Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Vienotība un ZRP runās divatā

Pēc Vienotības iniciatīvas līdz nākamajai trešdienai, kad sarunas ar visām Saeimā pārstāvētajām partijām sāks Valsts prezidents Andris Bērziņš, par valdības veidošanas pamatprincipiem un programmatiskajām prioritātēm divpusējās sarunas notiks tikai starp Vienotību un Zatlera Reformu partiju. Saskaņas centra līderis Nils Ušakovs Dienai teica, ka uztver to ar izpratni, jo Saskaņas centra (SC) mērķis ir, lai būtu plaša rīcībspējīga koalīcija.

Taču tādu izveidot neesot iespējams, ja nav savstarpējās sapratnes starp Zatlera Reformu partiju (ZRP) un Vienotību. "Viņiem vajag izrunāties. Mēs vēlam veiksmi un esam ar mieru gaidīt," teica N. Ušakovs.

Ir pagājusi nedēļa kopš Saeimas vēlēšanām, taču nākamās valdības veidošanā tā lielu skaidrību nav ieviesusi. Ar politiku nesaistītiem cilvēkiem, visticamāk, nav kļuvis skaidrs, kurš ar kuru runā, bet galvenais - kurš ir uzņēmies nākamās valdības veidošanas iniciatīvu. Teorētiski tam vajadzētu būt SC, kurš ir Saeimas vēlēšanu uzvarētājs un par kuru nobalsoja viena trešā daļa vēlētāju. Taču viens no SC līderiem Jānis Urbanovičs valdības veidošanas procesā bija manāms fragmentāri, un arī N. Ušakovs sevi nepieteica kā nākamās valdības veidotājs, bet, ja prezidents viņam piedāvātu, viņš piekristu vadīt valdību. Partiju sarunās, kas notika Saeimas viesu zālē, viņš izturējās kā namatēvs un parasti sagaidīja partnerus. Viņš Dienai sacīja, ka iniciatīvas uzņemšanās nozīmē cītīgu darbu, nevis skaļus paziņojumus.

Sākotnēji bija iespaids, ka galveno lomu uzņēmusies Zatlera Reformu partija, precīzāk - tās līderis Valdis Zatlers un divi viņa domubiedri. Taču, kad līdz ceturtdienai šis process nebija ievirzījies saprotamā gultnē, jo runāja visi ar visiem, izņemot malā atstāto Zaļo un Zemnieku savienību, paralēli sākot veidot arī dažādas darba grupas, iniciatīvu pārņēma premjera Valda Dombrovska pārstāvētā Vienotība. Tai beidzot izdevās pārliecināt ZRP, ka vispirms ir jānotiek šo abu politisko spēku sarunām, jo vēlētājs abām partijām kā tiesiskuma aizstāvjiem ir deleģējis kopā 42 mandātus, kas ir vairāk nekā citiem.

Vienotība arī uzskata, ka vispiemērotākais nākamās valdības vadītājs varētu būt V. Dombrovskis, jo esot ļoti svarīgi, lai premjers būtu pieredzējis cilvēks, kuram ir arī starptautiskā uzticība. Valsts prezidents A. Bērziņš, kurš pašlaik uzturas vizītē ASV, ANO Ģenerālās asamblejas ietvaros ar ārvalstu līderiem apspriedis arī Latvijas valdības veidošanas procesu un atzinis, ka koalīcijai jābūt pēc iespējas plašākai, portālu Delfi informējis Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests. A. Bērziņš ir sacījis: "Vislabākā koalīcija būtu iespējami plašāka koalīcija, vislabākais premjera kandidāts - pieredzējis, zinošs un komandu vadīt spējīgs, kuru akceptē partijas."

ZRP līderi vēl nav pauduši atbalstu V. Dombrovskim kā iespējamam premjera kandidātam, kura vadībā būtu gatavi strādāt. V. Zatlers sacīja, ka partijai ir savs premjera kandidāts - Edmunds Sprūdžs, no kura tā ir gatava atkāpties tikai tad, ja prezidents būs izdarījis citu izvēli. V. Zatlers uzsvēra, ka partijai ir svarīgi, lai šajā postenī būtu cilvēks, kura valdībā ZRP varētu īstenot savu programmu. Viņa vadītais jaunais politiskais spēks izvairās arī no jautājumiem par potenciālo trešo sadarbības partneri. Piektdien diena.lv rīkotajā sarunā ar partiju līderiem V. Zatlers neatbildēja uz jautājumu, kādi varētu būt Saskaņas centra un kādi - Visu Latvijai!-TB/LNNK plusi un mīnusi.

Vienotības vadītāja Solvita Āboltiņa diena.lv diskusijā atzina, ka tiesiskuma jautājumos Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK ir atbalstījusi Vienotību, bet vēl nevar pateikt, vai šīs apvienības pārstāvji spēs sevi parādīt kā nobriedušus politiķus.

Vairāk lasi sestdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas