Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

ZRP valsts pārvaldē sola mainīt ierēdņu statusu un uzlabot starpnozaru sadarbību

Zatlera reformu partija (ZRP) kā reformas valsts pārvaldē piedāvā mainīt ierēdņu statusu un uzlabot starpnozaru sadarbību, šodien preses konferencē informēja ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs.

Sprūdžs norādīja, ka partijai reformas valsts pārvaldē neesot pašmērķis un galvenās prioritātes esot citas, tomēr ir konkrētas lietas, kuras vajadzētu darīt citādi. Patlaban situācija neesot īsti laba, jo algas valsts pārvaldē samazinātas, funkciju apjoms palicis tāds pats, bet motivācijas neesot nekādas.

Tā, piemēram, iecerēts likvidēt ierēdņus kā atsevišķu darba ņēmēju kategoriju, jo civildienests esot sevi izsmēlis. "Ierēdņa statuss kā tāds ir liels šķērslis dažādām pārmaiņām," piebilda politiķis.

Pēc ZRP premjera amata kandidāta teiktā, iecerēts pilnībā mainīt ministriju un iestāžu vadītāju atlases un nodarbināšanas kārtību, veicināt mobilitāti starp privāto un publisko sektoru, kā arī ieviest jaunus principus, kā tikt pie valsts galvenajām amatpersonām.

Sprūdžs skaidroja, ka būtu jāuzsver starpnozaru mērķi, programmas un rezultāti, jo tagad katrs velkot "deķi" uz savu pusi. Šajā starpnozaru sadarbībā ļoti liela loma būšot tieši premjeram.

ZRP iesaka ieviest nozaru efektivitātes novērtējumu, lai ar konkrētiem mērījumiem varētu atrast salīdzināmas lietas ar pozitīviem piemēriem. "Jāsalīdzina mūsu sistēma ar labākajiem piemēriem pasaulē un jāmēģina to pielāgot, nevis kopēt visu modeli," sacīja Sprūdžs.

Viņš arī ieteica valsts budžetu vērst uz konkrētu rezultātu sasniegšanu, nevis funkciju beztermiņa finansēšanu, pakāpeniski pārejot uz pilnīgi citu budžeta veidošanas principu, izveidojot konkrētas mērķprogrammas, kas nebūtu garākas par septiņiem gadiem un kuras tiktu pārskatītas ik pēc četriem gadiem.

Arī nozaru ministriju darbu iecerēts vērst uz konkrētu rezultātu sasniegšanu. Valsts pārvaldē strādājošo atalgojumam vajadzētu būt motivējošam uz rezultātu, un vienotā atalgojuma sistēma sevi neattaisnojot. "Pamazām būtu jāiet uz sistēmu, ka iestādes valdītājs var noteikt daļu atalgojuma atkarībā no darba rezultātiem," sacīja Sprūdžs.

ZRP politiķis arī piedāvāja padarīt maksimāli ērtu iedzīvotāju un uzņēmēju saskarsmi ar institūcijām, gan klātienē, gan elektroniski. Tāpat svarīgi esot uzlabot mūsu valsts pārstāvju darbību Eiropas Savienības līmenī, jo šī neesot vieta, kur taupīt naudu - no tā atkarīgas pārāk lielas summas nākamajos periodos.

Top komentāri

vov
v
Kā ZRP ir nokļuvuši negodīgi cilvēki kā Ruslans Straķis un Alla Rjazanceva Vai vispār kāds pārbauda??? Kauna traips visai partijai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas