Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Žurnālists Jākobsons lūdz Ģenerālprokuratūru izvērtēt policijas rīcību kratīšanas laikā

Portāla kompromat.lv žurnālists Leonīds Jākobsons, kuru policija nesen aizturēja uz divām diennaktīm kriminālprocesa ietvaros par Saskaņas centra līdera Nila Ušakova korespondences lasīšanu, lūdzis Ģenerālprokuratūrai pārbaudīt tiesībsargājošo iestāžu darbinieku rīcību, izvērtējot viņam nodarīto morālo un materiālo kaitējumu.

Jākobsons iesniegumu Ģenerālprokuratūrai pārsūtījis arī medijiem. No tā izriet, ka ekonomikas policijas darbinieki, veicot kratīšanu viņa dzīvoklī, iespējams, pārkāpuši dienesta pilnvaras, savukārt viņa ziņu avotu sniegtā informācija izmeklēšanas laikā kļuvusi plaši pieejama.

Žurnālists atstāsta, ka kratīšanas laikā policijas darbinieki centās viņu izprovocēt uz neadekvātu rīcību, izvirzot dažādas pretenzijas un dodot pretrunīgas komandas. Žurnālists nav varējis vienlaicīgi būt klāt visās dzīvokļa telpās. "Baidījos, ka, man nemanot, slepus, dzīvoklī var tikt novietots kāds aizliegts priekšmets vai viela, jo visa man izvirzītā apsūdzība ir tīra politika. Tāpat es neizslēdzu iespēju, ka no mana dzīvokļa var pazust mantas vai dokumenti, kas netiks atzīmēti kratīšanas protokolā," norāda žurnālists.

Kādā brīdī pēc kārtējās dokumenta parakstīšanas viņam no aizmugures fizisku uzbrukumu izdarījis viens no policijas darbiniekiem, kas izrāvis no rokām pildspalvu un to salauzis. "Pēc šā incidenta viņš paziņoja, ka esmu viņam izrādījis fizisku pretestību un nepakļaujos policijas darbinieku norādījumiem, tāpēc tiks izsaukta specvienība, kas ar mani tiks galā. Šādu rīcību uztveru kā dienesta pilnvaru pārsniegšanu nolūkā tīri fiziski un morāli mani iebiedēt, ļaujot noprast, ka ar mani turpmāk viss kas var gadīties," iesniegumā raksta Jākobsons.

Specvienība tikusi izsaukta, jo ieradās divi policijas darbinieki bruņu vestēs un policijas ekipējumā. Kratīšana turpinājusies bez dzīvokļa saimnieka klātbūtnes.

Jākobsons arī norāda, ka kratīšanas protokols ir praktiski nesalasāms "arī ar lupas palīdzību". Tajā neparādoties, ka kratīšanas laikā atsavināta digitālā kamera, kas no dzīvokļa pazudusi.

"Vērtējot visu atsavināto, viennozīmīgi varu secināt, ka galvenokārt policijas darbiniekus interesējuši informācijas nesēji, kuros norādīti mana kā profesionāla žurnālista sadarbības partneri un informācijas avoti. Acīmredzot kāds ir pasūtījis šādu ziņu iegūšanu, kas tagad pamazām no žurnālista noslēpuma kļūst par plaši pieejamu informāciju," uzsver žurnālists.

Jau ziņots, ka žurnālists tika atbrīvots 17.decembrī pēc divas diennaktis ilgas aizturēšanas.

Jākobsons tiek aizturēts aizdomās par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu. Kratīšanā žurnālistam atsavināts dators, vairāki telefoni un apmēram 300 disku.

Žurnālists portālā publicējis, iespējams, Ušakova saraksti ar Krievijas vēstniecību, ko ieguvis no viņam anonīmi atsūtītas interneta vietnes, caur kuru sarakste bijusi aplūkojama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas