Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Zatlers: Izdevies izveidot profesionālāko valdību atjaunotās Latvijas vēsturē

Valdības veidošanas process pēdējās nedēļās publiskajā telpā ir atstājis ne pārāk labu iespaidu, tomēr daudz svarīgāks par procesu ir rezultāts – par kādām reformām valdībai ir izdevies vienoties un kādi būs cilvēki, kuri šīs reformas īstenos. Ir izdevies izveidot profesionālāko valdību atjaunotās Latvijas vēsturē, un tas ir izcils sasniegums, uzskata Zatlera reformas partijas (ZRP) līderis Valdis Zatlers.

ZRP līderis norādīja, ka līdz šim Latvijā valdību veidošana "notika vienkārši – lai neteiktu primitīvi". Viņaprāt, tūlīt pēc vēlēšanām partijas sadalīja "ietekmes sfēras" un "sākās stīvēšanās par ministru amatiem". ZRP esot iezīmējusi jaunu pieeju - sākusi ar valdības galvenajiem uzdevumiem, reformu virzieniem un solidāri īstenojamu darba plānu izstrādāšanu.

"Šo jauno pieeju – runāt par darbiem un tikai tad par amatiem – izdevās īstenot tikai daļēji. Līdz ar "deputātu staigāšanas" sākumu pēdējā nedēļā uzmanība pārvirzījās no valdības uzdevumiem uz personāliju jautājumiem un sākās politiska "grūstīšanās" gluži "veco laiku" garā. Vecie tikumi acīmredzot nezūd uzreiz. Tomēr valdības veidošanas teatrālie aspekti nedrīkst novērst uzmanību no būtiskā – kāda būs šī valdība un ko tā darīs," norādīja V.Zatlers.

ZRP norādīja, ka, viņuprāt, jaunās valdības galvenie uzdevumi ir divi – īstenot uz izaugsmi vērstu modernu industriālo politiku un jaunu nodarbinātības politiku, kā arī realizēt izglītības reformu visā izglītības sistēmā.

"Valsts finanšu glābšana pēc "trekno gadu" pārmērībām bija un ir ļoti būtisks jautājums. Tomēr – lai apturētu cilvēku aizbraukšanu, mums ir jāceļ dzīves līmenis un labklājība, tādēļ uz izaugsmi vērsta ekonomiskā politika ir fundamentāli svarīgs jaunās valdības uzdevums," skaidroja V.Zatlers.

ZRP uzskata, ka izglītības jomā jāīsteno izglītības reforma visā izglītības sistēmā - no bērnudārza līdz mūžizglītībai, tai skaitā, ieviešot visiem pieejamu augstākās izglītības finansējuma modeli. "Augstākai izglītībai ir jābūt konkurētspējīgai un pieejamai ikvienam, neatkarīgi no jaunā cilvēka finansiālajām iespējām," norādīja V.Zatlers.

Runājot par valdības ministriem, viņš uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi, kādi cilvēki īstenos solītās reformas.

"Mēs visi zinām, kādi bija publisku amatpersonu izvirzīšanas principi vecajos laikos. Oligarhiskais modelis "Jūrmalgeitas" sarunās parādīja, ka tiek meklēts lielākais... jūs jau paši zināt, kas. Cita pieeja bija nodrošināt darbu ilggadējiem partiju aktīvistiem, neņemot vērā ne konkrēto cilvēku kvalifikāciju, ne spējas. Tā mums ir bijuši gan "nothing special" finanšu, gan ārlietu ministri, par kuru darbību sabiedrībai bija pamatotas šaubas," V.Zatlers pauda paziņojumā presei.

ZRP norādīja, ka viens no partijas dibināšanas mērķiem ir bijis likvidēt šo ministru meklēšanas kārtību. "Par ministru ir jākļūst cilvēkam, kurš šim amatam ir piemērots un kvalificēts, nevis cilvēkam, kuram ministra amats, tā sakot, "pienākas" kādu partejisku iemeslu dēļ," skaidroja V.Zatlers.

Partija pauda gandarījumu, ka jaunajā valdībā ir piesaistīti cilvēki, kuri ir jauni, moderni un kvalificēti. "Jaunie ministru kandidāti ir cilvēki, par kuru godaprātu nav šaubu un kuriem nepiemīt 90-to gadu politekonomiskās manieres. Es pat teiktu, ka mums ir izdevies izveidot "zvaigžņu komandu"," uzsvēra ZRP līderis.

Viņš arī minēja, ka diviem ZRP deleģētie ministri ir beiguši prestižas universitātes – izglītības ministra kandidāts Roberts Ķīlis ir ieguvis doktora grādu Kembridžas universitātē, bet ekonomikas ministra kandidāts Daniels Pavļuts – maģistra grādu Harvarda universitātē.

ZRP līderis R.Ķīli raksturoja kā izglītības jautājumos kompetentu cilvēku ar pamatotām reformu idejām.
"Esmu viņu iepazinis kā cilvēku ar pasaules līmeņa akadēmisku prātu kombinācijā ar lielām darbaspējām un organizatora dotībām. Kā zināms, Ķīļa kungs ir Latvijas Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas autors, un par šo darbu ir izpelnījies gan vietējo, gan ārvalstu ekspertu atzinību," piebilda V.Zatlers.

Savukārt ekonomikas ministra kandidātu Danielu Pavļutu V.Zatlers raksturoja kā progresīvu un pieredzējušu profesionāli vadības un reformu jomā.

"Pavļuta kungs ir viens no profesionālākajiem sarunu vedējiem Latvijā, kas aizstāv caurspīdīga dialoga ideju starp uzņēmējiem un valsti. Strādājis gan valsts pārvaldē, gan finanšu sektorā, gan Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā, izstrādājot Uzņēmēju plānu. Daniels ir tāds cilvēks, ka vajadzības gadījumā spēs runāt pretim arī Valūtas fondam," ministra kandidātu raksturoja V.Zatlers.

Vides un reģionālās attīstības ministra kandidātu Edmundu Sprūdžu ZRP līderis raksturoja kā jaunās paaudzes uzņēmēju un menedžeri, kura galvenā kompetence ir informāciju tehnoloģiju jautājumi.

"Sprūdža kungs ir tāds cilvēks, kurš dzīvē visu sasniedzis pats, būdams ļoti enerģisks un uzņēmīgs. Domāju, ka viņš varēs daudz darīt, lai padarītu pašvaldības par efektīviem pakalpojumu sniedzējiem, tostarp izmantojot informācijas tehnoloģiju potenciālu. E-pārvalde, moderni pašvaldību pakalpojumi, efektīvi risinājumi ir Sprūdža kunga stiprās puses," sprieda V.Zatlers.

"Ārlietu ministrs kandidāts Edgars Rinkēvičs ir starptautiski atzīts kā viens no labākajiem ārlietu un aizsardzības jomas ekspertiem Latvijā. Ņemot vērā, ka Rinkēviča kungs bija faktiskais NATO samita organizators Latvijā, domāju, ka mūsu valsts varēs būs mierīga arī par Eiropas Savienības prezidentūras gadu," E.Rinkēviču slavēja V.Zatlers.

Savukārt par iekšlietu ministra amata kandidātu Rihardu Kozlovski V.Zatlers izteicās, ka viņš ir pieredzējis jurists, kurš ir viens no zinošākajiem cilvēkiem Latvijā par iekšlietu sistēmu. "Kalpojis Latvijas valsti faktiski visu savu apzināto mūžu – no ierindnieka līdz pulkvežleitenantam. Kozlovska kungs ir cilvēks, ar kuru, kā saka, var iet izlūkos," par iekšlietu ministra kandidātu teica V.Zatlers.

ZRP savā paziņojumā arī uzsvēra, ka valdībai ir jāsāk strādāt nekavējoties un īstenot nospraustos uzdevumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas