Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Zinātnieki brīdina patērētājus, kuri austiņās skaļi klausās mūziku

Eiropas zinātnieki nākuši klajā ar atzinumu, kas liecina, ka 5―10% cilvēku, kas klausās personiskos mūzikas atskaņotājus, var neatgriezeniski zaudēt dzirdi, ja tie vismaz piecus gadus katru nedēļu vairāk nekā vienu stundu dienā klausās ļoti skaļu mūziku. Šādus secinājumus publicējusi Eiropas Savienības  Iespējamā un jaunatklātā veselības apdraudējuma zinātniskās komiteja (SCENIHR).

Vissvarīgākais uzdevums ir palielināt patērētāju informētību un izplatīt šo informāciju sabiedrībā,” paziņojusi ES patērētāju aizsardzības komisāre Meglena Kuneva.

Šobrīd ir ieviests Eiropas drošuma standarts, kas ierobežo personisko mūzikas atskaņotāju skaņas līmeni līdz 100 dB, taču ir lielas bažas par dzirdes bojājumiem, ko gūst, pārlieku ilgi klausoties skaļu mūziku. Lielā mērā šādus bojājumus var novērst ar tādiem pasākumiem kā skaļuma līmeņa un ilguma samazināšana.

ES zinātniskās komitejas atzinumā uzsvērts, ka personisko mūzikas atskaņotāju lietotāji, klausīdamies tos lielā skaļumā (pārsniedzot 89 decibelus) tikai piecas stundas nedēļā, pārsniegtu spēkā esošos ierobežojumus, kas ir atļauti darbavietā. Lietotāji, kas klausās ilgāk, pēc pieciem gadiem riskē neatgriezeniski zaudēt dzirdi. Tas attiecas uz 5―10 % klausītāju, proti, 2,5―10 milj. cilvēku ES. 

EK zinātniekiem pasūtījusi jaunu pētījumu, lai 2009.gada sākumā starptautiskā seminārā apspriestu drošības pasākumus, ko var ievērot lietotāji, kā arī tehniskos risinājumus.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Zinātnieku atzinums (angļu val.)




Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas