Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

ZRP biedriem būs jāinformē tiesībsargājošās iestādes par koruptīviem darījumiem

Zatlera Reformu partijas (ZRP) ētikas kodeksā, kuru plānots apstiprināt partijas kongresā 13.augustā, paredzēts, ka ZRP biedrs atklāti un nosodoši reaģē uz korupcijas gadījumiem, nekavējoties informējot par tiem tiesībsargājošās iestādes.

Tāpat Ētikas kodekss noteic, ka ZRP biedrs nesadarbojas ar personām, kuras valsts varu vai citus sabiedrības resursus izmanto savtīgās interesēs. Par jebkādu šādu personu spiedienu ZRP biedrs informē tiesībsargājošās iestādes un ZRP valdi, kas savukārt informē par to sabiedrību.

Kodekss regulē arī finanšu jautājumus, piemēram, biedra personīgās un ģimenes locekļu finanses ir caurredzamas, tajās nav nezināmu vai neizskaidrojamu finansējuma avotu. Tāpat partijas biedrs nedrīkst gūt ienākumus no komercdarbības shēmām, kuru mērķis ir apiet likumu.

"ZRP biedrs nav patiesā labuma guvējs sabiedrībās, kuru oficiāli reģistrētie īpašnieki ir formāli nesaistīti ar attiecīgo ZRP biedru," paredz Ētikas kodekss.

Tas noteic, ka biedram rūpīgi jāizvēlas savi darījumu un sadarbības partneri, jāatturas tieši vai netieši pieņemt dāvanas, atlaides vai izklaides piedāvājumus, labvēlības vai pateicības izpausmes, kas varētu ietekmēt politisko lēmumu pieņemšanu.

"ZRP biedrs neizmanto partijas darbības dēļ gūto ietekmi finansiāla vai cita veida labuma gūšanai sev vai saviem tuviniekiem. ZRP biedrs likumpaklausīgi ievēro Latvijas nodokļu sistēmu un maksā nodokļus," nosaka Ētikas kodekss.

Tāpat partijas biedram pirmajā vietā vienmēr jābūt sabiedrības interesēm, respektējot vairākuma viedokli, bet ņemot vērā arī mazākumu. Savukārt, ja ir radušās šaubas par biedra rīcības tiesiskumu, tās ir jākliedē, bet, ja to nav iespējams izdarīt, ZRP biedram būs jāuzņemas politiska atbildība, atstājot ieņemamo amatu vai citā attiecīgajai situācijai atbilstošā veidā.

Ētikas kodekss uzliek par pienākumu ZRP biedram pēc savas iniciatīvas rakstveidā informēt partijas valdi par visām situācijām, kuras var radīt kaitējumu ZRP reputācijai, skaidrojot to rašanās cēloņus un iespējamās sekas. Ja šāda situācija ir radusies ZRP biedra darbības vai bezdarbības dēļ, biedram ir pienākums nekavējoties par to informēt ZRP valdi.

Attiecībā uz komunikāciju Ētikas kodekss noteic, ka ZRP biedra domas neatšķiras no vārdiem un vārdi neatšķiras no darbiem, tāpat biedram jākopj sava runas un valsts valodas prasme, nedrīkst lietot aizskarošus vārdus vai žestus un darbības, kas var aizvainot citas personas cieņu un godu.

ZRP biedrs nodala savu privāto komunikāciju no uzstāšanās partijas vārdā. Partijas vārdā ZRP biedrs pauž informāciju vai citus mutvārdu apliecinājumus tikai, ja saņemts ZRP valdes iepriekšējs saskaņojums, nosaka kodekss.

Ētikas kodekss arī paredz Ētikas komisijas darbību un tiesības.

Jau vēstīts, ka 23.jūlijā nodibināta Zatlera Reformu partija, par kuras vadītāju ievēlēts eksprezidents Valdis Zatlers. 13.augustā notiks ZRP kongress, kurā tiks apstiprināta partijas programma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas