Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Bebri Rīgas centrā nograuzuši 16 kokus, kā arī krūmus; bebri esot jāizķer

Rīgas centrā bebri nodara ļoti būtisku kaitējumu kokiem, tādēļ nepieciešams tos izķert, uzskata pašvaldības aģentūras "Rīgas dārzi un parki" direktors Agnis Kalnkaziņš (TP).

Aģentūras apsaimniekošanā esošajās teritorijās 2009.gada rudens periodā atkārtoti konstatēti ļoti būtiski bojājumi pilsētas kanālmalas apstādījumiem, ko nodarījuši kanālā mītošie bebri. Kanāla posmā no 13.janvāra ielas līdz Andrejostai pilnībā ir nopostīti jau 16 liela izmēra koki un neskaitāmi krūmu stādījumi.

12.novembrī kanāla teritorijā pie Rīgas brīvostas tika konstatēts, ka bebri ir sākuši grauzt kanāla krasta nostiprinājuma pāļus, kā arī saknes vairāk nekā 100 gadus vecam ozolam.

Ar esošo finansējumu "Rīgas dārzi un parki" ir veikuši vairākkārtīgus aizsardzības pasākumus, gan kokus apstrādājot ar augu aizsardzības preparātiem, gan uzliekot metāla sietus. Diemžēl šie pasākumi nav devuši vēlamo rezultātu un turpmākai cīņai ar bebriem aģentūrai finansējuma neesot. Arī Rīgas Vides aizsardzības fondam finansējuma, ko varētu novirzīt bebru izķeršanai, nav.

Sazinoties ar Latvijas Mednieku asociācijas (LATMA) speciālistiem, aģentūra noskaidrojusi, ka pašlaik bebriem ir miera periods, jo bebriem dzimst mazuļi, un tie aktivizēsies rudens periodā. Tāpēc LATMA speciālisti iesaka rudens periodā bebrus izķert, pretējā gadījumā pilsētas kanālā dzīvojošie bebri nodarīšot vēl līdz šim nepieredzētus postījumus, kuru novēršana pilsētai izmaksāšot ļoti dārgi.

Tāpēc aģentūra lūdz Rīgas domes Mājokļu un vides komiteju izskatīt un atbalstīt bebru izķeršanu no pilsētas kanāla, piesaistot LATMA speciālistus, un piešķirt no Rīgas domes rezerves fonda nepieciešamo finansējumu 2750 latu apmērā.

Komiteja šo jautājumu plāno skatīt ceturtdien, 3.jūnijā.

Vides komiteja iepriekš atzina, ka Rīgai būs jāmācās sadzīvot ar bebriem, kuri iemitinājušies Pilsētas kanālā.

Rīgā uzskaitīti vairāk nekā 120 bebri. Dzīvnieki dzīvo pilsētā un tās rajonā. Bebri "saimnieko" arī vairākās citās vietās Rīgā, piemēram, Ķīšezera apkārtnē un Sarkandaugavā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas