Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Vidzemes reģiona attīstībā būtiska loma reģionālajai augstskolai

Nikolajs Stepanovs, Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs:


Izskanot diskusijām publiskā telpā par strukturālām izmaiņām augstākajā izglītībā, gribu uzsvērt, ka Vidzemes Augstskola (ViA) ir vienīgā augstākās izglītības mācību iestāde Vidzemes plānošanas reģionā. Un augstākās izglītības iestādes esamība vienīgajā Vidzemes reģiona republikas nozīmes pilsētā Valmierā ir ļoti būtiska, ņemot vērā policentriskās attīstības tendences mūsu valstī. Mēs nedrīkstam aizmirst teritorijas līdzsvarotas attīstības principu, kas ir iestrādāts likumdošanā, bet ikdienā – ne vienmēr tiek ievērots.

Jāatceras, ka reģionālo augstskolu esamība nodrošina izglītības pieejamību pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai. Turklāt ViA gadu gaitā liela uzmanība tikusi pievērsta mūžizglītībai, kas nodrošina studiju iespējas visiem iedzīvotājiem neatkarīgi no vecuma. Papildinot gribu teikt, ka ViA ir atbalsts uzņēmējdarbībai, - Inženierzinātņu fakultātes izveide ir nopietns solis mācību iestādes attīstībā un sadarbībā ar ražošanas uzņēmumiem Valmierā un citur Vidzemē.

Bez tam 13 pastāvēšanas gados ViA uzkrājusi nopietnu pieredzi reģiona un valsts mēroga pētījumu un projektu realizēšanā, - par to liecina aizvien pieaugošā finansējuma daļa augstskolas budžetā no dažādiem fondiem un citiem finanšu avotiem. Augstskola ir izvirzījusi mērķi – tai jāattīstās kā vienai no inovatīvākajiem reģionālajiem akadēmiskās un pētniecības centriem Baltijas jūras telpā, - līdz ar to valsts mērogā būtu nepieciešams atbalsts šā mērķa sasniegšanai.

Inesis Boķis, Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs:


Labas zināšanas ir nenovērtējams kapitāls, kas palīdz virzīt attīstību visās nozarēs. Kvalitatīvas augstākās izglītības pamatā ir zinošs akadēmiskais personāls un zinātkārs students. ViA piemīt abas šīs komponentes. ViA ir mūsdienīga augstākās izglītības iestāde, kas nodrošina studentiem teorētisko zināšanu iedzīvināšanu praksē jau no 1.kursa. Turklāt Valmierā kā reģiona ekonomiski dinamiska pilsēta, administratīvais, kultūras, sporta centrs nodrošina šo iespēju.

Augstākās izglītības iestādes nozīme reģionos vērtējama no dažādiem skatu punktiem. Reģionālo augstskolu esamība nodrošina izglītības pieejamību. Valmierā līdz ar ViA izveidi iespēja apgūt pilna cikla izglītību - no pirmsskolas līdz mūžizglītībai.

ViA ir jauna, taču progresīva augstākās izglītības iestāde. Tā nav tikai augstskola, bet dialoga un pētniecības centrs, kam ir iespējas augt un augt, piedāvājot reģionam aktuālus risinājumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas