Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Vienotības līderiem ‒ lieli skaidras naudas uzkrājumi

"Vienotības" līderiem ‒ Solvitai Āboltiņai, kas ārkārtas vēlēšanās startē Kurzemes sarakstā ar pirmo kārtas numuru, un Dzintaram Zaķim, kurš partijas Zemgales listē ir ceturtais, ‒ ir salīdzinoši lieli uzkrājumi skaidrā naudā.

Iesniegtajās ziņās Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) Āboltiņa uzrāda 23 tūktošu eiro lielus skaidras naudas uzkrājumus, savukārt Zaķim zeķē stāv nolikta krietni lielāka summa ‒ 41,79 tūkstoši latu. Tiesa, šīs nav pašas lielākās naudas summas, kuras 11.Saeimas deputātu kandidāti ir deklarējuši, sniedzot ziņas CVK.

"Vienotība" vienmēr ir iestājusies par cīņu pret korupciju. Korupcijas eksperti vienmēr ir norādījuši, ka lieli skaidras naudas uzkrājumi rada papildu aizdomas par iespējamo amatpersonas negodprātīgu rīcību tagad vai nākotnē. Turklāt augusta beigās Valsts sekretāru sanāksmē tika pieteikts arī likumprojekts, kura mērķis ir veikt grozījumus normatīvajos aktos, lai nodrošinātu skaidras naudas kontroles iespēju, paredzot pienākumu amatpersonām, tostarp arī deputātiem, naudas uzkrājumus ieskaitīt savā kontā reģistrētā kredītiestādē, krājaizdevu sabiedrībā vai pasta norēķinu sistēmā.

Zaķis "Panorāmai" savus lielos uzkrājumus attaisnoja ar to, ka bankas pašlaik piedāvā ļoti zemus depozīta procentus un nekāda lielā peļņa tur nesanākot. Taču, piemēram, ja Zaķis savus uzkrājumus uzticētu valsts pārņemtajai bankai "Citadele", kura par gada depozītu latos dod vismaz 2,5%, gadā vien no šā noguldījuma deputāta kandidāts saņemtu apmēram 1044 latus jeb 87 latus katru mēnesi.

Āboltiņa arī uzrādījusi, ka viņai bankā ir nolikti teju septiņi tūkstoši latu. Citu īpašumu Āboltiņai nav. Viņai nav arī parādu, un viņa nevienam nav arī naudu aizdevusi.

Arī Zaķis, lai gan procenti bankās ir zemi, tomēr nedaudz vairāk kā desmit tūkstošus eiro uzticējis "Swedbank". Viņš arī ir aizdevis 22,6 tūkstošus latu, un viņam pieder mežs Sutru pagastā. Citas nekustamas un kustamas mantas Zaķis CVK iesniegtajās ziņās nav uzrādījis.

Zaķim nav arī parādsaistību. Taču viņam pieder 40 kapitāldaļas 2000 latu vērtībā SIA "Datoru centrs", un viņš ir vienīgais šā uzņēmuma īpašnieks. Uzņēmums nodarbojas ar datoru mazumtirdzniecību. Taču ar to īpaši nesokas. Kopš 2007.gada, kad uzņēmuma apgrozījums bija 282 tūkstoši latu un peļņa septiņi tūkstoši, turpmākos gados uzņēmuma apgrozījums ir sarucis un bijuši tikai zaudējumi. 2008.gadā zaudējumi bija 17,4 tūkstoši latu, 2009.gadā ‒ gandrīz 15 tūkstoši latu, pērn ‒ 4,3 tūkstoši latu. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 134 tūkstoši latu, kas ir jau nedaudz vairāk kā 2009.gadā, kad apgrozījums bija nedaudz virs 109 tūkstošiem latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas