Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Zunda Maskavā skaidro, ka leģionāri nav saistīti ar noziegumiem pret cilvēci

Valsts prezidenta Valda Zatlera padomnieks vēstures jautājumos Antonijs Zunda pirmdien un otrdien Maskavā notikušajā vēsturnieku konferencē skaidrojis, ka pretēji dažu Krievijas vēsturnieku uzskatam leģionāriem nav sakara ar ebreju holokaustu vai citiem noziegumiem pret cilvēci. Tāpat viņš izklāstījis, kādēļ Latvijā Otrā pasaules kara jautājums joprojām ir aktuāls. 
Starptautiskās konferences “Vēsture, vēsturnieki un mūsdienu sabiedrība: savstarpējās sapratnes meklējumos” 15 minūšu ilgās uzstāšanās laikā A.Zunda runājis par Otrā pasaules kara pētniecības jautājumiem Latvijā no 1990. līdz 2010.gadam. Vēsturnieks skaidrojis šo jautājumu aktualitāti, kā arī paudis jaunas idejas, viņš stāsta portālam Diena.lv.

Vēsturnieki tam pievērš lielu uzmanību, jo Otrā pasaules karā laikā Latvija bijusi vairākkārt okupēta, konferencē skaidrojis A.Zunda. “Okupācijas režīma maiņa saistīta ar smagām sekām. Līdz ar to tas bijis smags posms, ko arī šodien dažādi interpretē atsevišķi Latvijas sabiedrības slāņi,” portālam Diena.lv saka vēsturnieks. Tāpat latvieši tika iesaukti divās dažādās armijās un karoja viens pret otru. Arī “tāds drausmīgs noziegums kā ebreju kopienas iznīcināšana” raisot vēsturnieku interesi.

Konferencē Valsts prezidenta padomnieks klāstījis “jaunu vācu laiku novērtējumu”, kāds līdz šim neesot bijis. Tika skaidrots, ka pretēji atsevišķu Krievijas vēsturnieku uzskatam leģionāri nav veikuši represijas pret ebrejiem vai citiem iedzīvotājiem 

A.Zunda konferencē klāstījis jaunas idejas, kopumā izvērtējot vācu laiku. Maskavā viņš stāstīja, ka 1941.gada vasarā latviešiem attiecībā pret vāciešiem “bijušas zināmas ilūzijas un cerības, ka tiks atjaunots valstiskums”. Uz vāciešiem lūkojušies kā uzvarētājiem, tomēr viņi izmantojuši nepareizu un pretrunīgu politiku, nedomājot par valstiskuma atjaunošanu, bet gan latviešu ģermanizāciju, konferencē pausto atstāsta A.Zunda.  




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas