Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Vienotību par pirmo partneri koalīcijā uzskata ZRP un ZZS

"Vienotību" par pirmo partneri koalīcijā uzskata Zatlera Reformu partija (ZRP) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), taču politiskie spēki, kas saskaņā ar aptauju datiem iekļūs 11.Saeimā, ir izvairīgi par iespējamo sadarbību ar "Saskaņas centru" (SC).

Par to liecina partiju pārstāvju sacītais aģentūrai BNS.

Zatlera Reformu partija uzsver, ka nevar sadarboties ar ZZS un Šlesera Reformu partiju LPP/LC. Savukārt "Vienotība" vēlētos, lai kopā ar ZRP izdotos iegūt vairākumu parlamentā.

ZZS var sadarboties ar visiem politiskajiem spēkiem, izņemot "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", SC – ar visiem, izņemot Nacionālo apvienību, bet Nacionālā apvienība – ar visiem politiskajiem spēkiem, izņemot SC.

ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs aģentūrai BNS uzsvēra, ka ZRP nav sarkano līniju koalīcijas veidošanā, taču "ir konkrēta nevarēšana" sadarboties ar ZZS un Šlesera partiju jeb politiskajiem spēkiem, kur ir iespējama pārāk liela naudas ietekme. Par tuvāko partneri ZRP uzskata "Vienotību".

Sprūdžs gan nedomā, ka pēc vēlēšanām būs tik triviāla izvēle – koalīciju veidot vai nu ar "Saskaņas centru", vai nu ar Nacionālo apvienību. Tomēr viņš neatbildēja, kurš būs trešais partneris, ja tāds būs nepieciešams, vien uzsverot, ka visu noteiks pēcvēlēšanu realitāte "ar tādiem cipariņiem, kādi ir", kā arī tas, ar kuru politisko spēku ZRP varēs īstenot savu programmu.

ZRP arī nesaredz nekā slikta palikšanai opozīcijā un ir gatavi būt mazākumā. "Sēžam opozīcijā, gatavojamies pašvaldību vēlēšanām, gatavojamies nākamajām Saeimas vēlēšanām," sprieda Sprūdžs.

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis norādīja, ka ZZS nevar sadarboties ar "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā". Tā kā ZRP ir pateikuši, ka ar ZZS nesadarbosies, tad Brigmaņa pārstāvētais politiskais spēks viņiem arī neuzbāzīsies.

"Viņi [ZRP] mums ir pateikuši nē, tātad arī mums ar viņiem nav īpaši ko runāt, lai viņi sēž savā dārzā, ēd ābolus un gaida, ko darīs. Mums būs ļoti interesanti noskatīties, kā viņi eksaminēs pārējos. Mēs esam no eksaminācijas izslēgti ārā, mēs arī viņiem neuzbāžamies," teica Brigmanis.

Ja būs jāizvēlas sadarbība ar SC vai Nacionālo apvienību, Brigmanis sacīja, ka uz šo jautājumu jāskatās citādi, proti, vēlēšanu uzvarētājs, visticamāk, būs SC un tieši viņi vērsīsies pie katra politiskā spēka ar piedāvājumu.

"Es pateikšu skaidri un gaiši – ne te Brigmanis, ne Lembergs, ne Vējonis nebūs tas, kas pateiks, strādās vai ne. Tas ir pārāk svarīgs un būtisks jautājums latviskai, tomēr rietumnieciski orientētai partijai, kur nevar vienpersoniski pieņemt lēmumu," uzsvēra Brigmanis.

ZZS lēmumu pieņemšot padomē, kurai ir pilnvaras starp kongresiem.

Vienlaikus Brigmanis, paužot personīgo viedokli, paziņoja, ka ne ar kādiem moratorijiem, kā to rosina SC, nākt klajā nevarēs. ZZS arī neprasīs "Saskaņas centra" vadībai parakstīt papīru par okupācijas atzīšanu.

"Tāpat nevar nākt ar fundamentāliem nosacījumiem, ka mums jāieslēdz koalīcijas līgumā jautājuma pārskatīšana par nepilsoņu tiesībām pašvaldības vēlēt. Tādām lietām mēs nepiekrītam. Mēs nepiekrītam tam, ka ir jārevidē jautājumi attiecībā uz valodu. Vai mēs viņiem prasīsim, lūdzu, Urbanovič, paraksties uz papīra, ka tu atzīsti okupāciju? Viņi neparakstīs tādu papīru," uzsvēra Brigmanis, piebilstot, ka ZZS tādu papīru no SC neprasīs.

"Tā ir lieta, kas ir skaidri zināma, – ka okupācija ir bijusi, un par to vispār nav ko diskutēt. Tas, ka viņi atnāks un publiski pateiks, ka viņi ir izdomājuši, ka okupācija ir bijusi, vai jūs domājat, ka viņi dvēselē būs mainījuši savu viedokli par šo lietu? No viņiem būs izspiests viens publisks vārds par šo tēmu, tā būs kā indulgence dažam labam politiskajam spēkam, ka viņš var ar viņiem kopā iet. Tas nav mērķis, ko mēs gribam sasniegt," paskaidroja ZZS līderis.

Viņš atzina, ka ZZS kā latviskai partijai tuvāks ir nevis SC, bet gan "Visu Latvijai!".

Arī ZZS par savu primāro partneri koalīcijā uzskata "Vienotību".

Savukārt "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis apliecināja, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks "dažādās formās var sadarboties ar visiem, kam vēlētāji dāvā uzticību", taču "Vienotības" prioritāte noteikti nebūs iet valdībā ar SC vai strādāt SC vadītā Ministru kabinetā.

"Visticamākais, mēs centīsimies vispirms veidot valdību kopā ar tiem politiskajiem spēkiem, kas ir mūsu elektorātam vistuvākie. Respektīvi, ja mums ir kāds no politiskajiem spēkiem, kas mums visvairāk atņem balsu, tas tik un tā ir mūsu elektorāts, tik un tā mēs esam otrā izvēle.. ZRP noteikti iznāk mums radniecīga. Es gan esmu noteikti pārliecināts, ka šajās vēlēšanās mēs noteikti iegūsim vairāk balsu nekā ZRP, jo viņu strauji krītošais reitings ir likumsakarīgs. Turpretī, kas būs citi mūsu partneri nākamajā valdībā, ļoti grūti patlaban pateikt," atzina Zaķis.

Zaķis nedomā, ka "Vienotība" paliks opozīcijā un tas būtu iespējams tikai tad, ja 5% barjeru pārvarēs Aināra Šlesera partija, jo tad ir liela varbūtība, ka Šleseram, ZZS un SC ir vairākums. Tomēr šādu scenāriju Zaķis uzskata par teju vai nereālu, jo Šlesera reitingi ir ļoti zemi.

Par labāko scenāriju Zaķis uzskata, ja "Vienotībai" un ZRP būtu vairākums parlamentā.

"Vienotības" pārstāvis arī sprieda, ka liela daļa ZZS nacionālo vēlētāju ir pametuši politisko spēku un īsā laikā aptuveni trešajai daļai ZZS atbalstītāju otrā izvēle ir SC. Līdz ar to ZZS ir panākuši, ka viņu vēlētājs pārāk neuztrauktos par sadarbību ar SC.

Zaķis atkārtoja, ka, viņaprāt, trīs nacionālās partijas tomēr turēsies kopā. Viņš nepiekrita, ka SC neņemšana Valda Dombrovska otrajā valdībā būtu bijusi kļūda.

"Par sabiedrības saliedēšanos es teikšu tā, ka tajā brīdī, kad krieviski runājošo elektorātu pārstāvēs viena moderni domājoša un eiropeiski domājoša, kaut vai arī krieviski iekšēji runājoša partija, tad sadarbība būs efektīva. Tagad mēs redzam, kas notiek ar balsojumiem par tiesiskumu – SC ir tieši tas pats, kas ZZS, Lemberga viedoklis," klāstīja Zaķis.

"Mēs necenšamies sazīmēt sarkanās līnijas, jo neredzam tur nekādu pragmatisku pazīmju zīmēt sarkanās līnijas," uzsvēra Zaķis.

Savukārt SC premjera amata kandidāts Rīgas mērs Nils Ušakovs apliecināja, ka SC ir gatavi sadarboties ar visiem, izņemot Nacionālo apvienību, ar kuru sarunas diez vai būšot auglīgas. SC nāks klajā ar priekšlikumu, ka partijas, kas veido valdības deklarāciju, vienojas trīs gadus nevirzīt Saeimā likumu izmaiņas saistībā ar vēstures un nacionālajiem jautājumiem, tostarp valodu.

Viņš gan neatbildēja par SC rīcību, ja pārējie potenciālie partneri šādam moratorijam nepiekritīs un vai būtu gatavi atkāpties no šā priekšlikuma.

"Mēs sāksim ar sarunām un redzēsim, kāds būs rezultāts.. Skatīsimies pēc situācijas. To, cik priekšlikums ir fleksibls, var saprast tikai sarunās, un tas ir atkarīgs no daudziem faktoriem, sākot no tā, kādās proporcijās kādi politiskie spēki tiek ievēlēti, kādas ir personālijas katram politiskajam spēkam. Pašreiz spekulēt, cik mēs esam fleksibli katrā no priekšlikumiem, ir pāragri," norādīja Ušakovs.

Savukārt uz jautājumu, ja, piemēram, "Vienotība" prasīs atzīt okupāciju, vai SC tam piekritīs, Ušakovs atbildēja – SC nepieļaus, ka viens politisks spēks tādā veidā mēģina eksaminēt citu politisku spēku.

Uz jautājumu, vai SC ir ar mieru palikt opozīcijā, Ušakovs atbildēja, ka pieredze strādāt mazākumā SC ir, taču "mums ir arī lieli plāni strādāt valdībā". Ušakovs arī nenosauca, kuru politisko spēku uzrunās pirmo, ja SC uzvarēs vēlēšanās.

Nacionālās apvienības ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš apliecināja, ka neredz sadarbības iespējas ar SC "nekādā veidā". Ar pārējiem politiskajiem spēkiem, izņemot "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", Nacionālā apvienība var vienoties.

"Mēs vadīsimies pēc četriem pamatprincipiem – latviskums, taisnīgums, labklājība un drošība – un uz potenciālajiem sadarbības partneriem raudzīsimies caur šo principu. Pēc pašreizējās situācijas, "Saskaņas centrs" neietilpst šo partiju sarakstā," teica Bērziņš.

Jau vēstīts, ka pēc aģentūras BNS pasūtījuma veiktā "Latvijas faktu" aptauja liecina, ka augustā politisko spēku reitingu līderi joprojām ir SC un ZRP. Piecu procentu barjeru pārvarētu vēl "Vienotība", Nacionālā apvienība un ZZS.

Pārējiem politiskajiem spēkiem ir mazāk nekā 2% vēlētāju atbalsts.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas