Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Zatlers nosūta Saeimai atpakaļ grozījumus Imigrācijas likumā; LDDK: izmaiņu ietekme pārspīlēta

Valsts prezidents Valdis Zatlers konstatējis, ka pretrunīgi vērtētajos grozījumus Imigrācijas likumā, kas ļautu ārzemniekiem Latvijā saņemt uzturēšanās atļaujas apmaiņā pret investīcijām, ir vairākas nepilnības, tāpēc valsts galva nosūtījis grozījumus otrreizējai caurlūkošanai.

Valsts drošības iestādes V.Zatleru esot informējušas, ka Imigrācijas likuma grozījumi var radīt jaunus Latvijai nevēlamu personu un neskaidras izcelsmes finanšu līdzekļu piesaistīšanas riskus. V.Zatlers uzskata, ka jāpārliecinās, vai Drošības policijai un Satversmes aizsardzības birojam (SAB) ir nepieciešamie resursi, lai nodrošinātu pienācīgu likuma prasību izpildi, pieaugot iespējamam uzturēšanās atļauju pieprasījumu skaitam. Turklāt likuma gatavošanas un pieņemšanas gaitā konsultācijas ar SAB neesot notikušas.

V.Zatlers vēstulē Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS) raksta, ka vislielākās diskusijas raisījis priekšlikums par personai piederoša nekustamā īpašuma sasaisti ar ārzemnieka tiesībām prasīt termiņuzturēšanās atļauju. Ievērojot to, ka šī ir Eiropas Savienībā neierasta prakse, pēc V.Zatlera domām, ir jāveic izsvērta makroekonomiskās ietekmes analīze, izvērtējot, kā tas varētu ietekmēt valsts budžetu, kā arī sabiedrības un tautsaimniecības attīstību kopumā. Tāpat, ņemot vērā to, ka kompetentās valsts iestādes norādījušas uz būtisku darba apjoma pieaugumu, ko radīs likuma spēkā stāšanās, Valsts prezidents lūdz Saeimu izvērtēt likuma ietekmi uz valsts budžeta ieņēmumiem un izdevumiem, jo «tikai pamatotas analīzes rezultāti var sniegt pilnvērtīgu informāciju, vai sagaidāmiem ieguvumi valsts budžetam un tautsaimniecībai kopumā ir samērojami ar papildus radītajiem izdevumiem valsts apdraudējuma risku novēršanai».

V.Zatlers arī norādīja uz nepietiekamu tiesisko regulējumu, kas apgrūtina uzturēšanās atļauju izsniegšanas procesu ārzemniekiem. Imigrācijas likumā ir virkne deleģējumu valdībai, kas neesot izpildīti, tāpēc V.Zatlers lūdz Saeimu nodrošināt parlamentāro kontroli pār likuma prasību izpildi valdības līmenī.

Valsts prezidents vēstulē Saeimas priekšsēdētājam arī pauda pārliecību, ka likumu pilnveidot un atkārtoti caurlūkot iespējams līdz 1.jūlijam, kas ir noteikts kā likuma grozījumu spēkā stāšanās laiks.

(pievienots LDDK komentārs)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Zatlera vēstule Daudzem

VIEDOKLIS

Elīna Egle, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore:

"Neraugoties uz ilgstošo saskaņošanas procesu starp politiskajām partijām un NVO iesaisti, nākas atzīt, ka politiķi nav panākuši vienotību par grozījumiem. Politiķu diskusijas apliecina nespēju atklāti raudzīties un diskutēt par demogrāfijas izaicinājumiem, un, pārspīlējot šo grozījumu ietekmi, ir maldināta sabiedrība. Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, 2009.gadā uzturēšanās atļaujas no trešajām valstīm ir pieprasījuši tikai 169 cilvēki. Investīciju apjoms 2009.gadā ir ievērojami krities un finanšu pieejamības jautājums uzņēmumiem nav atrisināts. Jāatzīmē, ka Latvijā, salīdzinot ar ES valstu datiem, uzņēmēju skaits uz 1000 iedzīvotājiem ir viens no zemākajiem.

Imigrācijas likuma grozījumi nerisinātu visas samilzušās tautsaimniecības problēmas, tomēr apliecinātu Latvijas ieinteresētību ārvalstu investīciju piesaistē un uzņēmējdarbības aktivitātes celšanā.

Reizēs, ka politiķiem iztrūkst kvalitatīvu priekšlikumu par ekonomikas atveseļošanu, no jauna tiek likta lietā "nacionālā kārts". Latvijai ir akūti nepieciešama migrācijas politika, kurā ir iekļauti pasākumi emigrācijas apturēšanai, re-emigrācijas veicināšanai un Latvijas tautsaimniecībai nepieciešamo resursu piesaistei ar pārdomātas un regulētas imigrācijas palīdzību.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas