents Valdis Zatlers. Vakariņu laikā ASV prezidents atzīmēja Latvijas un pārējo valstu nozīmīgo pienesumu Eiropas un  kolektīvās drošības sistēmas stiprināšanā pēdējo  divdesmit gadu laikā, vēsta prezidenta kancelejas Preses dienests.

Pēc  darba vakariņām Valsts prezidents uzsvēris, ka ir pagājis gads, kopš iepriekšējās tikšanās ar ASV prezidentu B.Obamu Prāgā Eiropas Savienības (ES) un ASV samita ietvaros un šajā periodā abu valstu divpusējās attiecības ir kļuvušas ciešākas.

Sarunas starp 13 valstu vadītājiem, kas noritējušas lietišķā un atvērtā gaisotnē, galvenokārt tika veltītas starptautiskajiem jautājumiem – situācijai Afganistānā, Irānā, Balkānos, kā arī ES un ASV sadarbībai.

ASV prezidents norādījis uz Centrālās un Austrumeiropas valstu devumu Afganistānas militārajai operācijai. Savukārt V.Zatlers atzina, ka būtiska ir ne tikai sabiedroto militārā iesaiste šajā valstī, bet arī palīdzības sniegšana tās ekonomiskajai attīstībai. V.Zatlers minējis Latvijas pienesumu – nemilitāro kravu tranzīta uz Afganistānu veicināšanu. Valsts prezidents arī paudis, ka Afganistānas drošības situācijas uzlabošanai ir būtiski vairāk iesaistīt tās kaimiņus – ne tikai Pakistānu, bet arī Centrālāzijas valstis.

Savukārt jautājumā par Irānas kodolprogrammas attīstību tika atzīmēts, ka veids, kā tā piepilda savas kodolambīcijas, nav pieļaujams, tāpēc ir jāmeklē risinājums, izmantojot ANO Drošības padomes un diplomātisko kanālu piedāvātās iespējas.

Valstu līderi turpinās diskutēt par drošības jautājumiem gada nogalē plānotajā NATO samitā.

ASV Valsts prezidenta organizētajās darba vakariņās piedalījās ASV, Latvijas, Igaunijas, Rumānijas, Čehijas prezidenti un Bulgārijas, Horvātijas, Čehijas, Ungārijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas un Slovēnijas valdību vadītāji.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

NOSKATIES VIDEO

Valsts prezidenta Valda Zatlera komentārs pēc ASV prezidenta Baraka Obamas darba vakariņām ar Austrumeiropas valstu un valdību vadītājiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas