Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

de facto: Rīgas satiksmes lietā arī pants par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu

Rīgas satiksmes korupcijas lietā, iespējams, arī ļaunprātīgi izmantots dienesta stāvoklis, kas novedis pie vairākus miljonus eiro lieliem sadārdzinājumiem iepirkumos, noskaidrojis Latvijas Televīzijas raidījums de facto.

Pēc kratīšanām un aizturēšanām pagājušā gada nogalē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) informēja, ka iesaistītajiem inkriminē kukuļdošanu, kukuļņemšanu un nelikumīgi iegūtas naudas atmazgāšanu. Tagad lietā pavīd arī dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana. Tā rezultātā radušās smagas sekas, proti, Rīgas satiksmes iepirkumos radies sadārdzinājums vairāku miljonu eiro apmērā. Visdrīzāk šis pants tiek attiecināts uz vienu vai abiem Rīgas satiksmes darbiniekiem. Jāatgādina, ka bijušais uzņēmuma vadītājs Leons Bemhens tika aizturēts pērn gada nogalē. Tāpat aizturēja par iepirkumiem atbildīgo Igoru Volkinšteinu, kā arī Čehijas uzņēmuma Škoda Transportation darbinieku Vladislavu Kozaku un uzņēmējus Māri Martinsonu, Aleksandru Krjačeku, Edgaru Teterovski un Elīnu Kokinu.

Gandrīz visi uz izmeklēšanas laiku apcietinājumā vairs neatrodas, izņemot Kozaku un Martinsonu.

Tiesa uzskata, ka gan Kozaks, gan Martinsons brīvībā var traucēt izmeklēšanai.

Martinsona advokāts Didzis Vilemsons apgalvo, ka lietā neesot pierādījumu, ka Martinsons varētu mēģināt kavēt kriminālprocesu. "Tā ir faktiski vēršanās pret viņu kā pret cilvēku, kā pret personību. Cita izskaidrojuma tam nav," uzskata Martinsona pārstāvis.

Šonedēļ tiesa lēma, ka nevar atbrīvot arī Kozaku. Viņa advokāts Jānis Dzanuškāns pēc sēdes komentārus nesniedza. Savukārt tiesnese Anastasija Pasjuga rakstiski raidījumam de facto skaidroja, ka pašlaik "citi drošības līdzekļi [Kozakam], tostarp drošības nauda, nevar mazināt pirmstiesas izmeklēšanas traucēšanas risku."

Rodas iespaids, ka Kozaka aizstāvību nodrošina tieši Čehijas koncerns Škoda. Viņa advokāts - ilggadējs Rīgas mēra ārštata padomnieks - Dzanuškāns vienlaikus pārstāv koncernā ietilpstošo uzņēmumu Škoda Vagonka arī Pasažieru vilciena iepirkumā. Škoda raidījumam de facto neatbildēja, vai iestājas par savu darbinieku, bet minēja, ka nezina, kādēļ viņu tur apcietinājumā.

KNAB sākotnēji minēja, ka kukuļi maksāti arī Rīgas domes amatpersonām, taču neviens domē aizturēts netika. KNAB darbinieki gan izkratīja vicemēru Andri Ameriku (GKR) un pēc tam mēru Nilu Ušakovu (Saskaņa), kurš kā Rīgas satiksmes pārraugs bija ļoti labi informēts par aizdomīgo līgumu detaļām.

Abi politiķi apgalvojuši, ka viņiem nekāds statuss lietā nav piemērots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas