Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

ZZS joprojām piedāvā šogad indeksēt visas pensijas

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcija joprojām uzstāj, ka šogad būtu jāindeksē visas pensijas.

Priekšlikumos grozījumiem likumā Par valsts pensijām pirms galīgā lasījumā ZZS piedāvā šogad 1.septembrī indeksēt pensijas līdz 200 latiem, piemērojot koeficientu 1,07 jeb palielināt tās par 7%, pensijas no 200 līdz 300 latiem - ar koeficientu 1,06, pensijas no 300 līdz 500 latiem - ar koeficientu 1,04, pensijas no 500 līdz 700 latiem - ar koeficientu 1,03, pensijas no 700 līdz 900 latiem - ar koeficientu 1,02. Savukārt pensijas virs 900 latiem mēnesī tiek rosināts indeksēt ar koeficientu 1,01 jeb par 1%.

Iepriekš ZZS šādu ierosinājumu bija iesniegusi Saeimā kā atsevišķu likumprojektu, tomēr parlamenta vairākums to noraidīja.

Savukārt divi ZZS deputāti - Aija Barča un Andris Bērziņš, kuri darbojas Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā -, piedāvā šogad indeksēt pensijas līdz 200 latiem ar koeficientu 1,04, bet pensijas no 200 līdz 250 latiem - ar koeficientu 1,025. Tikmēr invaliditātes un apgādnieka zaudējuma pensijas līdz 100 latiem deputāti piedāvā palielināt par 7%.

Priekšlikumus grozījumiem likumā Par valsts pensijām var iesniegt līdz 1.jūlija plkst.12. Savukārt Sociālo un darba lietu komisija tos vērtēs 4.jūlijā un 5.jūlijā.

Kā ziņots, Saeima 20.jūnijā konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja ierosinājumu no šā gada 1.septembra ar indeksu 1,04 indeksēt pensijas, kas nepārsniedz 200 latus.

Parlaments arī atbalstīja steidzamības noteikšanu likumprojektam, un galīgajā lasījumā deputāti par šo iniciatīvu varētu lemt 9.jūlijā.

Risinājums pensiju indeksācijai izstrādāts Sociālo un darba lietu komisijas uzdevumā Senioru lietu padomē, ko vada labklājības ministre un kurā strādā pensionāru intereses pārstāvošo nevalstisko organizāciju pārstāvji. Senioru konsultatīvā padome pieņēmusi lēmumu indeksēt pensijas līdz 200 latiem ar indeksu 1,04. Tikmēr Latvijas Pensionāru federācija aicinājusi palielināt indeksējamo pensiju slieksni līdz 250 latiem.

Kā ziņots, Saeimā 10.aprīlī iesniegti 106 004 iedzīvotāju paraksti, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šā gada oktobra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas