Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

VISC šogad paredzējis 510 000 latu mācību līdzekļu iegādei bērnu sagatavošanai skolai

Valsts izglītības satura centrs (VISC) šogad no valsts budžeta līdzekļiem pirmo reizi paredzējis 510 000 latu mācību līdzekļu iegādei visām izglītības iestādēm, kurās īsteno pirmsskolas izglītības programmu piecus un sešus gadus veco bērnu sagatavošanai skolai, liecina informācija VISC mājaslapā.

Mācību līdzekļu iegādi izglītības iestādes varēs veikt, izvēloties mācību līdzekļus no elektroniskā kataloga. VISC ir sagatavojis elektroniskajā katalogā iekļaujamo mācību līdzekļu sarakstu integrētas mācību programmas sešgadīgiem bērniem apguvei. Mācību līdzekļu sarakstā ir iekļauti VISC valsts iepirkuma kārtībā izraudzītie mācību līdzekļi, kuri ir aprobēti un pozitīvi novērtēti izmēģinājumskolās, kā arī VISC godalgotie mācību līdzekļu meti.

Mācību līdzekļu sarakstā nav paredzēts iekļaut mācību līdzekļus, kurus nevar iegādāties Latvijas tirdzniecības uzņēmumos, kā arī mācību procesa nodrošināšanai nepieciešamos pamatlīdzekļus - tehnisko aprīkojumu, iekārtas un inventāru.

VISC aicina izglītības iestādes, izdevniecības un citas izglītības satura attīstībā ieinteresētās institūcijas un sociālos partnerus sadarboties ar VISC mācību līdzekļu saraksta pilnveidē, iesniedzot savu piedāvājumu mācību līdzekļu saraksta papildināšanai.

Piedāvājumā var iekļaut vienu vai vairākus mācību līdzekļus, kuri nav piedāvāti centra sagatavotajā mācību līdzekļu sarakstā, bet kurus piedāvājuma iesniedzējs atzīst par būtiski svarīgiem - inovatīviem, neaizstājamiem ar citiem mācību līdzekļiem - integrētas mācību programmas sešgadīgiem bērniem apguvei.

Piedāvājumu ar norādi "Piedāvājums mācību līdzekļu saraksta papildināšanai" iesniedz vai nosūta VISC pa pastu vai elektroniski līdz šī gada 27.maijam.

VISC organizēs piedāvājumos iekļauto mācību līdzekļu izvērtēšanu, pieaicinot deleģētus ekspertus no Latvijas Pašvaldību savienības, Pirmsskolas izglītības asociācijas, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības, Latvijas izglītības vadītāju asociācijas, Latvijas vecāku apvienībām un augstskolām, un papildinās mācību līdzekļu sarakstu ar izvērtēšanas procesā izraudzītajiem mācību līdzekļiem.

Kā ziņots, 2010.gada 1.septembrī 22 Latvijas izglītības iestādēs sāka īstenot pilotprojektu "Sešgadīgo izglītojamo mācību programmas ieviešanas aprobācija". Programmas izmēģināšanai jeb aprobācijai pieteicās 35 izglītības iestādes no visas Latvijas. Ņemot vērā lielo skolu atsaucību, VISC pieņēma lēmumu, ka pilotprojektā tiks iesaistītas visas skolas, kuras vēlas to darīt, un izveidoja divas skolu grupas - izmēģinājumskolas un līdzdalības skolas.

Aprobācijas darbu veiks 22 izmēģinājumskolas - 12 pirmsskolas izglītības iestādes un desmit skolas, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas. Tās ir izvēlētas tā, lai veidotu Latvijas modeli - izglītības iestādes gan laukos, gan pilsētās, mazākumtautību izglītības iestādes, izglītības iestādes, kurās tiek integrēti bērni ar speciālām vajadzībām, un skolā mācās bērni, kas līdz piecu gadu vecumam nav apmeklējuši bērnudārzu.

Izmēģinājumā piedalīsies 12 bērnudārzi - "Pasaka" Rēzeknē, "Sprīdītis" Jelgavā, "Urdaviņa" Ikšķilē, "Saulīte" Talsos, "Spārīte" Engurē, "Pasaciņa" Praulienā, "Zvaniņš" Dobelē, "Mežmaliņa" Priekuļos, "Rūķīši" Līvānos, "Avotiņš" Ķekavā, "Vāverīte" Apē un Rīgas 275.pirmsskolas izglītības iestāde "Austriņa".

Pilotprojektā iesaistīsies arī desmit skolas, kurās tiek īstenota pirmsskolas izglītības programma - Zirņu, Lādezera, Cēres, Vecsaules pamatskola, Jaunmārupes sākumskola, Krāslavas Varavīksnes vidusskola, privātā vidusskola "Patnis", Alūksnes, Grobiņas un Jūrmalas pilsētas Kauguru vidusskola.

Izmēģinājumskolu uzdevums būs veikt sešgadīgo bērnu visu mācību satura dokumentu projektu un mācību līdzekļu izmēģināšanu, lai iegūtu daudzveidīgus, ticamus un detalizētus datus, novērtētu minēto materiālu kvalitāti un izteiktu priekšlikumus to pilnveidei.

Pilotprojektā kā projekta līdzdalības skolas ir apstiprinātas 13 izglītības iestādes, kuru uzdevums būs izmēģināt praksē konkrētas mācību metodes, nodarbību paraugus, mācību līdzekļus.

Kā līdzdalības skolas pilotprojektā iesaistīsies Cēsu pilsētas 3.pirmsskolas izglītības iestāde, Saldus bērnudārzs "Sienāzītis", privātās pirmsskolas izglītības iestādes "Varavīksne" un "Mazulītis Rū", Ropažu bērnudārzs "Annele", Alojas bērnudārzs "Auseklītis", Jūrmalas bērnudārzs "Zvaniņš", Gulbenes 1.pirmsskolas izglītības iestāde, Rūjienas pilsētas speciālā pirmsskolas izglītības iestāde "Vārpiņa", Kalētu pamatskola, Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzija, Rīgas Ukraiņu vidusskola un Rīgas Ezerkrastu vidusskola.

Pilotprojekts izmēģinājumskolās un līdzdalības skolās notiks no 2010.gada 1.septembra līdz 2011.gada 31.maijam.

VISC interneta vietnē "www.visc.gov.lv" ir publicējis gan skolu sarakstu, gan arī integrētas mācību programmas sešgadīgiem bērniem projektu, ko savā darbā izmanto tās izglītības iestādes, kas piedalās pilotprojektā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas