Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

VM pieprasījumam par 45,8 miljoniem nav saskaņojumu; valdībā neskata

45 836 797. Tik daudz naudas nepieciešams, lai aizlāpītu cauro veselības aprūpes budžetu, sarēķinājusi Veselības ministrija (VM). Un tieši tik daudz — papildu 45,8 miljonus latu — otrdienas valdības sēdē VM plānoja rosināt atvēlēt veselības aprūpei otrajam pusgadam. Kaut gan pieprasījums tika iesniegts, _Diena.lv _premjera Valda Dombrovska (JL) birojā paskaidroja, ka valdības sēdē tas nav iekļauts, jo ministrija nav pieprasījusi atzinumus Finanšu un Tieslietu ministrijai. Bez šiem saskaņojumiem valdība VM lūgumu skatīt nevar.

Nauda veselības aprūpei nepieciešama jau no septembra — "neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai slimnīcās un traumpunktu izveidošanai tajās slimnīcās, kas tiks pārveidotas par aprūpes slimnīcām, lai tās varētu uzņemt pacientus", Dienai skaidroja ministrijā.

Jau vēstīts, — septiņas reģionālās slimnīcas un arī divas klīniskās universitātes slimnīcas paziņojušas, ka krasi samazinātā finansējuma dēļ tās nespēs jau septembra beigās vai oktobra sākumā uzņemt neatliekamos pacientus. No 1.septembra deviņas daudzprofilu lokālās slimnīcas plānots pārveidot par aprūpes slimnīcām.

Pirms valdības sēdes B. Rozentāle norādīja
, ka pirmdien Valsts kasē ieskaitīts lielais Eiropas Komisijas aizdevums - tā otrā daļa 1,2 miljardi eiro. Rozentāle uzskata, ka uz šīs summas fona 45 miljoni latu nav liela summa, jo "aizdevumu spēs atdot tikai veseli cilvēki", vēsta aģentūra BNS.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) jau iepriekš izteicies, ka nav pamata diskutēt par papildu finansējuma piešķiršanu, kamēr ministre nav sniegusi paskaidrojumus, kādēļ vairākām lielajām slimnīcām otrajam pusgadam finansējums samazināts pat vairāk par trim reizēm.

VM līdz pirmdienas pusdienlaikam bija jāiesniedz dati par finansējuma sadalījumu mēneša griezumā pērn un šā gada pirmajā pusē. Kā Dienai stāstīja premjera preses sekretāre Līga Krapāne, VM paskaidrojums ir saņemts, taču premjers to lasīs tikai otrdien, tā kā pirmdien darba kārtība mainījās līdz ar Tautas partijas sākotnējo paziņojumu tomēr neatbalstīt valdības vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu. Pagaidām nav skaidrs, vai premjers līdz valdības sēdei, ja tajā tiks skatīts VM lūgums par papildu finansējuma piešķiršanu, būs iepazinies ar ministrijas skaidrojumiem par līdzšinējo finansējuma sadali.

"Es mēģināšu atgūt to naudu, kura ir paņemta voluntāri," pirmdien LNT raidījumā 900 sekundes sacīja veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) un piebilda, ka neizdošanās gadījumā "būs plāns B". To atklāt viņa atteicās, vien norādīja, ka maksātnespējas gadījumā slimnīcas nespēs sniegt palīdzību. "Es patiesībā nepieļauju šādu iespēju, ka Latvijas iedzīvotāji paliek bez medicīniskās palīdzības," uzsvēra veselības ministre.

Iepriekš Dienai kāda VM augsta amatpersona izteicās — ja papildu 45 miljoni latu netiks atrasti, ministrijā tiek apsvērts arī radikāls risinājums, piemēram, valsts varētu finansēt pirmās divas dienas slimnīcā, par turpmākajām pacientam jāmaksā pašam. Par šādu risinājumu B.Rozentāle Dienai iepriekš sacīja, ka nesaprot, ar kādām tiesībām ierēdņi pauž šādus paziņojumus, viešot sabiedrībā tik lielu satraukumu. Ministre gan iepriekš atzinusi, ka viens no avotiem, kur ņemt trūkstošo naudu, ir veikt izmaiņas komepsējamo zāļu sarakstā.

(papildināta 1. rindkopa un ar 4. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ušakovs: Apstākļi mainās, Saskaņa - nē

Partija Saskaņa nav mainījusies, mainījušies tikai apstākļi, intervijā aģentūrai LETA apgalvoja partijas Saskaņa saraksta līderis Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Nils Ušakovs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas