Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Zalāns par koncertzāles līguma laušanu runās ar premjeru

Sabiedrība par atklātību Delna nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Ivaram Godmanim (LPP/LC) un kultūras ministra p.i. Edgaram Zalānam (TP) ar lūgumu uzlikt par pienākumu valsts aģentūrai “Jaunie trīs brāļi” (J3B) lauzt līgumu ar arhitekta Anda Sīļa vadīto biroju "AB.SZK" par Rīgas akustiskās koncertzāles būvprojekta izstrādi.

E. Zalāns (TP) nav nobriedis tūlītējai rīcībai lauzt gandrīz  8 miljonus latu vērto līgumu par Rīgas koncertzāles būvprojekta izstrādi. Pirms izlemt kā rīkoties, E.Zalāns jautājumu par koncertzāles līguma laušanu vai apturēšanu vēloties pārrunāt ar premjeru Ivaru Godmani (LPP/LC), _Dienai _atzina ministra preses pārstāvē Dace Kārkliņa.Delna uzskata, ka J3B, noslēdzot līgumu, ir rupji pārkāpis labas pārvaldības principus un demonstrējis šauri birokrātisku pieeju nacionālas nozīmes kultūras objekta būvniecībai. Process un laika plānojums līguma noslēgšanai rada aizdomas par to, ka J3B ir rīkojies savtīgi, pieņemot lēmumu, kas nav atbilstošs valdības un Saeimas deklarētajiem darbības principiem ekonomiskās krīzes apstākļos. Lēmums par koncertzāles projekta uzsākšanu ietver risku koncertzāles celtniecību padarīt par nenovēršamu, neatkarīgi no valsts ekonomiskajām iespējām.


Delna norāda uz apstākļu maiņu

"Delna jau iepriekš ir aicinājusi J3B veikt nepieciešamās darbības, lai apturētu Rīgas akustiskās koncertzāles projekta tālāku īstenošanu krīzes apstākļos. Tomēr neskatoties uz minēto lūgumu un to, ka  J3B ir zināma Ministra prezidenta paustā nostāja, ka ne šajā, ne tuvākajos gados Rīgas koncertzāles projektam finansējums no valsts budžeta netiks piešķirts, J3B neapsver iespēju lauzt līgumu," teikts Delnas izplatītajā paziņojumā.

Biedrība uzskata, ka ekonomiskās krīzes apstākļos valsts pārvaldes uzdevums, nodrošinot labu pārvaldību, ir atturēties no jebkādu tiesisku saistību uzņemšanās, kuras var radīt negatīvu finansiālu iespaidu uz valsts budžetu un valsts ekonomisko situāciju pašreiz vai tuvākajā nākotnē. Pašreizējā situācijā, kad ir ievērojami mainījušies apstākļi, salīdzinot ar laiku, kad tika izteikts konceptuāls valdības atbalsts koncertzāles būvniecībai, ir jāizvērtē nepieciešamība tuvākajos gados turpināt koncertzāles projektu, veicinot diskusiju gan valdībā, gan sabiedrībā.

Līgumu pērnā gada pēdējā darba dienā noslēdza aģentūra Jaunie trīs brāļi (J3B) ar arhitekta Anda Sīļa biroju AB.SZK.  Par līguma slēgšana netika informēts ne premjers, ne finanšu ministrs. Jau šā gada pirmajās darba dienās tas izpelnījās asu kritiku. Valsts prezidents Valdis Zatlers, tā slēgšanu nosauca par amorālu.


Izvērtēs sekas

E.Zalānam konkrēta tikšanās ar valdības vadītāju vēl neesot norunātu, taču tiklīdz premjers būs atgriezies no ārvalstu komandējuma ministrs viņu aicināšot uz kopīgu tikšanos, jo Delnas mudinājums ir adresēts arī I.Godmanim. E.Zalāns kopumā atbalstot koncertzāles ideju un projektu. Pēc D.Kārkliņas sacītā, ministrs uzskata, ka ir rūpīgi jāizanalizē, kādas sekas var radīt līguma laušana vai apturēšana.

Premjers I.Godmanis iepriekš pauda, ka kamēr nav pabeigts Nacionālas bibliotēkas projekts, valsts budžets nevar atļauties papildus izdevumus, kas saistīti ar koncertzāles būvprojekta izstrādi. I.Godmanis patlaban atrodas komandējumā Japānā, no kura atgriezīsies pirmdien.


Delna neveicinot būvniecību

J3B preses pārstāve Elīna Bīviņa, komentējot Delnas aicinājumu lauzt līgumu Dienai atzina: «Valsts aģentūras J3B direktors Zigurds Magone ir sniedzis premjeram skaidrojumus par Rīgas koncertzāles projekta gaitu – tajā trīs gados paveikto, būvprojektēšanas līgumu un tā summu, kas, ekonomiskās situācijas diktēta, ir salīdzinoši zema, ņemot vērā augsti kvalificēto ārvalstu speciālistu piesaisti. Premjers ir informēts arī par to, ka, raugoties no projekta pakāpeniskas virzības viedokļa, atkāpšanās no līguma būtu nelietderīga, jo līgumu var sākt pildīt nākotnē atkarībā no valsts finansiālajām iespējām. Taču, kā jau ziņots, Rīgas koncertzāles projektēšanas līguma īstenošana ir apturēta līdz J3B reorganizācijai.» Tiesa, juridiski korektas vienošanās par līguma izpildes apturēšanu, aizvien nav.  

Vērtējot Delnas mudinājumu E.Bīviņa arī uzsvēra:  «Jāatgādina, ka Delna, 2005. gadā parakstot līdzdarbības līgumu ar Kultūras ministriju un J3B par sadarbību valsts nozīmes kultūras infrastruktūras projektu īstenošanā, apņēmusies uzraudzīt, lai projektu virzība notiktu atklāti un pārskatāmi, un līdzdarboties, sekmējot šo projektu attīstību. Šādā kontekstā Delnas apgalvojums, ka «lēmums par koncertzāles projekta sākšanu ietver risku koncertzāles celtniecību padarīt par nenovēršamu» nonāk pretrunā ar pašas Delnas apņemšanos sekmēt projekta īstenošanu.»



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Juridiski līgums ar Sīli par koncertzāli nav apturēts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas