Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Atkritumu apsaimniekošanu Rīgā pārņems pašvaldība

Rīgas dome plāno pārņemt atkritumu apsaimniekošanu pilsētā, portālu Diena.lv informēja Rīgas domes pārstāve Dzintra Āboliņa.

Šonedēļ plānots izskatīt Rīgas domē sagatavoto saistošo noteikumu projektu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Saistošo noteikumu projektā paredzēts, ka pašvaldība uzņemsies kontroles funkciju, lai atkritumi krātos tikai konteineros. Visiem tiks noteikta vienāda maksa par atkritumu svara vienību neatkarīgi no izvešanas vietas. Liela uzmanība tiks pievērsta tam, lai ierobežotu saražoto atkritumu daudzumu, veicinātu dabas resursu efektīvu izmantošanu, samazinātu to  atkritumu apjomu, kas jānoglabā poligonos.

Līdz 2014. gadam paredzēts pārejas posms. Atkritumi no tvertnēm būs jāizved ne retāk kā vienu reizi nedēļā, nogādājot tos atkritumu poligonā. Noteikumu projektā paredzēts, ka visiem nekustamo īpašumu īpašniekiem, tiesiskajiem valdītājiem vai pārvaldniekiem ir pienākums noslēgt atkritumu apsaimniekošanas līgumu. Ja viņi lūgs organizēt atkritumu dalītu vākšanu, atkritumu apsaimniekotājam šāds pakalpojums būs jānodrošina. Savukārt atkritumu radītājam būs pienākums savus atkritumus šķirot.

Savukārt, sākot ar 2014. gada 1. janvāri, paredzēts, ka pašvaldība izveidos savu atkritumu apsaimniekošanas operatoru, kurš slēgs līgumus ar nekustamo īpašumu īpašniekiem, tiesiskajiem valdītājiem vai pārvaldniekiem, kā arī  līgumus ar atkritumu apsaimniekotājiem par pakalpojumu nodrošināšanu.

Atkritumu apsaimniekotāji saņems samaksu tikai par poligonā faktiski ievesto atkritumu daudzumu, kura apjoms uzskaitei un norēķiniem tiks mērīts svara, nevis tilpuma mērvienībās.

Noteikumu projektā paredzēts, ka atkritumu tvertnes pakāpeniski tiks identificētas un aprīkotas ar atkritumu svēršanas iekārtām un tvertņu atpazīšanas ierīcēm, kā arī specializētie transporta līdzekļi būs aprīkoti ar GPS ierīcēm.

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments veidos un uzturēs datu bāzi, kurā  reģistrēs visus datus par atkritumu radītājiem, noslēgtajiem atkritumu apsaimniekošanas līgumiem, specializētajiem transporta līdzekļiem un to maršrutiem, atkritumu tvertņu laukumiem, atkritumu tvertnēm, to piederību, iztukšošanas biežumu, savākto atkritumu veidu un svaru, kā arī tiks sagatavoti rēķini, kontrolēti maksājumi, reģistrētas sūdzības.

Jauno saistošo noteikumu projektu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu izstrādāja speciālistu darba grupa, kuras sastāvā bija iekļauti arī lielāko atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu pārstāvji. Pēc tam noteikumu projektu skatīs Mājokļu un vides komiteja un citas domes institūcijas. Saistošie noteikumi jāapstiprina ar Rīgas domes lēmumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas