Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Zemā dzimstība Latvijā - visu rūpe tagad!

Beidzot esam sākuši  runāt  televīzijā, radio, rakstīt presē par vienu draudošu problēmu mūsu valstī, kas katru  gadu izvēršās plašumā, pieņemās un iet dziļumā. To nebūtu tagad grūti  nosaukt. Tā ir ZEMĀ DZIMSTĪBA Latvijā, kas ir tikai maza daļa no samilzušās, negatīvās demogrāfiskās situācijas valstī.

Nesākšu uzskaitīt tos daudzos iemeslus, kas  traucē demogrāfijai attīstīties pozitīvā virzienā. To ir  tik daudz, ka galva reibst. Vairumu mēs jau zinām, tāpēc neatkārtošu. To risināšanu ir jāatstāj Latvijas valdības un  Saeimas ziņā. Cik apzinīgi un cītīgi viņi to ir risinājuši, lai norāda un atbild katrs ministrs un Saeimas deputāts.

Zemā  dzimstība  Latvijā rada briesmas, ja neteiktu katastrofu. Visus  šos gadus Latvijas valdība un Saeima ir  izvairījusies pat runāt par to, jo veselības aprūpe plašākā mērogā nav bijusi valsts  prioritāte. Otra prioritāte valstī ir izglītība. Tās abas iet roku rokā -  atbalsta viena otru. Tagad runāt, kāpēc tā ir noticis, ir jau par vēlu. Bet ko darīt tagad? Jāsāk ar maziem pasākumiem un projektiem.

Pateicoties sabiedrības neatlaidīgajam spiedienam no pazīstamiem un profesionāliem cilvēkiem, norādot uz neapskaužamo stāvokli par  zemo  dzimstību Latvijā, sabiedrībā tagad ir radies nopietns satraukums par šī  stāvokļa nopietnību. Mūsu Valsts  prezidents Valdis Zatlers uzrunāja sabiedrību, norādot un uzsverot, ka MUMS IR  VAJADZĪGI BĒRNI, pirms šis stāvoklis varētu  sākt uzlaboties. Tam sekoja ieteikums izveidot Dzimstības  veicināšanas padomi ar prezidentu V.Zatleru kā vadītāju, kam ir autoritāte, integritāte un sabiedrība nav  zaudējusi uzticību viņam. Starplaikā ir nodibinājies Nākotnes fonds ar demogrāfu Ilmāru Mežu vadībā, norādot, ka "latviešu tauta izmirst" un, ka "nākotne sākas ar  trešo bērnu ģimenē",  ar  ieteikumu valsts finansējuma piešķiršanu neauglības ārstēšanai. Viss jāsāk ar vienkāršām lietām, jārada  drošības sajūta valstī.

Demogrāfisko lietu padome -  padome dzimstības veicināšanai, veidojās uz ļoti plašas starpnozaru bāzes ar ministru prezidentu Valdi Dombrovski kā vadītāju, kas var izrādīties ļoti neveikla un neefektīga visu vēloties veidot  uzreiz. Arī  Saeima pamatoti ir  satraukusies, un jau ir izveidota Demogrāfijas politikas apakškomisija ar  deputātu Andri Šķēli kā vadītāju, uzsverot, ka "demogrāfijas jautājums šodien ir arī nacionālās drošības jautājums" un " neatliekami jāsāk ar  dzimstības veicināšanu".  Bet  tad jājautā - kur mēs bijām šos pēdējos desmit gadus, ka  pēkšņi šis  jautājums tiek vispārīgi apspriests?

Katrā  ziņā nedrīkstam aizmirst 1998. gadā dibināto Latvijas dzimstības veicināšanas biedrību, kas visus  šos gadus ir veicinājusi un  atbalstījusi neauglības ārstēšanu,  cīnoties ar vienīgās Latvijas spermas  bankas uzturēšanu. Latvija  ir vienīgā valsts Eiropā, kur valsts neapmaksā neauglības ārstēšanu. Tāpēc  ir jāmaina normatīvie akti - jātaisa  likumdošanas revīzija, lai  celtu dzimstību valstī, bet ne traucētu neauglības ārstēšanu. Vai pie visa šī mēs paši neesam vainīgi, nosakot un izveidojot tādus noteikumus, nedomādami  par  sekām ilgtermiņā? Te vairs neder nekādi aizbildinājumi vai atrunāšanās.

No visiem šiem trim ieteikumiem ir jāizveido un jānostiprina viens - proti, Dzimstības veicināšanas padome ar V.Zatleru kā  priekšsēdētāju, sastāvā pieaicinot demogrāfus, profesionāļus un minimālu politiķu skaitu, jo  pieredze ir radījusi viņu neefektivitāti un  pasivitāti.  Plānošanas laiki ir cauri, tagad jāseko risinājumiem un tādus mūsu  politiķi  nav  devuši vai mēģinājuši  dot.  Aizbildinājumi vai  atrunāšanās par  līdzekļu trūkumu vairs  neiztur  kritiku, kā to  ir  pierādījusi  prakse, vienmēr  rodot līdzekļus, nemaz nerunājot par  tiem līdzekļiem,  kas  ir  pieejami caur Eiropas Savienības struktūrfondiem un Saeimas  rezervēm.

Pašā sākumā ir jāceļ, jāsekmē un jāstiprina apziņa un pašapziņa sabiedrībā, ka mums ir vajadzīgi  bērni. Divdesmit  gados  esam  attālinājušies  no tā. Latvijas  Pastam ir jāizdod pastmarku sērija, kas godā ceļ ģimeni- tēvu, māti un bērnus. Šīm  pastmarkām ir jābūt  apgrozībā, ja  ne  visu  laiku, tad ilgi, ilgi.  Mums  ir visādas pastmarkas  visam  kam: visāda  veida  zvēriem, putniem, utt., bet  ne ģimenei. Lielai  ģimenei ir jātop un jābūt prestižai  lietai ar bērnu  burvību un ģimenes vērtībām.

Tas varētu būt pats  sākums! Mērķim jabūt - veicināt dzimstības  pieaugšanu  valstī.  To var  stiprināt  ar dzīves un ētikas mācību  skolās, sagatavojot mūsu jaunos cilvēkus dzīvei ar  skatu uz nākotni.

Visiem šiem ieteikumiem  jābūt  vienotai pieejai un politikai ar  pozitīvu  virzību ilgtermiņā. Bez  politiskās un  morālās gribas nekādu nopietnu un risinošu rezultātu nebūs. Politiskā atbildība līdz  šim nav  bijusi redzama un vai  vispārīgi  Latvijā  tāda  ir. Vai varam paļauties tikai uz labiem nodomiem, visu  pārējo atstājot  pašplūsmei?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas