Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Vienotība un ZRP visoptimistiskākās par darbaspēka nodokļu samazināšanu 2013.gadā

Politisko partiju pārstāvjiem, kuri atbilstoši aptaujām iekļūs 11.Saeimā, ir atšķirīgi viedokļi par iespējām tuvāko gadu laikā samazināt darbaspēka nodokļus, lai arī visi norāda uz nepieciešamību to darīt.

Apvienība "Vienotība" un Zatlera reformu partija (ZRP) ir visoptimistiskākās par darbaspēka nodokļu samazināšanu 2013.gadā, bet "Saskaņas centrs", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Nacionālā apvienība domā, ka tam būs nepieciešams ilgāks laiks.

Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) viens no premjera amata kandidātiem Rīgas mērs Nils Ušakovs intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" atzina, ka ideāli būtu darbaspēka nodokļus samazināt jau rīt, taču reāli tuvāko triju gadu laikā tas nebūs īstenojams.

Nacionālās apvienības ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš arī nesolīja, ka darbaspēka nodokļus būtu iespējams samazināt nākamgad. "Es domāju, ka to varētu darīt pēc diviem līdz trim gadiem – apmēram 2014. vai 2015.gadā," prognozēja Bērziņš.

"Nacionālā apvienība vairākkārt ir uzsvērusi, ka nodokļu slogs, kas pašlaik gulstas uz darbaspēku, ir jāpārnes uz patēriņu – galvenokārt ekskluzīvo patēriņu. Te gan ir viena cita lieta – attiecībā uz progresivitātes principa ieviešanu. Mūsu apvienībā par to bija visai karstas diskusijas, kurās mēs vienojāmies, ka, ņemot vērā taisnīguma principu, mēs to noteiksim mūsu partijas programmā," pastāstīja Bērziņš.

Savukārt "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars  Zaķis sacīja, ka, visticamāk, darbaspēka nodokļus izdosies samazināt aiznākamgad. "Teikšu reāli, ka nākamajā gadā tas, visticamāk, netiks izdarīts. Bet aiznākamajā gadā, visticamāk, ka tiks ieviests... Mēs no krīzes tikko nākam ārā, un vajag arī zināmu stabilitāti, lai saprastu kaut kādu skaitļu cēloņsakarības. Tas būtu populistiski sasolīt, ka 2012.gadā visiem uzreiz visu mainīsim. Nē. Mēs precīzi nomērīsim, sapratīsim, kas ir maināmās lietas, un risinājumu piedāvāsim kompleksu," teica Zaķis un piebilda, ka 2012.gadā situācija varētu palikt "status quo".

ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs toties bija vienīgais, kurš izklāstīja precīzu plānu darbaspēka nodokļa samazināšanai. "Nākamo triju gadu laikā par deviņiem procentpunktiem," atzina Sprūdžs un minēja, ka nākamgad tiks sagatavota reforma.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis norādīja, ka darbaspēka nodokļu samazināšana nav slikta ideja. "Tikpat skaista ideja kā bezmaksas bērnudārzs, kas bija Zatlera programmā. Jā. Tikai jautājums ir, kāpēc tas līdz šim nav realizējies," teica Brigmanis.

Atbildot uz jautājumu, vai ir iespējams samazināt nodokļus tuvākajos gados, Brigmanis bija piesardzīgs. "Es negribu būt oriģināls, es atsaukšos uz klasiķiem. Kā teica Šveiks – paaugstiniet nodokļus un cenu alum un jūs būsiet nosisti kā politiķi. Es būtu piesardzīgs šajā jomā. Mēs nezinām, kādi satricinājumi vēl būs. Vienkārši ir samazināt [nodokļus], bet ir ārkārtīgi grūti tos dabūt atpakaļ," paskaidroja Brigmanis.

Jau vēstīts, ka pēc aģentūras BNS pasūtījuma veiktā "Latvijas faktu" aptauja liecina, ka augustā politisko spēku reitingu līderi joprojām ir SC un ZRP. Piecu procentu barjeru pārvarētu vēl "Vienotība", Nacionālā apvienība un ZZS.

Pārējiem politiskajiem spēkiem ir mazāk nekā 2% vēlētāju atbalsts.

Saeimas ārkārtas vēlēšanas notiks 17.septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas