Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Vorobjovai no ŠRP LPP/LC saraksta teju miljona latu lielas parādsaistības

Drīzumā gaidāmajās Saeimas vēlēšanās no Šlesera Reformu partijas LPP/LC Vidzemē startēs Jūrmalas domes deputāte Marija Vorobjova, kura kļuva plaši pazīstama saistībā ar "Dzintaru koncertzāles" VIP kafejnīcas operatoru lobēšanas skandāliem. Tiesa, arī Vorobjovai neklājas viegli – Jūrmalas domnieces parādsaistības sniedzas teju miljona latu apmērā, bet 2009.gadā viņai pasludināta fiziskās personas maksātnespēja.

Vorobjovas sniegtās ziņas Centrālajā vēlēšanu komisijā liecina, ka pašlaik bez darba Jūrmalas pašvaldībā Vorobjova strādā arī par finanšu analītiķi stividorkompānijā "Man Tess". Tomēr banku ekonomikā iegūtais doktora grāds viņai nav ļāvis izsargāties no problēmām viņas personīgajā nekustamo īpašumu biznesā. Saistībā ar šo lietu iepriekš laikraksts "Diena" iepriekš vēstīja, ka Vorobjova, izmantojot banku kredītus, iegādājusies īpašumus vairākās Latvijas vietās, tomēr līdz ar Latviju skārušo ekonomisko krīzi ar to pārdošanu tik labi vairs neveicās, un Vorobjovai sākās problēmas. Lai tās risinātu, Jūrmalas domniece 2009.gada sākumā Jūrmalas tiesā vērsās ar savu privātpersonas maksātnespējas prasību. Ilgi nebija jāgaida arī līdz vajadzīgā sprieduma paziņošanai – viņas maksātnespēja pasludināta jau tā paša gada aprīļa sākumā.

Jūrmalas deputātes deklarācija CVK liecina, ka pašlaik viņai ir 944,9 tūkstošu latu lielas parādsaistības. Lai arī Vorobjovai nav naudas uzkrājumu banku kontos, viņa skaidrā naudā glabā 6762 latus. Vēl joprojām viņai pieder pa dzīvoklim Ropažu novadā, Dobelē, divi dzīvokļi Rīgā, māja Tukumā, kā arī zemes īpašumi Ventspilī, Limbažu novadā, Jūrmalā un septiņi zemes gabali Mērsragā.

Ziņu aģentūras BNS arhīvā pieejamā informācija liecina, ka Vorobjova iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās Jūrmalas domē tika ievēlēta no apvienības "Saskaņas centrs" ietilpstošās Tautas saskaņas partijas (TSP). Tomēr vēlāk gan viņa, gan otra no SC saraksta ievēlētā kūrortpilsētas domniece Larisa Loskutova no TSP tika izslēgta par partijas vadības lēmumu nepildīšanu Jūrmalas domes koalīcijas veidošanas laikā. Toreiz abas deputātes pretēji partijas norādījumiem balsoja par Raimonda Munkevica iecelšanu Jūrmalas domes priekšsēdētāja amatā. Kādu laiku Vorobjova darbojās kā neatkarīgā deputāte, līdz pievienojās bijušā satiksmes ministra Aināra Šlesera vadītajai LPP/LC.

Tomēr skaļākie skandāli, kuros iesaistīts Vorobjovas vārds, saistās ar nu jau pēc kārtas otro plašu ievērību guvušo kukuļošanas skandālu Jūrmalā. Arhīvos pieejamā informācija liecina, ka laika periodā no 2009.gada augusta līdz 2010.gada oktobrim Vorobjova bija "Dzintaru koncertzāles" valdes locekle. Šajā laikā no amata tika atcelts ilggadējais "Dzintaru koncertzāles" vadītājs Andrejs Kondratjuks. Tolaik laikrakstam "Diena" Kondratjuks šādu mēra rīcību skaidroja ar viņa nevēlēšanos slēgt līgumu ar Munkevica lobēto firmu "Priority" par VIP zonas apkalpošanu festivāla "Jaunais vilnis" laikā. Toreiz Kondratjuks paklausījis Iepirkumu uzraudzības biroja norādei, ka par VIP zonas apkalpošanu jārīko iepirkuma konkurss un nenoslēdza līgumu ar "Priority", par ko, pēc viņa domām, izpelnījās mēra nelabvēlību un zaudēja amatu. Vēlāk par uzvarētāju konkursā tika pasludināta "Priority", pret ko iebildumus izvirzīja otrs pretendents – kompānija "Wanda". Tiesa, līgums ar "Priority" uz pieciem gadiem tā arī netika noslēgts.

Pārlieku lielie Munkevica centieni lobēt kompāniju "Priority" beigu beigās viņu noveda pie mēra krēsla zaudēšanas. Ierosinājumu par neuzticības izteikšanu Munkevicam parakstīja viņa kādreizējā sabiedrotā Vorobjova. Vēl jo vairāk – viņa arī plašākai sabiedrībai nodeva informāciju par Munkevica izdarīto spiedienu, lai konkursā uzvarētu tieši "Priority".

Savu amatu Munkevics centās saglabāt visiem spēkiem, iespējams, liekot lietā arī balsu pirkšanu, ko gan viņš noliedz. TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka Munkevica neuzticības balsojumā par atbalstu Munkevicam piedāvāts kukulis gan Jūrmalas domes deputātei Ivetai Blauai, kura, sadarbojoties ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), ļāva atklāt noziedzīgo nodarījumu. Citādi bija ar "Saskaņas centra" deputāti Vorobjovu, kura medijiem stāstīja, ka Munkevics viņai it kā devis nepārprotamu mājienu, uzrakstot uz lapiņas ciparu 5. Taču vēlāk deputāte no teiktā centās atkāpties, sakot, ka piecnieks obligāti nenozīmē naudu. Pēc "Nekā personīga" domām, iespējams, tādējādi Vorobjova centās labot situāciju un paskaidrot, kāpēc par šo gadījumu nav ziņojusi KNAB.

Vēlāk skandāls par "Dzintaru koncertzāles" VIP zonas kafejnīcas izmantošanu atkal atsākās ar jaunu joni – šoreiz "Priority", kas sākotnēji bija uzvarējusi Jūrmalas domes konkursā par bāru un kafejnīcu pakalpojumu sniegšanu, bet ar kuru pašvaldība nenoslēdza līgumu par attiecīgo pakalpojumu sniegšanu, vērsās ar sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā. Šis uzņēmums pārmeta Vorobjovai otra pretendenta – "Wanda" – interešu lobēšanu.

Beigu beigās ar notiekošo ap "Dzinratu koncertzāles" VIP zonas apkalpošanu nebija apmierināti arī "Jaunā viļņa" organizatori, kuri šogad nosūtīja vēstuli Jūrmalas mēram Gatim Truksnim un deputātiem ar lūgumu atteikties no zāles apkalpošanas nodošanas trešajām personām. Vienlaicīgi konkursa organizatori brīdināja, ka ir gatavi atdot pašvaldībai 25 tūkstošu latu īres maksu un izsvītrot Jūrmalas domes vārdu no konkursa atbalstītāju saraksta, ja viņiem tiks uzspiesti domes izvirzītie noteikumi.

Šo vēstuli parakstīja holdinga "ARS" prezidents Igors Krutojs un konkursa organizācijas komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Šenkmans. Tajā teikts, ka pašvaldība bez saskaņošanas mainījusi koncertzāles izmantošanas noteikumus, nododot zāles apkalpošanu trešajām personām, kam konkursa rīkotāji nepiekrīt.

Konkursa rīkotāji pieprasīja tiesības patstāvīgi lemt par programmas izveidošanu, reklāmu izvietošanu, VIP zonas ēdināšanas un apkalpošanas organizēšanu, caurlaižu režīma un apsardzes nodrošināšanu, dekorāciju montāžu un demontāžu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas