Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

ZRP un Vienotība piekrīt, ka Latvijā "okupantu nav"

Zatlera Reformu partija (ZRP) un Vienotība sola nepārskatīt nepilsoņu tiesisko statusu un nesašaurināt nepilsoņu tiesību loku. Gan ZRP, gan Vienotība gatavas piekrist Saskaņas centra nostājai, ka Latvijā "okupantu nav". Šī frāze ierakstīta publiskajā telpā nonākušajā dokumentā, kurā apkopoti ZRP un Vienotības priekšlikumi koalīcijas partneriem SC un Visu Latvijai-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK konsultācijās par valdības koalīcijas modeli.

Saliedētaa sabiedrības un nacionālās identitātes mērķu punktos minēts "veicināt naturalizāciju", "saglabāt esošo bilingvālās izglītības modeli", "atvieglot nepilsoņu jaundzimušo bērnu reģistrāciju Latvijas pilsonībai, piešķirt tiesības uz Latvijas pilsonības iegūšanu reģistrācijas kārtībā visiem bērniem, kuri dzimuši nepilsoņu ģimenēs pēc 1991.gada", īstenot repatriācijas veicināšanas programmas uz Latviju, neīstenot nekādas rīcībpolitikas, kas veicinātu Latvijas iedzīvotāju pārcelšanās uz dzīvi ārpus Latvijas.

Iecerēts arī "piešķirt pienācīgu valsts finansējumu latviešu valodas mācīšanai un mazākumtautību kultūras attīstīšanai", "Satversmē noteikt un savā darbība ievērot principu, ka Latvijas valsts pienākums nodrošināt latviešu valstsnācijas, valodas un kultūras pastavēšanu un piedalīties Latvijas tautas kulturālās daudzveidības un mazākumtautību kultūru saglabāšanā".

ZRP un Vienotība sola īstenot arī "pasākumus latviešu valodas lietošanas paplašināšanai sabiedriskajā telpā", konsekventi īstenot Latvijas Republikas valstiskās nepārtrauktības doktrīnu, totalitāro okupācijas režīmu noziegumu nosodījums, atceri un izglītība, kā arī "valsts institūciju uzdevumu veidot uz patiesiem faktiem balstītu saliedētu sociālo atmiņu". 

Sadaļas noslēgumā izvirzīts punkts uzturēt amatpersonu cieņu pret Latvijas valstiskuma pamatiem arī simboliskās izpausmēs, "tai skaitā ministri nepiedalās pasākumos, kas saistīti un notiek 16. martā, 9. maijā un 13. oktobrī".

"Mēs uzskatām, ka Latvijas valsts pienākums ir nodrošināt ilgtspējīgu latviešu nācijas, valodas un kultūras pastāvēšanu cauri gadsimtiem.  Valstij ir jāpiedalās Latvijas tautas kulturālās daudzveidības un mazākumtautību kultūru saglabāšanā. Latviešu valodai kā vienīgajai valsts un oficiālajai valodai ir jākļūst par visu iedzīvotāju sabiedriskās saziņas valodu, tās lietošana sabiedriskajā telpā ir jāpaplašina," teikts sagatavotajā dokumentā.
"Mēs turpināsim konsekventi īstenot 1918. gadā proklamētās Latvijas Republikas valstiskās nepārtrauktības doktrīnu, kas balstās 1922. gadā pieņemtajā Satversmē, 1990. gada 4. maija Deklarācijā "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu" un Satversmes tiesas spriedumos, kuros atzīts PSRS veiktās agresijas, okupācijas un aneksijas prettiesiskums."
"Šodien Latvijā dzīvojošie pilsoņi un nepilsoņi nav nedz juridiski, nedz morāli atbildīgi par Latvijas okupāciju un tās izraisītajām sekām. Likumā noteiktais Latvijas pilsoņu un nepilsoņu tiesiskais statuss netiks pārskatīts un nepilsoņu tiesību loks netiks sašaurināts," teikts publiskajā telpā nonākušajā dokumentā.

Top komentāri

Nu ja ka
N
.nebija ne okupācijas ne okupantu . Un tūkstošiem latviešu brauca izklaides ekskursijā uz draudzigās kaimiņvalsts Sibīriju.
Lops
L
Tas ir kā-saglabāt esošo bilingvālo apmācības modeli!Tad kada jēga no visas šīs integrācijas! Es strādāju skolā kur mācās krievi un latvieši!Varu teikt vienu-es nezinu kā tas viss jums tur no augšas izskatās,bet te,reālaja dzīvē-krievam kaut ko pasaki viņš tev atbild "Čavo"! Un tie jau ir salīdzinoši pieauguši cilveki pēc 9klasses!Ko viņiem tur māca es nezinu,bet latviesu valodu viņi negrib nedz lietot nedz zināt-un kā,lai viņi gribetu to darīt,ja viņiem nav nekādu šķēršļu,viņi ļoti labi jūtās nezinot latviešu valodu!Tikai latviesus ar varu spiež mācīties krievu valodu,bet šiem šmurguļiem pie kājas!Jo redziet mums jāzin vēl kautkāda valoda,kas nav nekas šai valstī!Līdz ar to viņiem ir pie dirsas latviesu valoda,ja viņiem viņa faktiski nav vajadzīga-jo šķēršļu nedz izglītībā,nedz darbā,nedz vienkārši uz ielas-nav! Izglītībai Latvija jābūt tikai un vienīgi latviešu valodā-izveidojot dažās no tām,atkarībā pēc minoritāšu koncentrācijas šai reģionā,arī viņu dzimtās valodas un literatūras priekšmetus! Un vispār es jūtos piečakarēts-tagad sanāk,ka SC pat neticis koalīcijā būs realizējis lielu daļu savu plānu!
Troll
T
Kas tas ir: runā kā okupants, uzvedas kā okupants, 9. maijā iet pie Okupācijas pieminekļa?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas