Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Certus: Rīga var kļūt par Baltijas valstu savienotājpilsētu

Rīgai ir visi priekšnosacījumi, lai kļūtu par Baltijas valstu savienotājpilsētu, taču tas var notiks pakāpeniski ilgākā laika periodā, teikts šodien prezentētajā domnīcas Certus ziņojumā Atpakaļ nākotnē? Rīga kā savienotājpilsēta.

Certus pētnieki norāda, ka Rīgai ir visi ģeogrāfiskie savienotājpilsētai nepieciešamie priekšnoteikumi, proti, atrašanās galvenā tirdzniecības ceļa krustpunktā (pie Daugavas ieteces Baltijas jūrā) un, pretēji Viļņai, liela osta, kas tradicionāli ir tikusi izmantota kā savienojums starp Krieviju austrumos un Eiropas vai pat pasaules tirgiem rietumos.

Pēdējā desmitgadē Rīgas osta ir atjaunojusi savu statusu kā lielākā Baltijas reģiona osta kravu apgrozījuma ziņā. Tallinas prāmju ostā ir daudz vairāk pasažieru, bet tas galvenokārt ir saistīts ar intensīvu prāmju satiksmi starp Tallinu un Helsinkiem.

Rīgā atrodas arī reģiona vadošā lidosta gan kravas tonnāžas, gan pasažieru skaita ziņā, un, apkalpojot 44% no visiem gaisa pasažieriem Baltijas valstīs 2016.gadā, tā ir arī reģionālais gaisa satiksmes centrmezgls. Nacionālā aviokompānija airBaltic ir svarīgs instruments Rīgas dominējošā stāvokļa uzturēšanai. Augoša pasaules klases lidosta, kuru apkalpo nacionālā aviokompānija, var nodrošināt regulārus savienojumus ar galvenajiem pasaules galamērķiem, kas nepieciešami savienotājpilsētai.

Tajā pašā laikā Certus ziņojumā norādīts, ka ir viena joma, kur Rīga tomēr atpaliek no kaimiņiem. Uzņēmumiem, kas pārvietojas uz jaunu pilsētu, ir vajadzīgas arī biroja telpas. Un šajā ziņā ir vērojama liela plaisa starp Rīgu un pārējām divām Baltijas valstu galvaspilsētām. 2016.gadā Rīgā tika pabeigts vai tika būvēts uz pusi mazāks biroju telpu kvadrātmetru skaits nekā Tallinā un Viļņā.

Certus atzīst, ka par Baltijas reģiona savienotājpilsētu varētu kļūt Viļņa. "Lai gan Rīga saglabā savas Baltijas jūras ostas ģeogrāfiskās priekšrocības, kā arī Baltijas valstu urbānā centra vēsturi, Lietuvas valdība un Viļņas pašvaldības iestādes aktīvi darbojas, lai attīstītu Viļņu kā Baltijas valstu reģiona centru. Piemēram, ir paaugstināta Viļņas lidostas kapacitāte, paplašināta infrastruktūra, pilsētā strauji aug uzņēmējdarbības infrastruktūra, jo īpaši pieejamās biroja telpas," secina ekonomisti.

Tajā pašā laikā Certus ziņojumā pausta pārliecība, ka Rīga var kļūt par Baltijas valstu savienotājpilsētu, bet tas nenotiks vienā dienā. "Savienotājpilsētas attīstās pakāpeniski ilgā laika periodā. Mūsdienās Ņujorka un Londona joprojām ir vadošie globālo finanšu centri tāpat, kā tas bija vairāk nekā pirms simts gadiem, jo viņu priekšrocība ir plaša fiziskās infrastruktūras un cilvēkkapitāla koncentrācija, kas saglabā tās kā pilsētas lielam biznesam," teikts ziņojumā.

Tomēr ar pašreizējām jūras ostām, dzelzceļu un autoceļiem, ātru interneta savienojumu, starptautisko skolu kopumu un aizvien vairāk internacionalizētām augstākās izglītības iestādēm, daudzvalodīgiem iedzīvotājiem, kā arī kompleksiem finanšu pakalpojumiem un dzīvošanai piemērotu pilsētu, Rīga varētu attīstīties daudz ātrāk.

Pēc Certus pētnieku domām, strauju attīstību varētu panākt, orientējoties uz ārpakalpojumu sniegto uzņēmumu kopīgo pakalpojumu centru pārvietošanu uz Rīgu un atbalstot Rīgu, kā augstākās izglītības eksporta centru. Tāpat attīstību nodrošinātu skaidri attīstot Rīgas esošās priekšrocības kā galvenajai "droša patvēruma" un savienotājpilsētai Baltijas valstīs.

Nodibinājuma Domnīca Certus darbības mērķi ir veicināt Latvijas ilgtspējīgu izaugsmi, veicot sociālekonomisko jautājumu zinātnisku izpēti un nodrošinot nepieciešamo analītisko bāzi priekšlikumu un iniciatīvu izstrādei un ieviešanai sadarbībā ar uzņēmējiem, valsts un pašvaldību institūcijām un vadošām augstskolām.

Top komentāri

Kira
K
Vai vai ko tikai Latvanijas vadoni nav proklemejusi, Latvija tilts starp Eiropu un Krieviju, Latvija baltijas tigeris, Latvija tas un tas, tikai beigas ir ta ka nekas, Latvija 80 % iedzivotaju dzivo nabadziba, pusbada, slimibas un pazemojum anomociti, tikai sie idioti politki, prezidenti, minstri, ieredni, deputati sevi slave un buve sev sapnu pilis, lai apmulkotu latvieus tautu.
rekur
r
Teorētisku fantāziju līmenī viss rakstītais atbild patiesībai. Bet ir politiskā realitāte, kura tam visam pārvelk strīpu. Mēs dzīvojam "ienaidnieka ielenktā cietoksnī", kuram tūlīt-tūlīt uzbruks krievi. Visu laiku tiek minēts- nogriezīs krievi tranzītu vai nē. Ārzemju bankas slēdz filiāles, ārzemju firmas aiziet, slēdz veikalus, kafejnīcas. Simtiem tukšu māju pilsētas centrā. Cilvēki emigrē. Rīgas Domē "Ķremļa aģenti". Beigsim fantazēt par SAVIENOTĀJPILSĒTU. Mēs esam NATO bastions.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
''DIENA'' KAD BEIGSI SMĪDINĀT PASAULI >var notiks ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas