Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Vidzemē un Kurzemē esot raksturīgi atbalstīt tieši jaunās partijas

Pagājušajās un aizpagājušajās Saeimas vēlēšanās uzvaras laurus Kurzemē plūca Ventspils mēram Aivaram Lembergam lojālā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), taču Saeimas ārkārtas vēlēšanās situācija varētu būt cita.

Sociologs Latvijas faktu (LF) vadītājs Aigars Freimanis Dienai atzīst: kaut arī šogad atšķirībā no pagājušā gada LF nepēta partiju popularitāti reģionālā griezumā, esot pamats domāt, ka bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera izveidotā Zatlera Reformu partija (ZRP) būs noņēmusi balsis tieši partijām, kas pērnruden Kurzemē guva vislielāko vēlētāju atbalstu, proti, ZZS un Vienotībai. «Visvairāk gan noņemts būs Vienotībai,» prognozē A. Freimanis. Pērn Vienotība tikai nedaudz atpalika no ZZS.

Arī liepājnieks, pieredzējušais politiķis Jānis Lagzdiņš, kurš pērn aizgāja no aktīvās politikas, sliecas domāt, ka 11. Saeimas vēlēšanās vissekmīgākais starts izdosies ZRP. Uz šādu secinājumu vedinot līdzšinējā pieredze, kuru J. Lagzdiņš guvis, savulaik piedaloties Latvijas Tautas frontes, bet pēc tam Latvijas ceļa un Tautas partijas (TP) vēlēšanu kampaņās.

«Vidzemniekiem un kurzemniekiem ir raksturīgi atbalstīt jaunās partijas - viņi aktīvi atbalstīja Šķēli un TP, pēc tam - Repši un Jauno laiku,» novērojis J. Lagzdiņš un prognozē, ka Ventspilī un Ventspils novadā jau tradicionāli lielākie panākumi sagaida A. Lembergam tuvo ZZS, bet pārējā Kurzemē šai politiskajai partijai lielākais konkurents cīņā par otro labāko rezultātu 11. Saeimas vēlēšanās būs Vienotība. «Manuprāt, šoreiz lielākas izredzes pat ir Vienotībai,» tā pieredzējušais politiķis.

Pat prognozējot, ka pēc tam, kad 10. Saeima referendumā tika atlaista, būs likumsakarīgi, ja liela daļa vēlētāju pie vēlēšanu urnām dosies, noskaņoti veikt tā dēvēto protesta balsojumu, par vienu no vēlēšanu favorītiem uzskatītā Saskaņas centra (SC) izredzes gūt lielus panākumus nedz A. Freimanis, nedz J. Lazdiņš nevērtē īpaši augstu.

9. Saeimas vēlēšanās kurzemnieki SC «piešķīra» tikai vienu deputāta mandātu, bet 10. Saeimas vēlēšanās SC ieguva tikai divus mandātus, kas abi tika kandidātiem no Liepājas. Arī LF direktors A. Freimanis akcentē, ka nosacīti SC bastioni Kurzemē ir tieši reģiona lielās pilsētas Liepāja un Ventspils, turpretī citviet priekšroka tiek dota tā dēvētajām latviskajām partijām, kas akcentē savu tuvību laukiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas