Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vīķe-Freiberga: ja prezidents izsaka neuzticību, es nezinu, cik zemāk vairs var krist

Valdības prestižs ir ļoti smagi iedragāts, un, ja pats Valsts prezidents izsaka neuzticību, es nezinu, cik zemāk vairs var krist, komentējot valsts vadītāja Valda Zatlera piektdienas paziņojumu, ka premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) ir zaudējis viņa uzticību, piektdien raidījumā 100.pants teica eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

"Ja es interpretēju pareizi prezidenta soli, tā ir viņa vēlme aicināt Ministru prezidentu pašam atlūgties. Saeima nebija spējīga viņu nogāzt, ja prezidents nav apmierināts ar šo rezultātu, šis ir viņa spiediens, mēģinājums aicināt premjeru pašam iesniegt atlūguma vēstuli," vērtēja bijuši valsts vadītāja.

Viņa arī atzina, ka V.Zatlera paziņojums viņu pārsteidzis. Pēc V.Vīķes-Freibergas domām, ja prezidents izsaka neuzticību valdības vadītājam, tas tiks ievērots visā pasaulē, un, piemēram, starptautiskajiem aizdevējiem varētu rasties nopietnas šaubas par to, kas notiek Latvijā. "Un es baidos, ka tas varētu Latvijai kaitēt."

Bijušajai prezidentei izskatījies, ka I.Godmanis tiešām centies darīt to, kas no viņa tika prasīts, taču, vai pietiekoši, to viņa nevarēja novērtēt.

Eksprezidente arī secināja: Ministru prezidents ir demonstrējis, ka viņa kabinets neseko viņa ieteikumiem, un tas arī ir nopietns un skumdinošs signāls.

"Radās iespaids, ka cilvēks cenšas un mēģina kaut ko darīt, bet viņam neizdodas, viņš nevar savu koalīciju dabūt visus velkam vienā virzienā un visus adaptējam vienu modeli," teica V.Vīķe-Freiberga, salīdzinot situāciju ar stāvēšanu un grūstīšanos uz laipiņas, gaidot, kura partija kuru nogrūdīs, ja būs jāveic izmaiņas.

Izskatās, ka koalīcijas partijas nav gatavas uz jebko kā tikai grūstīties uz laipas jeb, citiem vārdiem sakot, ieķerties ar nagiem un zobiem katrs savās esošās pozīcijās, ar to domu, ka lai vai kas, lai cik slikti reitingi, bet vismaz šīs ministrijas, kas ir viņu pārraudzībā, dos kaut kādas priekšrocības gaidāmajās pašvaldību, Eiroparlamenta vēlēšanām un droši vien, pēc visām zīmēm spriežot, tuvākā nākotnē arī ārkārtas Saeimas vēlēšanās, klāstīja bijusī valsts vadītāja. Viņasprāt, tas ir neveselīgi pašreizējā ekonomiskajā situācijā.

"Man mati ceļas stāvus, uz visu to noraugoties."

V.Vīķe-Freiberga arī uzsvēra, ka Valsts prezidents var darīt tikai tik daudz, cik ir noteikts Satversmē, - viņam ir smaga loma premjera izraudzīšanā, bet tad viņa atbildība beidzas un atbildību pārņem Saeima.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Godmanis: Zatlera pozīcija sāpīga, valdības reorganizācija tikai atlikta

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas