Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Zatlers aicina nepolitizēt vēsturi

„Vienīgie notikumi, ko iespējams politizēt, ir nākotnes notikumi un būtu ļoti labi, ja politiķi pievērstos nākotnei nevis pagātnei,” uzskata Valsts prezidents Valdis Zatlers. Tā viņš sacīja konferencē „Okupācija, kolaboracionisms, pretošanās: vēsture un vēstures uztvere” atklāšanā, kas šodien notiek Gētes institūtā un ko organizē Valsts prezidenta paspārnē strādājošā Vēsturnieku komisija.

Valsts prezidents pauda, ka vienmēr ir bijuši mēģinājumi politizēt vēsturiskos notikumus, bet tie beigušies neveiksmīgi, “jo nav iespējams politizēt to, kas ir noticis patiesībā”. Viņš gan atzina, ka katrā no mums ir sava vēstures notikumu izpratne, kas ir balstīta pieredzē. Tieši tādēļ vēsturnieku uzdevums esot no šīm sarežģītajām detaļām iegūt vēstures kopainu.

Latvijas Vēsturnieku komisija uzskata, ka vienmēr būs atšķirīgas atmiņas par vēsturiskiem notikumiem, bet, lai novērstu šo atmiņu politisku izmantošanu, nepieciešama visu pušu gatavība dialogam un patiesa vēlme respektēt arī visu citu iesaistīto pušu atmiņas.

Konference notiks divas dienas, 27. un 28.oktobrī, un tajā piedalās vēsturnieki no Latvijas, Beļģijas, Francijas, Polijas, Ukrainas, Igaunijas, Vācijas un Krievijas, lai salīdzinātu vācu un padomju okupāciju blakusparādības – kolaboracionismu un pretošanos – attiecīgās vēstures pieredzes kontekstā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

NOSKATIES VIDEO

Valda Zatlera uzruna vēsturniekiem 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas