Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

ZRP piedāvātā studiju finansēšanas modeļa īstenošanai būtu nepieciešami 450 miljoni latu

Zatlera Reformu partijas (ZRP) piedāvātā studiju finansēšanas modeļa īstenošanai būtu nepieciešami 450 miljoni latu, šos līdzekļus varētu gūt no valsts uzņēmumu privatizēšanas, otrdien Ministru prezidenta amata kandidātu diskusijā Latvijas Universitātē (LU) sacīja ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs.
"Tas, ko mēs piedāvājam izveidot, ir ārpusbudžeta fonds. Tā ideja ir tāda – tas ir fonds, kas nav saistīts ar valsts budžetu, tādā nozīmē kā parasti, tas ir neatkarīgs un nav pakļauts politiķu darbībām," klāstīja Sprūdžs. "Tam vajadzētu kādus 450 miljonu latu piecu līdz sešu gadu periodā," viņš piebilda.

Viņš norādīja, ka vismaz lielu daļu līdzekļu šāda modeļa ieviešanai varētu gūt no valsts uzņēmumu privatizācijas.

Tomēr Sprūdžs atzina – pastāv arī iespēja, ka līdzekļi, kuri gūti no valsts uzņēmumu privatizēšanas caur biržu, var būt nepietiekami un saistībā ar to būs jāmeklē arī citas iespējas. Tomēr ZRP premjera amata kandidāts atgādināja, ka šī nauda netiks iztērēta un pēc vairākiem gadiem tā sāks atgriezties no studentu maksājumiem.

Nacionālās apvienības ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" pārstāvis Dzintars Rasnačs gan bija kritiski noskaņots pret ZRP piedāvāto augstākās izglītības finansēšanas modeli. Viņš uzsvēra, ka šāds modelis ir novecojis, patlaban vairs tiek izmantots tikai Austrālijā un savas iespējas ir izsmēlis.

Viņaprāt, lai uzlabotu izglītības kvalitāti, nepieciešama augstskolu skaita reducēšana un tās jāpārveido par divām līdz četrām lielām augstskolām, saglabājot reģionālās augstskolas.

Par budžeta vietu saglabāšanu iestājās arī "Vienotības" premjera amata kandidāts un pašreizējais valdības vadītājs Valdis Dombrovskis, kurš, runājot par nepieciešamajiem uzlabojumiem augstākās izglītības jomā, norādīja, ka budžeta vietas jāsaglabā, bet attīstot tehniskās un eksaktās zinātnes.

Dombrovskis norādīja, ka ZRP piedāvātais augstākās izglītības finansēšanas modelis ir pretrunīgs. "To, ko jūs [ZRP] piedāvājat, var panākt arī ar studējošā kredītiem, kas pašlaik ir pieejami, un tur var diskutēt par labvēlīgākiem nosacījumiem, lielākas atmaksas vai norakstīšanas iespējām vai tamlīdzīgi," teica Dombrovskis.

"Mums jau ir budžeta vietas un studiju kredīti, un tas nemaksā papildu 450 miljonus," viņš piebilda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas