Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Zīle: tas būs autokrātiski, ja valsts pārvaldē nevarēs pelnīt vairāk nekā premjers vai prezidents

"Mani ļoti uztrauc un nepatīk tas, ka valstī neviens vairs valsts pārvaldē nedrīkst nopelnīt vairāk nekā Valsts prezidents vai premjers, tas ir autokrātiskas valsts paraugs, tas nav pareizs signāls," ceturtdien LNT vērtēja TB/LNNK priekšsēdētājs Roberts Zīle. Viņš minēja, ka arī Amerikā prezidentam nav lielākā alga.  R.Zīle uzskata, ka vienotās darba samaksas sistēmas ieviešana valsts pārvaldē izraisīs augsti kvalificētu speciālistu aizplūšanu no valsts pārvaldes.

Jau ziņojām, ka valdībai šodien ārkārtas sēdē, lemjot par vienoto atalgojumu sistēmu valsts pārvaldē, būs jāizšķiras, vai par augstāko atskaites punktu izvēlēties Valsts prezidenta vai premjera algu. TB/LNNK viedokli šodien valdības sēdē paudīs tēvzemiešu ministrs Kaspars Gerhards. “Jautājums, vai mums izdosies šo populistisko domu mainīt, es par to neesmu pārliecināts,” teica R.Zīle.

Viņš norādīja, ka jau pirms desmit gadiem kopā ar Pasaules banku tika izstrādāta vienota atalgojuma sistēma valsts pārvaldē, kas netika ieviesta. Taču tur, kā uzsvēra R.Zīle, tajā nebija piramīdas principa, ka valsts prezidents vai premjers ir pašā augšgalā. “Obama ASV nesaņem lielāko algu,” R.Zīle atsaucās uz Amerikas pieredzi un to, ka arī ASV prezidentam nav lielākā alga valsts pārvaldē.

Premjers un valsts vadītājs ir politiski amati, taču esot jomas kā monopola uzraudzība vai publiskā pakalpojuma regulatori, kur jābūt ļoti profesionāliem cilvēkiem – tie, kas profesionāli var strādāt ar informāciju, viņš skaidroja. “Ja viņu algām noteikti jābūt mazākām par premjera vai prezidenta algu, tas vienkārši nozīmē, ka cilvēks ar savām zināšanām varētu aiziet citur. Tas pats attiecas uz lielo uzņēmumu vadītājiem kā Latvenergo, piemēram.”  

Viņš norādīja, ka ir starptautiskas zināšanas prasoši amati valsts pārvaldē, kuras var iegūt vai nu ārvalstīs, vai ļoti ilgā darbā šeit, tādējādi cilvēks kotējas jebkurā Eiropas Savienības valstu darba tirgū. Mēs riskējam šos cilvēkus pazaudēt, zaudēsim arī kvalitāti, ja mūsu pieeja būs, ka neviens nedrīkst nopelnīt vairāk kā valsts prezidents vai premjers, atkārtoja R.Zīle. “Mums jāpatur prātā, ka ir vesela virkne jomas, kurās cilvēki kotējās Eiropas Savienības darba tirgū."


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas