Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

"Visu Latvijai" un Nacionālistu klubs iebilst pret šodien pie Brīvības pieminekļa plānoto pasākumu

Divdesmitajā gadsimtā notikušo okupāciju salīdzināšana, mēģinot kādu no tām pasludināt par labāku, ir principiāli nepieņemama, šādu viedokli paziņojumā medijiem pauž partijas "Visu Latvijai" (VL) līderis Raivis Dzintars un Latviešu Nacionālistu kluba (LNK) pārstāvis Jānis Sils.

Viņi uzsver, ka latviešu nacionālā ideja, kas radīja priekšnosacījumus Latvijas valsts izveidei, par vienu no būtiskākajām atziņām uzskata tautas pašnoteikšanās, nacionālās neatkarības principu. "Vēsturiskā pieredze ir nostiprinājusi izpratni, ka ikvienas ārējās varas nostiprināšanās Latvijā ilgtermiņā ir bijusi pretrunā latviešu nacionālajām interesēm. Jebkurai sevi cienošai tautai un valstij brīvība un neatkarība ir vienīgā pieņemamā un par labu atzīstamā dzīves kārtība," paziņojumā uzsver Dzintars un Sils.

"Vadoties no šādas pārliecības, mēs kategoriski noraidām pasākumus, kas veltīti vācu armijas ienākšanas svinīgai atzīmēšanai. Apzinoties, ka 1941.gadā vācu armijas ienākšana pārtrauca padomju režīma veiktās represijas, vēlamies uzsvērt, ka nacisms kā ideoloģija un Trešais reihs kā tā iemiesojums bija absolūtā pretrunā latviešu tautas neatkarības centieniem, uz ko norāda gan pretošanās kustība vācu okupācijai, gan nacistu veiktās represijas," atgādina abu organizāciju pārstāvji.

VL un LNK kategoriski norobežojas no šodien gaidāmā pasākuma pie Brīvības pieminekļa un vienlaikus uzsver, ka šī pasākuma rīkotājiem nav nekā kopīga ar patiesu latviešu nacionālismu un minētās darbības, ļoti iespējams, tiek veiktas ar mērķi traucēt pieaugošajai nacionālistu popularitātei un ietekmei.

Kā ziņots, šodien pie Brīvības pieminekļa vairāki cilvēki iecerējuši pieminēt Rīgas atbrīvošanu no PSRS 1941.gadā un nacistiskās Vācijas karaspēka ienākšanu galvaspilsētā.

Pasākumu pieteicis Uldis Freimanis, kurš no plkst.19 līdz 20 plāno rīkot gājienu no Okupācijas muzeja pa Kaļķu ielu līdz Brīvības piemineklim. Freimanis norādījis, ka gājiens tiek rīkots, lai pieminētu Rīgas atbrīvošanas no PSRS 69.gadadienu. Organizatori aplēsuši, ka pasākumā varētu piedalīties aptuveni 30 cilvēki.

Starp kārtības uzturētājiem pasākumā minēts arī pērkoņkrustietis Igors Šiškins, kurš bija notiesāts par tā sauktā Uzvaras pieminekļa spridzināšanu.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC)19.jūnijā nolēma neatļaut Freimanim rīkot šo pasākumu. Freimanis izpilddirektora lēmumu pārsūdzēja Administratīvajā rajona tiesā, kas 29.jūnijā apmierināja Freimaņa pieteikumu un Radzeviča lēmumu atcēla.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas