Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vienotības frakcija ārkārtas sēdē vērtējusi Āboltiņas izteikumus par sadarbību ar SC

Vairākiem partijas Pilsoniskās savienības (PS) politiķiem iebilstot pret Vienotības līderes Solvitas Āboltiņas izteikumiem, ka pēc vēlēšanām ir iespējama koalīcija ar apvienību Saskaņas centrs (SC), šodien tika sasaukta Vienotības frakcijas ārkārtas sēde, informēja avoti frakcijā.

PS pārstāvji gan norāda, Āboltiņas izteikumi nebijis vienīgais apspriežamais jautājums, turklāt frakcijas ārkārtas sēdes sasaukšanai nepieciešama puse "Vienotības" deputātu parakstu, tātad sēdi esot iniciējuši ne tikai PS deputāti.

PS pārstāvošais "Vienotības" deputāts Ingmārs Čaklais atzina, ka viedokļu atšķirība frakcijā, kurā ir trīs partijas, esot normāla parādība un pats viņš esot pārliecināts, ka SC "ne tuvu" nav jābūt valdībā. Tomēr par šo lietu nekas neesot iepriekš lemts.

PS valdes loceklis Kārlis Šadurskis norādīja, ka iepriekš "Vienotības" valde nav lēmusi un apvienības biedri nav aptaujāti par iespējamo koalīcijas sastāvu pēc vēlēšanām, līdz ar to arī nav vienotas pozīcijas šajā jautājumā un publiskajā telpā var tikt pausti tikai personīgi viedokļi, ko arī darījusi Āboltiņa.

Šadurskis skaidroja, ka šodien frakcijā runāts par principiem, uz kuriem balstīties iespējamās nākamās koalīcijas veidošanā, lai būtu skaidra "Vienotības" pozīcija. "Koalīcijas sastāvu galu galā noteiks vēlētāji," viņš piebilda.

Lai gan frakcijas sēdes dalībnieki par tās norisi izsakās diezgan atturīgi, tomēr neoficiāla informācija liecina, ka diskusijas bijušas ļoti asas un Āboltiņai prasīts publiski atsaukt savus izteikumus.

Pēc frakcijas sēdes "Vienotība" jau izplatīja samierniecisku paziņojumu presei, kurā norādīts, ka Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas deklarācijā noteiktie mūsu valstiskuma pamati nav diskutējami.

"Vienotība" savā paziņojumā uzsver, ka visiem Latvijas politiskajiem spēkiem, kas grib piedalīties valsts attīstībā, ir skaidri jāapzinās, ka 1990.gadā tika atjaunota 1918.gadā proklamētās valsts neatkarība pēc 50 prettiesiskas okupācijas gadiem. Tas ir mūsu valsts tiesiskais pamatu pamats, norāda deputāti.

"Uz šī pamata mēs divdesmit gadus esam cēluši savu valsti un kļuvuši par Eiropas Savienības un NATO dalībvalsti. Uz latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas un pilsonības pēctecības principiem mēs divdesmit gadus esam veidojuši mūsu sabiedrību. Šie principi nevar tikt pārskatīti," uzsver "Vienotība".

Paziņojumā teikts, ka Latvijas valstiskuma pamatu un okupācijas prettiesiskuma atzīšana ir jebkādas atbildīgas, demokrātiskas un eiropeiskas politiskās darbības priekšnoteikums. "Šīs vērtības un principi ir bijuši un būs pamats mūsu politiskajai darbībai, un uzskatām, ka sadarbību starp Latvijas politiskajiem spēkiem var veidot tikai uz šī pamata," norāda "Vienotības" pārstāvji.

"Vienotība" arī mudina visus Latvijas politisko spēkus skaidri un gaiši apliecināt savu attieksmi pret Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas deklarāciju, Satversmi, Satversmes tiesas un Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumiem, kuros konsekventi un daudzkārt apstiprināts Latvijas valsts nepārtrauktības princips.

Kā ziņots, intervijā laikrakstam "Diena" Āboltiņa norādījusi, ka "Vienotības" valdē absolūts vairākums ir par to, ka iespējama koalīcija ar SC. Komentējot šos izteikumus, cits "Vienotības" līderis Ģirts Valdis Kristovskis norādījis, ka tas ir tikai Āboltiņas privātais viedoklis un "Vienotībā" nav nekāda kopīga viedokļa par SC.

Komentējot "Vienotības" politiķa Edgara Jaunupa teikto, ka ideālākā koalīcijas kombinācija pēc vēlēšanām būtu "Vienotība", Zatlera reformu partija un SC, Āboltiņa norāda, ka pašreizējā "Vienotības" valdē ir līdzīgs viedoklis.

Āboltiņa ir pārliecināta, ka atbalstu koalīcijai ar SC paustu arī vairākums no 4000 "Vienotības" biedriem.

Komentējot Āboltiņas izteikumus, "Vienotībā" ietilpstošās "Pilsoniskās savienības" valdes priekšsēdētājs Kristovskis akcentē, ka SC kā kandidāts koalīcijai nav apspriests "Vienotībā", un "Vienotībai" nav nekāda kopēja viedokļa par to.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas