Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Zatlera izredzes palikt amatā noteikšot "viņa gudrība pēc 2.oktobra"

Lai gan neformālās sarunās politiķi ik pa laikam stāsta, ka pašreizējam Valsts prezidentam Valdim Zatleram nav nekādu izredžu būt amatā vēl vienu pilnvaru termiņu, dažādi vērtējot arī viņa neveiklākās uzstāšanās, neviena no partijām nenosauc nevienu iemeslu, kura dēļ tās nevarētu V.Zatleru atbalstīt, pirmdien vēsta laikraksts Diena un piebilst: šo izvairību var saprast, jo pēc 10. Saeimas vēlēšanām V.Zatleram vēl jānosauc nākamais valdības vadītājs un šis lēmums var ietekmēt viņa politisko likteni.

Valsts prezidenta pārstāvji norādījuši, ka viņš par to, vai plāno kandidēt uz šo amatu atkārtoti, paziņos ne agrāk kā gada beigās.

"Valdim Zatleram ir izredzes palikt uz otro pilnvaru termiņu. Viņš ir izaudzis un tā ir prezidenta privilēģija. Daudz ko noteiks Zatlera gudrība pēc 2.oktobra un es redzu tikai vienu iespēju - viņam ir jāizvirza Valdis Dombrovskis," Dienai sacīja Artis Pabriks no Vienotības. Ar tādu pašu pieeju uz šo situāciju raugās arī Tautas partija (TP) un LPP/LC veidotā apvienība Par labu Latviju!, kura jau paziņojusi, ka gatavojas pārņemt varu pēc vēlēšanām. Saskaņas centra līderis Jānis Urbanovičs arī itin bieži lieto vārdus: "Es kā nākamais premjers." Vienīgi Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis atturas izvirzīt tik pārdrošus mērķus un, neatkarīgi no tā, kurš būs premjers, pieļauj, ka V.Zatlers varētu strādāt vēl četrus gadus, un "mēs ar viņu labi sapratāmies".

Publiskajās diskusijās ik pa laikam izskan Valsts prezidenta amata kandidatūras - Sarmīte Ēlerte un Ģirts Valdis Kristovskis no Pilsoniskās savienības (PS), daži politiskie spēki aizkulisēs runā par Vairas Vīķes-Freibergas vēlreizēju virzīšanu šim amatam. Tikmēr TP joprojām nav atcēlusi savu 2007.gadā pieņemto lēmumu, ka tās prezidenta kandidāts ir Māris Riekstiņš. TP priekšsēdis Andris Šķēle Dienai norādījis, ka jautājums par prezidentu pašlaik nav politiķu darba kārtībā.

Laikraksts gan norāda: uzstājoties Saeimas sēdē pirms vasaras brīvdienām, V.Zatlers aktualizēja grozījumus Satversmē, lai prezidentu varētu vēlēt tauta. Ja Saeima šādus grozījumus līdz jauna prezidenta vēlēšanām 2011.gada maija beigās vai jūnijā pieņemtu, tad arī V.Zatlera izredzes varētu būt lielākas, jo viņš ir centies darīt tautai tīkamas lietas, ieskaitot partiju audzināšanu. Tautas vēlēta prezidenta institūcija ir paredzēta, piemēram, Latvijas Zemnieku savienības, PS, Visu Latvijai! programmās. Par to iestājas kustības Par labu Latviju! vadītājs Andrejs Ēķis un to atbalsta SC. Taču neviena partija nesola šādu grozījumu drīzu pieņemšanu.

Visu Ināras Egles rakstu "Izredzes lielākas, vēlot tautai" lasiet pirmdienas Dienā vai sadaļā Šodien laikrakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas