Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Latvijas Nacionālās operas ēkas fasāde drūp, un pašlaik nav zināms, kur rast līdzekļus tās remontam

Apmetums krīt, naudas nav

Tas, ka ēkā atrodas valstij piederoša kultūras institūcija, nenozīmē, ka pati ēka arī ir valsts īpašumā. Dažādie īpašnieki ir viens no iemesliem, kāpēc nav vienotas kultūras iestāžu ēku apsaimniekošanas politikas. Tikpat pretrunīga situācija kā valstī kopumā ir ar Rīgas domes apsaimniekotajiem īpašumiem – laikā, kad pašvaldība lepojas ar atjaunoto valsts Mākslas muzeja ēku un izsaka gatavību pārbūvēt Kongresu namu par akustisko koncertzāli, tās kapitālsabiedrības Rīgas nami pārvaldītajai Operas ēkai krīt nost apmetums.

Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš ceļ trauksmi, jo nevar uzņemties atbildību par sekām, ja kāds apmetuma gabals uzkritīs garāmgājējiem. Taču Kultūras ministrijas (KM) atbilde ir nepārprotama – naudas vairāk nebūs, un, ja ļoti vajag, līdzekļi jāpārdala no uzņēmumiem vajadzīgā finansējuma. Diena konstatēja, ka valstī nav vienotas informācijas par kultūras iestāžu ēku stāvokli, jo tām ir dažādi īpašnieki. KM uz lūgumu sniegt informāciju atbildēja, ka reģistrs par valsts īpašumā esošo ēku stāvokli un nepieciešamajiem remontdarbiem ir valsts a/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) pārziņā un ministrijai nav pieejas šim reģistram. Taču Operas gadījums ir vēl cits – ēka ir Rīgas domes Īpašuma departamenta bilancē, savukārt ēkas pārvaldīšana ar deleģēšanas līgumu nodota pašvaldības uzņēmumam SIA Rīgas nami.

Bijuši pārsteigti

Pēc tam kad LNOB valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš sociālajos tīklos izvietoja fotogrāfijas, kurās redzami fasādes bojājumi, sākās zināma rosība. Rīgas namu pārstāvis Edgars Arnītis pavēstīja, ka "radusies situācija ir nepatīkams pārsteigums gan Rīgas namu, gan Rīgas domes pārstāvjiem. Ar notikušo situāciju tikām iepazīstināti otrdien, 17. janvārī, iknedēļas LNOB un Rīgas namu pārstāvju sapulcē. Trešdien līdz ar citiem saņēmām Zigmara Liepiņa izsūtītās fotoliecības un iepazināmies ar LNOB paziņojumu. Vēlamies uzsvērt, ka līdz 17. janvārim no ēkas apsaimniekotāja Latvijas Nacionālās operas un baleta nebijām saņēmuši informāciju, ka ēkas fasāde atrodas kritiskā situācijā. Par laimi, situācijā nav cietuši garāmgājēji, un LNOB operatīvi norobežojis teritoriju un demontējis bīstamos fasādes elementus".

"Nevar no manis gaidīt, ka es katru dienu staigāšu ap māju un pētīšu, vai nenokritīs kāds ķieģelis. Labs saimnieks to dara pats," Dienai izteicās Liepiņš. 


Vai un ko pārdalīt

Pašlaik neatbildēts paliek jautājums, par kādiem līdzekļiem ēkas fasādi varētu remontēt. KM ar savas pārstāves Litas Kokales starpniecību norādīja, ka, gadījumā ja situācija kļūs kritiska un Rīgas dome risinājumus ēkas vizuālo defektu novēršanai nevarēs rast, "nāksies vērtēt, vai radošajiem procesiem paredzēto finansējumu nenovirzīt LNOB ēkas labošanai, jo KM rīcībā citu resursu nav". Liepiņš šo nostāju vērtēja kā nekorektu, jo radošos procesus nosaka Latvijas Nacionālās operas un baleta likums un samazināt finansējumu iestudējumiem, pārdalot to sveša īpašuma remontam, nozīmētu likumu pārkāpt.   

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 23.janvāra, laikrakstā Diena!

Top komentāri

Jāieskatās līgumā
J
Tur noteikti ir norādīts, kura puse kādus remontus veic. Parasti sīkie remonti ir ēkas lietotāja kompetencē. Bet var būt arī citādi. Žēl, ka rakstā šī informācija nav detalizētāk atspoguļota.
Uldis
U
Cik pec bildes var spriest ,tur pat setnieks ar spainiti javas varetu aizsmeret tos bojajumus,vienigi nevienam roka nepacelas lai to noverstu.
deputatu kvotas
d
sadalija deputati vairak kaa 20 miljoni un vairakums no naudas aizgaja uz Ventspili. Tad kapec nepieskira mazliet naudas ari Operai?????
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas