Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

VP: statistikas bojāšana nav attaisnojuma, lai nepieņemtu iesniegumu

Atgriezies Rīgas lidostā no Vācijas, Mihails pārbaudīja bagāžā nodoto somu un konstatēja, ka tajā vairs nav 500 latu vērtā Tomtom navigatora. Viņš bija pārliecināts, ka elektronika nozagta Rīgā. Minhenē gandrīz nokavējis reisu, tāpēc soma iekrauta vistuvāk izejai, taču uz bagāžas lentes tā nonāca kā pēdējā.

Mihails devās uz lidostas policijas iecirkni. Tur vīrieti ar sapratni uzklausījuši un pat padalījušies ar stāstiem, ka lidostā tā notiekot bieži, vainīgi esot krāvēji, kas pārbauda somas, taču to pierādīt esot bezcerīgi. Tāpēc policists lūdzis iesniegumu nerakstīt, lai lieki nebojātu statistiku, aiziešot uz dienesta telpām pārbaudīt tāpat. Mihails piekrita, bet atrast neko neizdevās, un iesniegums tā arī palicis neuzrakstīts.

«Viņi tiešā tekstā atrunāja mani no iesnieguma rakstīšanas, aizbildinoties ar to, ka pasliktināsies atklāšanas procents,» atceroties marta notikumus, atzīst Mihails, uz kuru policijas darbinieku žēlošanās iedarbojusies. Oficiālā statistika, ko Diena saņēma no Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (VP RRP), liecina, ka lidostas iecirknī reģistrēto zādzību no bagāžas skaits ir ļoti mazs.

Pagājušajā nedēļā VP izplatīja paziņojumu par vairākām pēdējā laikā saņemtām sūdzībām, ka policijas struktūrvienību darbinieki nav pieņēmuši iesniegumus no iedzīvotājiem. Lai turpmāk nepieļautu gadījumus, ka policijas darbinieks nepieņem iesniegumu vai nereaģē uz informāciju par likumpārkāpumu, VP aicina ziņot Operatīvās vadības birojam.

VP preses pārstāve Ieva Rekšņa gan skaidro, ka policija nav apkopojusi datus, kas oficiāli apstiprinātu, ka šādu gadījumu paliek vairāk. «Paziņojums nenozīmē, ka tā pēkšņi būtu problēma. Tas bija domāts kā atgādinājums gan iedzīvotājiem par iespēju sūdzēties, gan mūsu darbiniekiem, ka jāapkalpo katrs izsaukums.»

VP priekšnieks Valdis Voins pirms divām nedēļām pirmajā intervijā pēc stāšanās amatā Dienai atzina, ka ir dzirdēti «satraucoši signāli» par iespējamām problēmām ar iesniegumu reģistrēšanu. «Nedrīkstētu būt tā, ka kaut ko mēģinām pielabot statistikā ar kaut kādiem nelikumīgiem paņēmieniem,» uzsvēra VP šefs. Kā risinājumu V.Voins redzēja stingrāku kontroli no teritoriālo priekšnieku puses: ja ir atteikums, viņš piezvana iesniedzējam un jautā - mēs gribējām precizēt, kāds tam bija iemesls.

RRP pārstāve Sigita Pildava aicina cilvēkus nepakļauties policistu čīkstēšanai, jo policijas statistikas bojāšana nav attaisnojums, lai liktu ciest iedzīvotājiem: «Mēs šai problēmai pievēršam uzmanību, cik varam, veicam preventīvo darbu, bet mums ir vajadzīgi fakti. Tāpēc arī aicinām iedzīvotājus nesamierināties, bet par šādiem gadījumiem ziņot.»

Vairāki avoti Dienai atzina, ka daļēji problēmas cēlonis ir policijas darba vērtēšana pēc noziegumu atklāšanas procenta.

Bijušais VP šefs Juris Rekšņa Dienai atzina, ka savulaik centies to izskaust. «Galvenais ir saņemt no policijas atbalstu, jo no skaistiem skaitļiem noziedzība nesamazināsies,» uzsver J.Rekšņa. Viņš uzskata, ka būtu jāreģistrē pat ķiršu kārbas zādzība, jo tas var palīdzēt atklāt citus noziegumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas