Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Zatlers: īpašumu atdošana ebreju kopienai ir ētikas jautājums

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Hrenovijs Hrens
H
Traki vai ne ! Gribi teikt , ka valstij ir neētiski likumi? Līdz ar to arī vaslts neētiska? Gribi teikt , ka sinagogā Dzirnavu ielā sadega kādi 50 tūkstoši- tāds neliels Purvciema mikrorajoniņš ? . Un latvieši dedzināja.? Žanis lipke bija pirmais kas sērkociņu pielika? Un tie kas nededzināja, tie malku pienesa ? Vai gadījumā neesi Dāvidsons , tas vienkāršais ASV pilsonis, valsts , kur ar pamatiedzīvotājiem viss ir čikiniekā?
g
g
Ētikas jautājums ir vēlēšanās mūs aptīrīt.Mūsu paaudzei nav nekādas saistības ne ar kādiem kariem, un nevajag aizmirst, ka no 1940.-1990. gadam Latvija bija okupēta, tad lai atbild tie, kas savāca viņu īpašumus un izsaimniekoja.
hmm
h
Ko tas Zatlers tur muld nesakarīgu? Likumi par denacionalizāciju ir pieņemti jau pirms 20 gadiem. Visi īpašnieki un viņu mantinieki savus īpašumus ir atguvuši. Pat tik tāli radinieki, ka savu radniecību pieradīja ar ārvalstu vēsturisko muzeju dokumentiem. Ja kāds tagad pretendē uz sevešu īpašumu, tad jādzen viņš prom ar sūdainu mietu. Ja cilvēkam nav mantinieku, tad viņa īpašuma paliek visai sabiedrībai, respektīvi - valstij. Bet visi alkātīgie, kas kāro svešu mantu, būtu jāiekļauj melnajā sarakstā, lai viņi nemaz nevarētu iebraukt valstī.
pilsonis
p
Vācieši, ar aktīvu latviešu līdzdalību, 1941. gadā noslepkavoja ap 95% Latvijā dzīvojošo ebreju. Pilnībā tika iznīcinātas veselas ebreju dzimtas - no vecvecākiem līdz zīdaiņiem. Gandrīz visi bija Latvijas pilsoņi, viņiem piederēja daudz nekustamo īpašumu gan Rīgā, gan citur Latvijā. Denacionalizācijas gaitā vairs nebija dzīvu cilvēku, kuri varētu pieteikt savas tiesības uz šiem īpašumiem. Tāpēc, prasība par kompensāciju ir taisnīga.
m[cenzēts]kers
m
kas ir sliktāks? antisemītisms vai antilatvisms? lai man pasaka to viens žīds... ...veco derību esu izlasījis krusti šķērsi!!
Juhans
J
Jautājums ir, kad uzdod jautājumu. Īpašumu atdošana ebreju kopienai nav jautājums, bet ierosinājums.
izzinja
i
1914. gadaa Austroungaarijas militaaristi ne tikai neiekaroja neko no Krievijas, bet pasi zaudeeja galiiciju, ko peec vairaakaam kaujaam ienjeema krievu armija. Labriit, Dienas portaala neziniishi.
luize
l
njemiet naudu un atstaajiet sho zemi uz neatgrieshanos.
!!
!
Liekas, ka lielie aktīvisti visi ir iebraucēji no Krievijas, nagu maucēja Šustina idioloģiskie mantinieki.
palicējs
p
TIE JAUTĀJUMI TIKA NOKĀRTOTI 90 TAJOS GADOS, SAŅĒMA ATPAKAĻ ĪPAŠUMUS , GAN KOMPENSĀCIJAS VISU TAUTĪBU CILVĒKI, JA VARĒJA PIERĀDĪT MANTOŠANAS TIESĪBAS. TAD JAU JĀSKATA ARĪ IESPĒJAMĀS KOMPENSĀCIJAS CITĀM MINORITĀTĒM, PIEMĒRAM, ČIGĀNIEM, KURIEM ARĪ , IESPĒJAMS, MANTINIEKI NAV DZĪVI, BET ĪPAŠUMS PĀRGĀJIS VALSTIJ, JĀATDOD ČIGĀNU KOPIENAI, KURA IESPĒJAMS IECEĻOJUSI LATVIJĀ PĒC KARA.
Juris
J
Nepiekrītu! Tas nav ētikas, bet gan politiķu mīkstuma un loģikas trūkuma jautājums! Ja jau reiz formulējums ir - fašistiskās okupācijas laikā atņemtie ebreju tautas īpašumi, tad - lai arī prasa no fašistiskās okupācijas valdības, vai tās pēctečiem! Kāpēc man no saviem nodokļiem ir jāapmaksā kaut kādu ebreju īpašumi, kuru eksistenci es varu apšaubīt? Pēc ebreju loģikas sanāk, ka tagadējai Latvijas tautai būtu arī jāatbild par Salaspils nāves nometnē nobendētajiem? Un kā tad sanāk ar manu vectēvu, kuru nošāva centrālcietumā Šustins? Šustins, cik visiem zināms, bija ebrejs !!! Varbūt arī es varu kaut ko prasīt no šis ebreju kopienas?
esence
e
man riebjas šitā tieksme latviešu tautu iznīcināt pilnīgi un galīgi. Nu jau VVF kaut ko mēģināja, sadeva viņai pa nagiem. Zatleram arī gribas, lai parāda, kas šajā valstī saimnieks ?? Ja kaut vienu latu deputāti atdos... Referendums- tas ir mazakais, kas viņiem draud. Tautas nolādējums uz mūžiem, tas būs smagākais
Vērīgais
V
ZATLER, kāds jautājums,vai statuss ir latviešiem. Viņus apšāva Krievijā, pēc tam 1940.gadā PSRS iebruka un iznīcināja Latvijas valstiskumu,cilvēkus noslepkavoja izsūtija uz Sibiriju.Un kas visu to parakstija? VIsiem šo drausmīgo pavēļu devējiem ir vārdi un uzvārdi! Un pēdejie divdesmit gadi Latviešu Tautai nav no spožajiem, kā tas bija līdz 1940.gadam!
skaisti
s
kad staļina radi ļipmaņi laventi kargini u.c lilles....atdos mums nozagto. MĒS VISU EBREJIEM...
Sociāldemokrāts
S
Ir vēsturē lappuses, kuras saprātīgi un tālredzīgi vēstures zinātāji vēlas neaiztikt, jo vecu pārestību un pretenziju cilāšana var dārgi maksāt gan īpašumu tiesību stabilitātei, gan starpvalstu, gan iekšpolitiskajām attiecībām. Tāpēc vēstures kursā „aizmirstās” lappuses publiski neaplūko. Informāciju par I pasules kara laika masveida deportācijām viegli atrast internetā: Из статьи Павла Поляна «Не по своей воле» История и география принудительных миграций в СССР Nedomāju, ka manis iepriekšējā komentārā citētie teksti ir BEZ dokumentāla pamata. Par šīm I pasaules kara laika masveida deportācijām runā paši ebreji. Par cariskās Krievijas veikto vācu un ebreju tautības iedzīvotāju deportāciju no Baltijas I pasaules kara gados biju dzirdējis arī no citiem avotiem (tikai pāris aprautu teikumu, kas piesaistīja uzmanību). Bērnībā vēl sastapu I pasaules kara jauniešu paaudzi – dzirdēju viņu (jau dziļu sirmgalvju) sarunas un atmiņu stāstus par karu. Bet NEVIENS kara laika atmiņās nerunāja par deportācijām. Tomēr analoģisks „aizmirstas” vēstures piemērs – pirms dažām nedēļām Krievijas TV rādīja dokumentālu filmu par Talerhofas koncentrācijas nometni (Austrijā), kuru tagadējās Rietumukrainas iedzīvotāju vecvecākiem 1914. gadā uzcēla Austro-Ungārijas militāristi. Zīmīgi, ka ne no radiem Galīcijā (Karpatos), ne no ekskursiju gidiem un muzeju ekspozīcijām Aizkarpatos (jau pecpadomju gados!) NEKO nedzirdēju par Talerhofu, kurā bija ieslodzīti tagadējās Rietumukrainas rusīni, ukraiņi, ebreji... Garīdznieki, skolotāji, žurnālisti, zemnieki, uzņēmēji, inteliģence... Internetā viegli atradu informāciju, ka Ļvovā 30. gados darbojās Talerhofas koncentrācijas nometnes ieslodzīto biedrība – izdeva atmiņu krājumus, publicēja fotodokumentus, zīmējumus. Kāds no tā secinājums? Ja aplūkojam II pasaules kara netaisnības saistībā ar I pasaules kara TĀDĀM PAŠĀM netaisnībām, radām lielāku īpašumu tiesību nestabilitātes risku, kurš nebūt nepatiks ES lielo valstu mantīgo iedzīvotāju daļai. Tas var radīt precedentu – un tad Pandoras lādei vaks vaļā. Kāds reāls labums no nekustamo īpašumu atkārtotas „mētāšanas” no rokas rokā? Vai tiešām ar vienu privatizācijas postu Latvijai PAR MAZ? Vai vajag atkal izdabāt nekustamo īpašumu spekulatnu interesēm? Vai ētisks būs posts un nabadzība, kuru vairos „ētiski” pamatotais juceklis?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas