Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Visas populārākās partijas sola finansējuma pieaugumu veselības aprūpei

Ir nepieciešams palielināt finansējumu veselības aprūpei, piektdien notikušajā diskusijā, kuru organizēja Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija Sustento, atzina visu populārāko politisko spēku pārstāvji.

Šogad veselības nozares budžets ir aptuveni 3,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), aģentūrai LETA sacīja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders. Diskusijas dalībnieki šodien bija vienisprātis, ka veselības nozares budžets būtu jāpalielina. Taču Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) veselības ministra kandidāts Viktors Jaksons aicināja vēlētājus īpaši neticēt, ja kāda partija solīs ļoti daudz, jo lēmumu par finansējumu pieņem koalīcijas partneri, tātad vairāku partiju pārstāvji. Taču Jaksons uzskata, ka vidēja budžeta plānošanas termiņos veselības nozarei būtu jāatvēl 4% no IKP.

Arī Šlesera reformu partijas LPP/LC veselības ministra kandidāts norādīja, ka veselības aprūpes nozarei vajadzētu piešķirt 4% no IKP, turklāt vajadzētu palielināt pacientu lomu naudas sadalē, īstenojot principu "nauda seko pacientam".

Savukārt Saskaņas centra pārstāvis Uldis Līkops pauda viedokli, ka trīs gados veselības aprūpes budžetam būtu jābūt 4,5% no IKP, turklāt, ja kādā budžeta sadaļā līdzekļu ir par daudz, vajadzētu tos "pārlikt" tajā sadaļā, kur trūkst. Vienotības pārstāve Ilze Viņķele solīja veselības nozares budžeta pieaugumu gadā par 0,5% no IKP, līdz 2014.gadam sasniedzot 5% no IKP.

Zatlera reformu partijas pārstāvis Dins Šmits sacīja, ka arī nākamgad būs budžeta konsolidācija, līdz ar to būtu bezatbildīgi solīt konkrētu līdzekļu pieaugumu, līdz ar to nākamgad būtu jāturpina veikt reformas veselības nozarē, bet pēc gada jau varētu runāt par budžeta palielinājumu nozarei.

Arī pašreizējais veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija/ZZS) uzskata, ka ir nepieciešams palielināt veselības aprūpes budžetu, lai samazinātos maksas medicīnas īpatsvars. Viņš arī atgādināja, ka VM jau ir informējusi valdību, ka nākamgad veselības aprūpes budžetam būtu nepieciešami papildu 120 miljoni latu.

Visu partiju pārstāvji lielākoties arī atbalsta to, ka uzsvars būtu jāliek uz ambulatoro palīdzību un jāveicina tās pieejamība, samazinot pacientu līdzmaksājumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas