Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vīķe-Freiberga: ES jaunajiem līderiem jādomā par lielām lietām, ne banānu formu

Pirmo reizi Eiropai ir kopēja balss starptautiskajā arēnā. Tā ir jāizmanto labi un ar jēgu. Tas nozīmē mazāk raizēties par detaļām un vairāk koncentrēties uz lielām lietām – nedaudz mazāk laika veltīt rūpēm par banānu formu, bet vairāk – enerģētiskajai drošībai un videi, tā situāciju pēc pirmā Eiropas Savienības (ES) prezidenta un ES ārpolitikas pārstāvja ievēlēšanas komentārā britu laikrakstā The Times raksturo bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kas arī tika virzīta augstajam ES prezidenta amatam.

Viņa arī atkārtoti velta kritiku necaurspīdīgajam amatu kandidātu izvēles procesam, norādot, ka Hermans van Rompujs kā ES prezidents un Ketrina Eštone kā ES augstākā pārstāve ārpolitikas un drošības politikas jautājumos izvēlēti ilgi pirms vakariņu celšanas politiķu galdā Briselē ceturtdienas vakarā, kad lēmums par viņu apstiprināšanu tika formāli pieņemts.

Kā norāda V.Vīķe-Freiberga, ir pagājis bezsejainās birokrātijas un pie īpašo viesu galdiem pieņemto lēmumu laiks. "Eiropieši sagaida, ka to pārstāvji būs redzami un runās ar viņiem. Mēs ceram redzēt jaunos līderus televīzijā, skaidrojot, ko viņi dara visu ES dalībvalstu pilsoņu labā," komentārā raksta eksprezidente.

Viņa pauž cerību, ka desmit gadu laikā Eiropa runās vienā balsī par svarīgākajiem jautājumiem, kopīgajām interesēm stājoties pāri valstu individuālajām vajadzībām. Kā piemēru V.Vīķe-Freiberga min enerģētikas politiku attiecībā uz enerģijas avotiem un gāzes un naftas piegādēm.

Tāpat viņa pieļauj, ka nākotnē ES prezidentu varētu ievēlēt paši iedzīvotāji. "Tas ir mērķis, uz kuru ir vērts tiekties, ja mēs vēlamies veicināt Eiropas pilsoņu uzticību."

Kā uzsver V.Vīķe-Freiberga, nav grūti komunicēt ar sabiedrību, īpaši ar pašreiz pieejamajām tehnoloģijām. Viņa pati bijusi pārsteigta par atsaucību viņas kandidatūrai, ko saņēmusi internetā. Pēc politiķes domām, tas liecina: ir kļūdaini apgalvot, ka eiropiešiem nerūp, kas tiek iecelts amatos.

"Mums jāturpina būt drosmīgiem. Eiropā nekad atkal nevar būt politiskā sistēma, kas tiek uzspiesta no augšas. Tāpat arī spēcīgākās valstis nedrīkst uzspiest savu gribu mazajām. Zināmā mērā jābūt vienlīdzībai, neatkarīgi no lieluma," komentārā vēsta eksprezidente. Viņapsrāt, nevar teikt, ka Eiropa ir gatava kļūt par federāciju, taču, iespējams, 50 gadu laikā tas notiks. "Taču tas nav kas tāds, ko var uzspiest. Ja tam ir jānotiek, tad lēnām un atvērti."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Lasi visu Vairas Vīķes-Freibergas rakstu internetā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas