Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

ASV vēstniecība nosauc konkrētus Rīgas klubus, kuros aicina neiegriezties

"Tūristu krāpšana un konsumācija šajā sezonā ir īpaši aktivizējusies," uzskata Rīgas centra rajona policijas iecirkņa tulks Vitālijs Teže, kura darbs ir diendienā tikties ar apzagtajiem un apkrāptajiem tūristiem. Par to liecina arī gadījums, kad šonedēļ naktī no trešdienas uz ceturtdienu kādā Vecrīgas klubā par naudas izspiešanu no tūristiem policija aizturēja trīs kluba darbiniekus. Situācija nobriedusi tiktāl, ka no atsevišķu klubu apmeklējuma saviem darbiniekiem un viesiem oficiāli iesaka izvairīties arī ASV vēstniecība, citas oficiālus sarakstus gan nav gatavas sniegt.

Līdz šim skaļākais tūristu apkrāpšanas gadījums bija pērn, kad kādam ārzemniekam vienā Vecrīgas striptīzbārā par šampanieti un meiteņu kompāniju piestādīja 11 000 latu lielu rēķinu. Likumsargi atzīst, ka krāpšanas gadījumi joprojām ir katras nedēļas nogales statistikā. Šogad jau aizturēti vairāku iestāžu darbinieki un daži ir pat sodīti. Rīgas galvenās policijas pārvaldes pārstāvis Edgars Dudko skaidro, ka pēc likuma par konsumāciju nav iespējams sodīt, taču var sodīt par naudas izspiešanu. Par to draud brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem. Pašu klubu sodīt nevar, ja vien nav neapgāžamu pierādījumu par iestādes līdzdalību nozieguma izdarīšanā.

Meitenes un šampanietis


V.Teže apraksta shēmu, pēc kuras darbojas izkrāpēji: vai nu pašos striptīzbāros, vai tuvumā esošajos klubos meitenes vecumā no 20 līdz pat 30 gadiem noskata iereibušus ārzemniekus, tālāk meitenes klubos pasūta šampanieti vai konjaku, un klients bieži vien nemaz nav informēts, ka maksā viņš, citkārt viņš nav informēts par to, ka maksā par visu pudeli, ne tikai glāzi, kā arī to, ka pudele var maksāt vairākus tūkstošus. "Tālāk jau ir dažādi scenāriji — populārākais ir iebiedēšana, kad, nelaižot prom, piespiež samaksāt. Ja ir divi ārzemnieki, tad vienam jāpaliek un apsardze kopā ar otru iet pēc naudas uz viesnīcu vai bankomātu. Tā kā parasti palikušo draugu draud piekaut vai pat nogalināt, otrs ir spiests samaksāt. Vēl viens variants ir naudas izkrāpšana "ar mīlestību" — tūrists, lai izpatiktu meitenēm un neradītu viņām problēmas, pats piekrīt samaksāt," saka V.Teže.

Neiesaka četras vietas


Tūristu apkrāpšana satraukusi arī ārvalstu vēstniecības. Piemēram, ASV vēstniecība saviem darbiniekiem un viesiem iesaka izvairīties no četrām Rīgas centrālajām izklaides vietām, lai tādējādi garantētu viņu drošību. Pēc ASV vēstniecības preses un kultūras nodaļas sniegtās informācijas, tās ir Foxy Lounge, Roxy, Groks un Pink Panther. Pēc neoficiālas informācijas, līdzīgi saraksti ar Rīgas "melnajiem punktiem" ir arī atsevišķām citām vēstniecībām, bet Dienai tika atbildēts, ka šī informācija nav izpaužama.

Ārzemnieku sit un spārda


Diena jau rakstīja, ka 23. maijā uz policiju Rīgā devās arī Stīvs Grīnsleids no Lielbritānijas. Viņš stāstīja, ka kluba Groks disko zālē novērošanas kameru melnajā zonā ticis sists un spārdīts kājām. "Sākotnēji tika sākta lietvedība pret viņu pašu par rēķina nenomaksāšanu, un viņš pat samaksāja 24 latus," teic E.Dudko. "Taču 26.maijā saistībā ar šo gadījumu pret kādu personu ir sākts kriminālprocess par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu." Sods par šādu nodarījumu ir brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz divdesmit minimālajām mēnešalgām. Pret pašu Groku pagaidām gan nav sākts neviens process. Līdz šim sodītas tikai personas, kas iesaistītas noziegumu izdarīšanā, iestādes, kurās šie noziegumi notiek, paliek nesodītas, jo nav pierādāma to saistība ar darbinieku noziedzīgo rīcību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas