Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

(VIDEO) Ēlerte: ZZS paši parādīs, vai ir Lemberga kabatas partija

Pašreizējā valdība pastāvēs līdz vēlēšanām, bet pēc tam būs jāvērtē jaunais spēku salikums. Tas, vai Vienotības partneri varētu būt arī ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu saistītā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), būs atkarīgs no tā, vai partija spēs atbrīvoties no Lemberga ietekmes, ceturtdien publicētā intervijā laikrakstā Diena norāda viena no Vienotības līderēm Sarmīte Ēlerte.

Kādas sajūtas ir šobrīd esot politikā? Kādas par jūsu pārstāvēto politisko spēku Vienotību?

Vienotība ir sekmīgi izgājusi cauri triju partiju saliedēšanās procesam, kam pievienojās arī manis vadītā lietussargu grupa. Ja mēs uz brīdi iedomātos Latvijas politisko ainu bez Vienotības, tad tā būtu ļoti nesabalansēta un diezgan nabaga. Vienotība politikā ir ienesusi gan pārliecību par to, ka ir iespējami neatlaidīgi, taču spītīgi uzlabojumi, gan to, ka brīnumi nenotiek. Un baltu zirgu jājēji diemžēl liek vilties jau trešajā dienā pēc vēlēšanām.

Minējāt, ka notikusi sekmīga apvienošanās. Publiski gan izskan ļoti dažādi viedokļi, ir skaidrs, ka Vienotībā pastāv ļoti dažādie strāvojumi. Kaut vai par sadarbības partneriem domas ir ļoti atšķirīgas. Vai jums tiešām ir pārliecība, ka Vienotība šobrīd ir vienota?

Jebkurā Eiropas demokrātiskajā partijā ir dažādi viedokļi. Ja partijā pastāvētu tikai viena direktīva un viens viedoklis, tad tas būtu kaut kas anormāls Eiropas demokrātiskajam procesam. Labāko risinājumu – un tā bija mana pārliecība gan Dienā, gan tagad – ir iespējams atrast tikai tad, ja cilvēki nāk ar dažādiem viedokļiem. Ja nav uz galda visi iespējamie piedāvājumi, tad kā mēs varam izvēlēties?

Bet vai Vienotībā šie viedokļi nav kardināli pretēji pamatlietās? Piemēram, kaut vai sadarbība ar ZZS – viena puse, bijušā Jaunā laika dibinātāji, pret to izturas ļoti labvēlīgi, savukārt otra puse, kur ir arī jūsu lietussargu grupa, ir pilnīgi pretēji noskaņoti. Jautājums – vai esat gatavi ņemt viņus valdībā, vai nē?

Šī valdība tādā veidā, kāda tā pastāv, pastāvēs līdz vēlēšanām. Pēc vēlēšanām mēs skatīsimies, kāds būs jaunais spēku salikums.

Jums ir pārliecība par to, ka Reformu partijai nekāda izjukšana nedraud?

Es runāju par laiku līdz vēlēšanām. Nedomāju, ka kaut viens šobrīd Vienotībā domātu par jaunas valdības veidošanu ar kādu citu partiju. Nē, tas vispār nav dienas kārtībā. Pozitīvais rezultāts Saeimas atlaišanai bija tas, ka būtiski samazinājās oligarhu ietekme valdībā. Gan atstājot aiz borta [Andri] Šķēli un [Aināru] Šleseru, gan atstājot opozīcijā zemniekus. Kā turpmāk veidosies ZZS, viņiem pašiem ir jāatbild. Viņu kādreizējais premjera kandidāts Lemberga kungs ļoti ilgu laiku pavada, sēdēdams uz tiesas soliem.

Bet pavada, un no tā nekas īpaši nemainās.

Tas ir atkarīgs no šiem cilvēkiem, vai viņu izvēle būs būt Lemberga kabatas partijai vai normālai partijai, kurai neapšaubāmi ir niša Latvijas spektrā.

Kāda, jūsuprāt, pašlaik ir viņu izvēle?

Neesmu pēdējā laikā iedziļinājusies viņu ģenealoģijā, tā ka nevaru atbildēt uz šo jautājumu. Nākot tuvāk vēlēšanām un skatoties, kas būs pēc tam, kas būs viņu piedāvājums, par to varēs spriest labāk. Skatīsimies arī, kā ies ar tiesas procesiem.

Ja pieņemam, ka tiesāšanās tomēr tik ātri nebeigsies, kas būs tie kritēriji, pēc kuriem jūs noteiksiet, vai ZZS ir Lemberga kabatas partija vai nav?

Tas, vai nesamērīgs labuma daudzums netiks virzīts vienas pilsētas virzienā.

Šobrīd tiek?

Par šo brīdi es nezinu. Es zinu par laiku, kad es biju valdībā, kad valdībā tiešām bija ļoti liels spiediens. Ļoti liels spiediens.

Tas bija tikai spiediens?

Domāju, ka daudz kas neizdevās. Iespējams, kaut kas arī izdevās.

Pilnu interviju "Baltu zirgu jājēji liek vilties jau trešajā dienā pēc vēlēšanām" lasiet 12.septembra laikrakstā Diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas