Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

VM atklāj vēl vienu aizdomīgu NMPD konkursu; IUB pārkāpumu slēgtā konkursā nesaskata

Veselības ministrija (VM) atklājusi vēl vienu, pēc tās domām, aizdomīgu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) izsludinātu konkursu, šoreiz tas saistīts ar informācijas tehnoloģiju jomu, Diena.lv informēja iekšlietu ministre, veselības ministra pienākumu izpildītāja Linda Mūrniece (JL). Viņa šajā konkursā saskata līdzīgu shēmu kā iepriekš apšaubītajā ātrās palīdzības transporta pakalpojumu konkursā.

NMPD izsludinājis informācijas sistēmas izstrādes, adaptācijas, instalācijas, aprobācijas un uzturēšanas, informācijas sistēmas infrastruktūras izveides, mobilo brigāžu aprīkojuma iegādes un uzstādīšanas konkursu. Tas saistīts ar vienotas neatliekamās medicīniskās palīdzības un katastrofu medicīnas vadības informācijas sistēmas un dispečeru centru izveidi, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija.

Kopējā summa ir 7,7 miljoni latu, un 70% apmērā tā tiek segta no Eiropas Savienības fondiem, bet pārējie 30% ir Latvijas finansējums.

Pēc L.Mūrnieces teiktā, lielākā problēma ir tā, ka konkurss ir slēgts, tādējādi tajā piedalās šaurs pretendentu loks un veidojas sadārdzinājums. VM atklājusi, ka jau šā gada janvārī bija izsludināts tieši tāds pats konkurss, kurā IUB konstatēja procedūras pārkāpumus. Tas pārtraukts kā prettiesisks. Ticis norādīts, ka komisija bijusi nekompetenta vai arī konkurss rīkots tā, lai tiktu virzīta konkrēta firma.

L.Mūrniece uzskata, ka slēgtu konkursu var rīkot, piemēram, Aizsardzības ministrija, ja tas saistīts ar NATO vai kādu citu slepenu informāciju, bet ne šādā konkursā. "Manuprāt, summa ir pietiekami liela," teica politiķe un pauda viedokli, ka arī ES naudu varētu novirzīti lietderīgāk, lielākiem projektiem.

"Mani pārsteidz, ka konkurss tiek izsludināts milzīgā steigā," norādīja ministre, kura piebilda, ka daļa jautājumu attiecībā uz dispečerdienestiem vēl nav atbildēti, tādēļ ar konkursa izsludināšanu nav jāsteidzas.

L.Mūrniece gan atzina, ka paskaidrojumi no NMPD vēl nav saņemti, jo viņa par konkursu uzzinājusi nedēļas nogalē. Viņa neizslēdza, ka iepirkums varētu būt vajadzīgs un ka, iespējams, IUB norādītie trūkumi ir novērsti, tomēr uzsvēra, ka būtība ir slēgtā konkursā un summā.

Pēc ministres teiktā, rezultāti netiks izsludināti un tiks uzdots izsludināt jaunu atklātu konkursu.

Piektdien viņa parakstījusi rīkojumu par disciplinārlietas uzsākšanu saistībā ar ātrās palīdzības transporta konkursu, bet rīt viņa plāno parakstīt jaunu rīkojumu, lai noskaidrotu, kurš gatavo nolikumus, nolemj, ka konkurss ir slēgts, ka summas ir tādas un kādi pretendenti tiks aicināti.

NMPD pārstāve Ilze Bukša aģentūrai LETA uzsvērusi, ka minētais iepirkums paredz vitāli nepieciešamu sistēmu nodrošināšanu, lai bez apdraudējuma varētu vēl vairāk centralizēt gan izsaukumu saņemšanu, gan uzlabotu brigāžu operativitāti. Viņa norādīja, ka informācijas sistēmu pilnveidošana neparedzētu tikai zvanu pieņemšanas sistēmas uzlabošanu, bet, piemēram, arī paredzētu, ka brigādes jau mašīnā varētu veikt pirmos mērījumus pacientam, tos varētu nosūtīt slimnīcai, kura jau attiecīgi sagatavotos pacienta uzņemšanai.

Veselības ministra amatam izvirzītais Didzis Gavars pirmdien LNT raidījumā 900 sekundes teica, ka viņam nekas daudz vairāk nav zināms par šo lietu, vien norādīja: neskaidros apstākļos ir parādījies konkurss ar lielu finansējumu bez plašas pieejamības informācijai. Pēc viņa teiktā, šādā veidā parādās liekie tēriņi, kuri pašreizējos apstākļos nav iespējami, jo ir "tiešām krīzes laika situācija".

Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) vadītājs Andrejs Tiknuss gan NMPD rīcībā - slēgta konkursa rīkošanā - nesaskata nekādus pārkāpumus. "No mūsu viedokļa raugoties, pasūtītājs ir rīkojies korekti. Es tur neko sliktu nesaskatu," viņš saka. A.Tiknuss norāda uz galveno atšķirību starp slēgtu un atklātu konkursu - nāk klāt vēl viens etaps, kurā tiek izvērtēta pretendentu kvalifikācija. "lai tiktu tālāk vispirms paceļ kvalifikācijas latiņu. Tie, kas to pārvar, piedalās tālāk," viņš skaidro. Tā kā šajā iepirkums tiek līdzfinasēts no Eiropas Savienības
fondiem, IUB jau esot veicis konkursa pirmspārbaudi, atklājusies viena sīka neprecizitāte, kuru NMPD esot novērsis. Tādēļ konkursa beigu termiņš pagarināts līdz 21.maijam.

(pievienota pēdējā rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas