Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Visticamāk, no Japānas AES izplūdusī radiācija līdz Latvijai nenonāks

Vējš pašlaik no Japānas pūš Klusā okeāna virzienā, tāpēc iespēja, ka Latvijā varētu nonākt no Japānas atomelektrostacijas izplūdusī radiācija ir ļoti niecīga, informēja Valsts vides dienesta (VDD) Radiācijas drošības centrā.

Vēja virziens ir svarīgs, taču noteicošais faktors, kurš ietekmē radioaktīvo vielu nosēšanos, ir nokrišņi. Vietā, kur sāksies lietus, nosēdīsies viena daļa kaitīgo produktu, bet pārējā daļa turpinās pārvietoties līdzi vējam, sacīja operatīvais dežurants.

Ja radioaktīvais mākonis tomēr nāks Latvijas virzienā cauri Krievijai, tā virzību apgrūtinās Urālu kalni, tāpēc vispār nav ticams, ka radoaktīvais mākonis sasniegs Latviju. Lielāka iespēja pastāvētu tad, ja tas notiktu vasarā, kad sauss mākonis var pārvietoties lielākus attālumus un nosēsties tur, kur sastopas ar mitrākām gaisa masām.

Radioaktīvo vielu nonākšanas iespēja mūsu valstī ir niecīga, jo pašlaik radiācija ir izplatījusies atmosfēras piezemes slānī, kur vēji tik tālu nevirzās, sacīja RDC direktora pienākumu izpildītājs Jāzeps Malnačs.

Viņš apšaubīja Latvijas speciālistu iespējas sniegt palīdzību Japānai, jo Latvijai trūkst finansiālo un cita veida resursu.

Radiācijas situācijas nepārtrauktai novērošanai valstī tiešsaistes jeb on-line režīmā tiek darbinātas 15 automātiskās gamma starojuma monitoringa stacijas - pa vienai Baldonē, Balvos, Demenē, Jūrmalā, Liepājā, Madonā, Rēzeknē, Rucavā, Salacgrīvā, Salaspilī, Talsos, Valmierā un Ventspilī un divas Daugavpilī. Tiešsaistes režīmā Daugavpilī darbojas viena aerosolu monitoringa stacija.

Lokālās stacijas mēra un uzglabā atmiņā vidējos desmit minūšu vai vienas stundas datus. "Normālas" darbības režīmā stacija mēra un atsevišķi uzglabā vienas stundas datus. Vairākas reizes dienā dati tiek automātiski savākti RDC serverī un pēc tam apkopoti un analizēti kopējā datu bāzē. Jebkuram interesentam dati pieejami VVD RDC interneta vietnē "ftp://www.rdc.gov.lv/Nordic/LAT.RAD".

RDC ir pakļauts VM Inspekcijas nodaļas Operatīvās brīdināšanas grupai, kura nodrošina kodolnegadījumu izziņošanas 24 stundu operatīvo gatavību, veic sakaru punkta funkcijas saskaņā ar "Konvenciju par kodolnegadījumu operatīvu izziņošanu" un "ES ECURIE sistēmu". Sektors nodrošina iespēju jebkurā diennakts stundā saņemt konsultācijas radiācijas drošības jautājumos un vajadzības gadījumos organizē RDC operatīvās reaģēšanas vienības izsaukšanu.

Kā ziņots, zemestrīces bojātajā Japānas atomelektrostacijā "Fukišima 1", kas atrodas aptuveni 250 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Tokijas, sestdien noticis sprādziens, un no tās paceļas dūmi.

Evakuācijas zonas rādiuss ap Japānas atomelektrostaciju paplašināts līdz 20 kilometriem, ziņo sabiedriskā raidorganizācija NHK.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas