Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega
Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (no labās) un viņa vietnieks Juris Šulcs uzskata, ka ir pienācis laiks lūgt valdībai atzinumu par iespējām palielināt valsts budžeta finansējumu

Ziedotājiem noteiks stingrākas prasības

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir sagatavojusi izskatīšanai galīgajā lasījumā grozījumus Politisko partiju finansēšanas likumā. Komisija otrdien nolēma likuma pārejas noteikumos uzdot valdībai līdz nākamā gada 31. oktobrim izvērtēt iespējas palielināt partijām valsts budžeta finansējumu, sniedzot par to atzinumu, kuru jau vērtētu nākamā Saeima. Par šo priekšlikumu un pārējām izmaiņām likumā vēl lems parlaments.

No 2012. gada partijām, par kurām vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, tiek piešķirts valsts budžeta finansējums 0,71% apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi. Pēc 12. Saeimas vēlēšanām valsts atbalstu saņēma sešas parlamentā iekļuvušās partijas. Politiskie spēki, kas palika zem piecu procentu barjeras, neviens nesasniedza 2%. Vienotībai no 2016. gada oktobra tika pārtraukta valsts finansējuma piešķiršana, jo partija bija saukta pie administratīvās atbildības par vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā nenorādītiem darījumiem vai ziedojumiem.

Partijas var uz gadu zaudēt valsts budžeta līdzekļus arī tad, ja tie netiek izlietoti atbilstoši noteiktajiem mērķiem. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sniegtā informācija liecina, ka par šādu pārkāpumu vairāki politiskie spēki ir iesaistīti tiesvedībās. Likuma grozījumos paredzēts, ka valsts finansējuma piešķiršanu apturēs tikai tām partijām, kas neatbilstoši likumā noteiktajam mērķim būs izlietojušas vairāk nekā 10% no piešķirtās summas. Tagad pastāv risks naudu zaudēt arī par niecīgu pārkāpumu.

Viens no svarīgākajiem grozījumiem saistīts ar atļautā ziedojuma vai dāvinājuma apmēru. Tas sagatavots, lai novērstu gadījumus, kad personas it kā atvēl partijām teju visus savus legālos ienākumus. Tas rada aizdomas, ka patiesie ziedotāji ir citi. Paredzēts, ka fiziskās personas no 2018. gada 1. janvāra drīkstēs ziedot ne vairāk kā 30% no iepriekšējā kalendārajā gadā deklarētajiem ienākumiem.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 27.septembra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas