Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

ZRP premjera kandidāts Sprūdžs turpina mācības diploma iegūšanai

Zatlera reformu partijas (ZRP) premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs faktiski ir ieguvis augstāko izglītību un turpina mācības, bet mācību iestādes specifikas dēļ viņam pagaidām nav diploma, skaidroja ZRP pārstāve Daiga Holma.

Šī iemesla dēļ Centrālajā vēlēšanu komisijā, iesniedzot kandidātu sarakstus, informācijā par Sprūdža izglītību norādīts, ka tā ir vidējā, jo viņš nav varējis uzrādīt dokumentu par augstāko izglītību.

Kā norādīja Holma, Sprūdžs ir mācījies Roberta Kenedija koledžā Cīrihē. Koledžai ir sadarbība ar Velsas universitāti, tāpēc tā ir tiesīga piešķirt augstākās izglītības kvalifikācijas, kas tiek starptautiski atzītas.

Sprūdžs studējis Velsas universitātes akreditētajā Master of Business Administration (MBA) profesionālā biznesa vadības maģistra programmā, kur mācības notika gan attālināti, gan klātienē. Viņš sācis mācības 2005.gadā, kur kā īpaši spējīgs students tika uzņemts bez formāla iepriekšējā diploma, balstoties uz klātienes interviju ar rektoru, darba pieredzi un rekomendācijām.

ZRP pārstāve informēja, ka 2010.gadā, pabeidzot visus MBA moduļus, augstskolu studentiem tiek dota iespēja - saņemt profesionālās izglītības MBA diplomu vai rakstīt disertāciju, lai iegūtu akadēmisko Master of Science (MSc) maģistra grādu biznesa vadībā. Sprūdža izvēle bijusi rakstīt disertāciju un iegūt MSc grādu, jo MBA diploma saņemšanai tajā brīdī nebijis nozīmīga iemesla.

Disertācijas aizstāvēšanas termiņš ir 2012.gada janvāris, disertācijas tēma ir saistīta ar uzņēmumu vadības informācijas sistēmu tirgus izpēti Latvijā.

Holma uzsvēra, ka ārvalstu augstskolu ierastā prakse šādos gadījumos ir izsniegt tikai noslēdzoši iegūtā grāda un kvalifikācijas apliecinājumu, taču starplaikā iegūtos akadēmiskos grādus ar atsevišķiem formāliem dokumentiem neapliecina. Pretējā gadījumā Sprūdžam būtu jāizstājas no MSc programmas, lai iegūtu apliecinājumu par MBA grādu.

"MBA ir profesionālās augstākās izglītības kvalifikācija/grāds. Tā nav akadēmiska universitātes programma, bet ir nozīmīga daļa no augstākās izglītības sistēmas. Grāds šādos gadījumos nav obligāts, jo, piemēram, arī padomju diplomi nebija grādi, lai gan vēlāk Latvijā tie tika pielīdzināti augstākās izglītības grādiem, bet patiesībā tā tas nav. Akadēmiskie grādi, piemēram MSc, ļauj  aktīvi un bez ierobežojumiem darboties akadēmiskajā jomā. Parasti šāda grāda iegūšanai ir jāraksta disertācija - ne tāda apjoma kā doktora grāda ieguvējam, taču angļu valodā tās nosaukums ir "dissertation"," skaidroja Holma.

Kā ziņots, pagājušās nedēļas nogalē ZRP kongresā par Ministru prezidenta amata kandidātu tika izvirzīts ZRP valdes loceklis, uzņēmējs Sprūdžs.

Sprūdžs ir uzņēmējs informācijas tehnoloģiju, grāmatvedības uzskaites un konsultāciju, viesmīlības un aktīvās atpūtas nozarēs, Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācijas valdes loceklis. Agrāk Sprūdžs bijis HansaWorld Ltd. valdes loceklis un reģionālais vadītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas