Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Apdraudēts Rīgas sporta skolu pedagogu atalgojums

Rīgas sporta skolām šogad par 60 000 latu samazināts Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) finansējums pedagogu atalgojumam, tādēļ pašvaldībai var nākties lemt par sporta skolotāju atlaišanu atsevišķās sporta izglītības iestādēs.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis informēja, ka IZM darba grupa, pagājušā gada nogalē lemjot par finansējuma piešķiršanu pašvaldību sporta skolām, nolēma mainīt naudas sadales principu atkarībā no meistarības grupām šajās izglītības iestādēs.

Ņemot vērā, ka sporta skolu pedagogu atalgojums tiek maksāts no IZM mērķdotācijām, līdz ar to samazinājies kopējais finansējuma apjoms Rīgas sporta skolu pedagogu atalgojumam, lai gan atsevišķām iestādēm galvaspilsētā tas pat palielinājies.

Piemēram, Rīgas Vingrošanas skolai IZM piešķirtais finansējums skolotāju algām samazināts par aptuveni 30% jeb 40 000 latu, ievērojami samazināti atalgojumam paredzētie līdzekļi bērnu un jauniešu basketbola skolai Rīga.

"Sporta pedagogu atalgojumu samazināt vēl vairāk departamentam nav iespējams, jo šie skolotāji jau pašreiz saņem minimālo algu," norādīja Helmanis. Viņš pauda bažas, ka naudas trūkuma dēļ var nākties atlaist pedagogus, taču šāda iespējamība mācību gada vidū esot ļoti nepatīkama. Turklāt, atlaižot sporta skolotājus, tos būtu jābrīdina vismaz mēnesi iepriekš, kā arī jāizmaksā viņiem kompensācija par atlaišanu, kas nozīmētu vēl papildu izdevumus no jau tāpat nepietiekamajiem līdzekļiem.

Helmanis arī pauda, ka šī situācija visvairāk apdraud bērnus, kas ir šo sporta skolu audzēkņi. Piemēram, vingrotājiem jau pirms pusotra gada bija jāpārdzīvo būtiskas pārmaiņas sporta apmācību organizācijā, kad tika likvidēta IZM Sporta pārvaldes specializētā vingrošanas skola, un daļa tās audzēkņu turpināja skolot Rīgas Vingrošanas skolā.

Savukārt bērnu un jauniešu basketbola skola Rīga organizē bērnu treniņus daudzviet galvaspilsētā - tātad apdraudēta šīs basketbola apmācības kvalitāte vairākos Rīgas mikrorajonos, sacīja Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors.

Viņš gan atzina, ka hokeja skolai Rīga, līdz ar IZM finansējuma piešķiršanas kārtības izmaiņām atalgojumam paredzētie valsts līdzekļi pieauguši par aptuveni 50%, taču kopumā finansējumu no IZM šī skola sākusi saņemt tikai trešajā gadā pēc tās dibināšanas.

Helmanis informēja, ka departamenta pārstāvji, kā arī domes amatpersonas nākamnedēļ, 10.janvārī, tiksies ar IZM pārstāvjiem, lai vēlreiz risinātu finansējuma pārdales jautājumu. Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) arī esot sagatavojis vēstuli izglītības un zinātnes ministram Rolandam Brokam (ZZS) ar aicinājumu palīdzēt risināt valsts finansējuma piešķiršanas jautājumu.

Pēc departamenta direktora uzskatiem, ja arī paredzēts finansējumu samazināt, tad lietderīgāk būtu to samazināt visām sporta skolām līdzvērtīgi vai arī piešķirt to Rīgas pašvaldībai, kura pati izlemtu par naudas sadalījumu attiecīgajām sporta skolām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas