Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vienotība un nacionālā apvienība respektē ZRP vēlmi pēc pauzes koalīcijas sarunās

Vienotība un nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) respektē sava koalīcijas partnera Zatlera reformu partijas (ZRP) vēlmi ieturēt pauzi sarunās par jaunās valdības veidošanu, atzina politisko spēku pārstāvji.

Kā ziņots, ZRP šovakar paudusi neapmierinātību ar koalīcijas veidošanas sarunu gaitu un nolēmusi "ieturēt pauzi" līdz piektdienai. ZRP norāda, ka sarunas par koalīcijas veidošanu un nākamās valdības darāmajiem darbiem "nav saprātīgas".

"Mūsu partneri pauduši vēlmi paņemt pauzi sarunās. Mēs respektējam viņu viedokli un gaidām atpakaļ sarunās," samiernieciski sacīja Vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Runājot par ZRP paustajiem pārmetumiem, ka Vienotībai neesot patiesas vēlmes īstenot norunātās reformas, Āboltiņa norādīja, ka reformas veic visa valdība kopumā, apspriežoties un konsultējoties. Par tām noteikti tikšot runāts un par reformu realizēšanu politisko spēku vienošanās dokumentā esot ierakstīts "iespējami". "Nevar solīt to, pret ko iebildīs Latvijas Banka un Finanšu ministrija, kas var izrādīties neizpildāmi," skaidroja politiķe.

Vienotības līdere norādīja, ka par kopējiem darbošanās principiem vienošanās ir panākta. Tāpēc Vienotība respektējot ZRP vēlmi pēc pauzes un dod laiku, lai noskaidrotu visus pārpratumus.

Kareivīgi nebija noskaņots arī VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, kurš atzina, ka respektējot ZRP kā sarunu partnera tiesības paņemt pauzi. "Tas ir jauns politiskais spēks, viņiem nepieciešams apdomāt visu un iet uz konstruktīvu rīcību," teica Bērziņš.

Komentējot ZRP pārmetumus, ka nacionālā apvienība nemaz patiesībā nemaz nevēloties pildīt vienošanos, Bērziņš skaidroja, ka VL-TB/LNNK attieksme esot skaidri redzama no parakstītā vienošanās dokumenta, kuram klāt pievienoti skaidrojumi par nacionālās apvienības atšķirīgo attieksmi dažos jautājumos.

Savukārt VL-TB/LNNK politiķis Imants Parādnieks izteicās, ka nepieciešams konstruktīvs darbs un "nevajadzētu tumšā telpā meklēt to, kā tur nav".

ZRP ir secinājusi, ka potenciālie koalīcijas partneri - Vienotība un VL-TB/LNNK - topošajā valdības deklarācijā ir gatavi parakstīt vienošanās par ZRP rosināto reformu īstenošanu bez patiesa nodoma tās īstenot. Par to liecinot partiju pārstāvju vakar un šodien paustie publiskie izteikumi, informēja ZRP pārstāve Daiga Holma.

"Tie ir būtiskā pretrunā ar parakstīto vienošanos par reformu un tiesiskuma koalīcijas izveidi. Tas liek domāt, ka iespējamo partneru skatījumā nākamā valdības deklarācija varētu būt tikai formāla un bez reālas motivācijas īstenot tajā iekļautos mērķus. ZRP lēmusi līdz piektdienai ieturēt pauzi koalīcijas sarunās, lai spriestu par tālāku rīcību," norādīja Holma.

Kā norāda ZRP, partija ir dibināta un piekrita koalīcijas veidošanai ar Vienotību un VL-TB/LNNK triju mērķu labad - reformu īstenošanai, naudas varas mazināšanai politikā un sabiedrības saliedēšanai. Patlaban esot pamats domāt, ka vismaz divu minēto mērķu realizācija varētu tikt kavēta no iespējamo koalīcijas partneru puses.

Šodienas Latvijas Radio raidījumā Krustpunkti Vienotības līdere Solvita Āboltiņa apšaubījusi vienošanās par koalīcijas izveidi iekļautos punktus, kuros pausta koalīcijas apņemšanās realizēt ZRP izstrādās reformas ekonomikas un izglītības jomā. Āboltiņa pretēji dokumentā ierakstītajam publiski apšaubījusi mērķi samazināt darbaspēka nodokļus un pārcelt nodokļu slogu uz nekustamo īpašumu un patēriņu.

Savukārt nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars apvienības interneta vietnē norādījis, ka vienošanās dokuments un tā saliedētības sadaļa ir "[..] apkopojums, kam, visticamāk, valdības darbā būs stipri nosacīta loma. Gandrīz katrs formulējums ir skaidrojams dažādi un partijas nostādnes apliecināsies reālā valdības un Saeimas darbā, un tikai".

ZRP kategoriski neesot pieņemama šāda attieksme, jo tā par savu prioritāti izvirzījusi programmatisku pieeju valdības veidošanai. Iespējamo partneru skaidra un neapšaubāma apņemšanās - kā valdības deklarācijā, tā arī publiski un savas partijas iekšienē ir galvenais priekšnosacījums jaunās valdības izveidē, uzsver ZRP.

Kā ziņots, šodien jaunās koalīcijas pārstāvji tikās, lai runātu par amatu sadali.

Šodien koalīcijas sarunās iesaistīta persona aģentūrai LETA neoficiāli atzina, ka sarunas esot grūtas. Piemēram, kaut arī skanot neloģiski, bet neviens politiskais spēks īsti nevēloties iegūt Satiksmes ministriju.

Jau ziņots, ka pirmdien pēc vairāku stundu garām sarunām tika nolemts, ka koalīciju veidos ZRP, Vienotība un VL-TB/LNNK. Šādā trīs partiju koalīcijā būs 56 deputāti, un kā premjera amata kandidāts piedāvāts Valdis Dombrovskis (V).

Koalīcijas sarunās ZRP panākusi sev veto tiesības lēmumu pieņemšanas procesā, savukārt nacionālā apvienība pievienojusi dokumentam savu izpratnes skaidrojumu par atsevišķiem jautājumiem, kas saistīti ar izglītību, okupāciju un pilsonības iegūšanu nepilsoņu bērniem. VL-TB/LNNK apņēmusies nevirzīt iniciatīvas Saeimā, ko neatbalstīs pārējie koalīcijas partneri, tomēr saglabā tiesības palikt pie saviem atsevišķajiem uzskatiem.

Kā ziņots, ārpus jaunās koalīcijas opozīcijā atstātas Saskaņas centra (SC) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas, kas Saeimā sola darboties asi, bet vienlaikus arī konstruktīvi, nekavējot sabiedrībai patiesi nepieciešamu lēmumu pieņemšanu. Tomēr SC vēl cer, ka koalīcijas veidošanas procesu varētu mainīt Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Jaunievēlētā Saeima uz pirmo sēdi sanāks 17.oktobrī.

SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, Vienotība - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas