Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Bērnudārzam, kurā ar salmonelozi saslimuši 40 bērni, uzliek 300 latu sodu

Rīgas bērnudārzos un skolās plaša inficēšanās ar salmonelozi, kad saslimušo skaits pārsniedz desmit audzēkņus, tiek konstatēta līdz divām reizēm gadā, taču daudz biežāk tiek atklāti tādi pārkāpumi kā virtuves darbinieku personīgās higiēnas neievērošana, temperatūras režīma pārākumi, nedezinficētas darba virsmas, vecas produkcijas gatavošana, ar ko Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori saskaras ikdienā, Dienai stāsta dienesta pārstāve Ina Šubina.

Pēc viņas teiktā, lielākās problēmas šajā ziņā ir pilsētas skolām, nevis bērnudārziem. Šoreiz gan uzmanības centrā nonākusi Rīgas 259.pirmsskolas izglītības iestāde, kurā šomēnes ar salmonelozi inficējušies 40 bērni. Viņi lietojuši uzturā iestādes virtuvē gatavotos ēdienus no vistas gaļas.

PVD speciālisti notikušajā saskatījuši virtuves darbinieku vainu – viņi nav atbilstoši veikuši dezinfekcijas pasākumus, lai novērstu pārtikas piesārņojumu, tādēļ otrdien iestādei piemērots 300 latu naudas sods. "Tā kā šī bija pirmā reize, kad 259. bērnudārza virtuvē ir konstatēti šāda veida pārkāpumi un virtuves darbinieki nekavējoties izpildīja visus PVD norādījumus, maksimālais soda apjoms piemērots netika," saka PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere. Maksimālais iespējamais sods par šāda veida pārkāpumiem ir 500 lati.

Vai salmonellas bakrētijas bijušas putna gaļā, vēl nav skaidrs - izmeklējumi turpinās, taču lielais saslimušo bērnu skaits un fakts, ka viņi bijuši no dažādām grupām, liecina, ka virtuves bloks notikušajā ir iesaistīts.

"Pat ja vistā būtu salmonella, bet virtuvē būtu veikti atbilstoši dezinfekcijas pasākumi, saslimšanas gadījumi nenotiktu, jo vista termiski tika apstrādāta labi," stāsta I.Šubina. Viņa pieļauj, ka virtuvē jēlas gaļas dalīšanai izmantoti tie paši instrumenti, piemēram, dēlīši un naži, kas jau gatavu produktu griešanai, kas arī bijis par iemeslu salmonellas baktēriju izplatībai.

Pašlaik bērnudārzā virtuve darbojas, jo pēc PVD speciālistu prasības telpām un aprīkojumam veikta papildu dezinfekcija.

Salmoneloze ir infekcijas slimība, kas parasti skar zarnu traktu. Salmonelozes simptomi ir slikta dūša, vemšana, krampji, caureja, drudzis, galvassāpes. Ja slimība noris smagā formā, kā arī, ja saslimušais ir mazs bērns, liels šķidruma zudums var izraisīt smagu organisma atūdeņošanos. Salmonelozes simptomi parādās 6 – 72 stundas pēc inficēšanas.

(papildināta 3.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas