Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vilkaste Mežaparka zemi savulaik piedāvājusi domes korupcijas skandālā figurējušajam Inkulim

__Ināra Vilkaste, kuras mājā un birojā pagājušajā nedēļā kratīšanu veica Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki, Mežaparka zemi savulaik piedāvājusi Rīgas Domes korupcijas skandālā figurējušajam Andrejam Inkulim, kura firmas ofisā pirms diviem mēnešiem arī kratīšanu veica KNAB. Iespējams, ka Rīgas Domes Attīstības departamenta amatpersonas Raimonda Janitas atzīšanās vairākās kukuļdošanas epizodēs un kratīšana pie Inkuļa ir devusi KNAB iemeslu veikt kratīšanu Vilkastes mājā un birojā.

Jau ziņots, ka pērn I.Vilkastes bijušais biznesa partneris Raimonds Štālbergs paziņoja, ka I.Vilkaste 2005.gadā devusi miljonu eiro lielu kukuli ietekmīgām Rīgas būvvaldes amatpersonām, lai panāktu izdevīgus nosacījumus I.Vilkastei piederošās zemes apbūvei Mežaparkā Rusova ielā 1. Gada beigās zeme jau tika pārdota bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra (LPP/LC) pārstāvētai kompānijai par 30 miljoniem. Teritorijā starp Ķīšezera, Rusova un Ezermalas ielu uzņēmums plāno izveidot jaunu mikrorajonu ar dzīvojamām un darījumu ēkām. Vilkastes peļņa šajā darījumā bija milzīga: zemi viņa iegādājās pirms pieciem gadiem par 175 tūkstošiem latu.

Kā noskaidroja Diena pretendents uz šo zemi bija arī AS Eldikrija, kuras viens no īpašniekiem bija A.Inkulis, kura vārds tika minēts nesenajā domes korupcijas skandālā. "Es Eldikrija savu darbību esmu apturējis. Tagad esmu pensionārs," sazvanīts, no komentāriem atsakās, A.Inkulis. Runīgāka gan ir firmas pārstāve Mārīte Lipša un stāsta, ka I.Vilkaste 2005.gadā piedāvājusi pirkt minēto zemi Rusova ielā 1. "Nodibinājām meitas uzņēmumu. Taču kāds cits maksāja vairāk," darījuma neizdošanos skaidro M. Lipša, piebilstot, ka šobrīd nekāda saistība ar īpašumu uzņēmumam nav.


Štālbergs vairs nekomentē

Piektdien KNAB veica kratīšanu ietekmīgas muitas amatpersonas Vladimira Vaškeviča šķirtās sievas I.Vilkastes birojā un mājā, to pirmdien apstiprināja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs. Pēc I.Vilkastes advokāta Aināra Platača teiktā, tas noticis saistībā ar KNAB veikto izmeklēšanu Rīgas domē, svētdien ziņoja TV3 raidījums Nekā personīga. Dienai A.Platacis jebkādus komentārus sniegt atteicās.

Kā norāda raidījums, kratīšana, iespējams, norāda, ka R.Janita sniedzis liecības par I.Vikasti, proti, par to ka viņa maksājusi miljonu eiro Rīgas domes amatpersonām, lai panāktu izdevīgu zonējuma maiņu. Raidījums atgādina, ka pirms gada par I.Vilkastes dotajiem kukuļiem sāka runāt viņa bijušais biznesa partneris Raimonds Štālbergs, kurš šobrīd apsūdzēts piecu miljonu latu izspiešanā no uzņēmējas un tiesājas. Viņš KNAB liecinājis, ka nauda maksāta pa daļām un kukuļošanas ķēdē bijuši iesaistīti tā brīža attīstības departamenta direktora vietnieks, tagad aizturētais Pēteris Strancis un administrācijas vadītājs R.Janita. Pēc R.Štālberga teiktā, R.Janitam kā kurjeram kurpju kastē tika nodota daļa naudas.

R.Štālbergs šodien atteicās Dienai atkārtoti apliecināt šo informāciju, ko iepriekš bija paudis KNAB, pauda viņa advokāte Alla Ignatjeva.

Inkulis nevēlas "atmazgāties"

Diena jau rakstīja, ka A.Inkuļa un Eldikrija vārds nesen parādījās saistībā ar KNAB veiktajām aizturēšanām Rīgas domē. Februāra vidū aizdomās par kukuļņemšanu saistībā ar kādas būvniecības ieceres atbalstīšanu KNAB apcietināja bijušo attīstības departamenta direktoru Vilni Štramu un R.Janitu. Neoficiāli kukuļošanu saista ar uzņēmuma NCC Spilve Development vēlmi būvēties Spilvas pļavās. Šo versiju tikai pastiprināja firmas vadītāja igauņa Prīta Tominga atkāpšanās no amata uzreiz pēc skandāla, kā arī KNAB atklātais, ka lietā ir vēl viens aizdomās turamais — kāds Igaunijas pilsonis.

Drīz pēc tam KNAB aizdomās par kukuļa ņemšanas mēģinājumu aizturēja arī attīstības departamenta vadītāju P.Stranci un A.Inkuli. Vai šīs aizturēšanas ir saistītas, atklāts netiek, taču zināms, ka saikne ar domes attīstības departamentu A.Inkulim bijusi — viņš uz to brīdi ieņēma padomes priekšsēdētāja amatu Eldikrija, kas cēla dzī­vojamo māju Centra nams Vecrīgā, pie Zemkopības ministrijas ēkas. Eldikrijai piederošs uzņēmums grib būvēties zaļajā teritorijā Kuldīgas ielā Pārdaugavā, kā arī A.Inkulim bijuši kopīgi biznesa darījumi ar P.Tomingu.

Par to, kādēļ KNAB veica kratīšanu viņa birojā un vai tiek par kaut ko turēts aizdomās, A.Inkulis runāt nevēlas. "Tas bija, pirmkārt, sen. Tas tiešām nav būtiski," pirmdien saka bijušais Rīgas mērs. Viņš tikai norāda, ka versijas, kas presē bija izkanējušas par viņa saistību ar iespējamiem koruptīviem gadījumiem bija "daļēji nepatiesas un daļēji pārspīlētas". "Ja es sākšu stāstīt par to, kā bija, visi domās, ka es tagad atmazgājos. Negribu atmazgāties," sacīja A.Inkulis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas