Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

VUGD brīdina, ka kāpt uz ledus ir bīstami

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus ievērot īpašu piesardzību, dodoties uz ledus, jo ledus vēl nav pietiekami biezs. Daugava ārpus Rīgas varētu pārklāties ar nepilnu ledus segu pēc trim vai četrām dienām, bet Rīgā upes aizsalšana varētu pienākt vēl vēlāk, portālam Diena.lv prognozēja sinoptiķi. Nevienā vietā, kur Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs veic mērījumus, ledus sega uz ūdesntilpnēm vēl nav pietiekoši bieza, lai būtu droša staigāšanai.

Lielākā bīstamība uz ledus ir ziemas sākumā, kad ledus kārta vēl nav izveidojusies pietiekami bieza. Tomēr arī ziemā, kad ledus ir kļuvis biezs, ir vietas, kur ūdenstilpnes neaizsalst, brīdina VUGD. Tās ir vietas, kur ūdenskrātuvēs ietek siltāks rūpnieciski izmantots ūdens, upju grīvās un sašaurinājumos, kuģošanas ceļos, zem tiltiem kā arī zvejnieku izcirsto āliņģu vietās. Ledus izturību mazina arī iesalušas niedres, krūmi vai citi priekšmeti, informē glābēju pārstāve Inese Veisa.

2009.gada pirmajos četros mēnešos glābšanas darbi ir veikti 39 reizes, kopā izglābjot 36 cilvēkus, bet divi ielūzušie cilvēki noslīkuši. VUGD īpaši norāda uz 1.aprīli, kad glābējiem vairākas reizes cilvēkus nācās glābt no peldošiem ledus gabaliem.

VUGD priekšnieks ģenerālis Ainārs Pencis aicina iedzīvotājus pievērst uzmanību, ja uz ledus rotaļājas bērni un pusaudži. Viņš aicina vecākus pirms ziemas brīvdienām ar bērniem un pusaudžiem pārrunāt to, cik bīstamas ir rotaļas uz ledus un cik bēdīgas sekas var būt šai pārdrošībai.

Lai palīdzētu ielūzušajam jātuvojas rāpus vai guļus, netuvojoties līdz pašai ielūzuma vietai. Ielūzušajam apmēram no divu līdz piecu metru attāluma jāpamet aukla, sasieti apģērba gabali, garš koks vai kāds cits priekšmets. Ja glābēji ir vairāki, jāievēro, ka tiem vienam no otra jāatrodas divu vai trīs metru attālumā. Izvelkot cietušo uz ledus, tāpat rāpus jāvirzās prom no bīstamās vietas līdz krastam. Pats glābējs nedrīkst aizmirst par iespējamām briesmām ielūzt ledū, atgādina VUGD.

VUGD aicina cilvēkus, kuri pamanījuši kādu, kas aizgājis pārāk tālu no krasta, kā  arī, ja cilvēks ir ielūzis ledū, nekavējoties zvanīt glābšanas dienestam pa tālruni 112.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas