Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Bīstamākos Rīgas graustus varēs nojaukt bez būvatļaujas

Rīgas domes Īpašuma komitejas sēdē pirmdien akceptēta domes Īpašuma departamenta speciālistu izstrādātā kārtība, kādā sakārtojamas vai nojaucamas pilsētvidi degradējošas, sabrukušas vai cilvēku drošību apdraudošas ēkas jeb grausti Rīgā, informē pašvaldībā.

Noteikumos atrunātas arī situācijas, kad grausts ir tik sliktā stāvoklī, ka jebkurā brīdī var sabrukt. Noteikumi paredz, ka šādai ārkārtas situācijas novēršanai pieļaujams veikt būvdarbus pirms būvatļaujas saņemšanas, ja sertificēts būvinženieris ir veicis grausta tehnisko apsekošanu un noteicis neatliekami veicamos būvdarbus, kuri izpildāmi sabiedriskā drošības apdraudējuma novēršanai.

Saskaņā ar noteikumiem cīņa ar graustiem notiks, sadarbojoties trīs pašvaldības struktūrvienībām - Rīgas pilsētas pašvaldības izpilddirekcijām, Īpašuma departamentam un Rīgas pilsētas Būvvaldei.
Izpilddirekcijas turpmāk nodrošinās savā administratīvajā teritorijā esošo graustu un pilsētvidi degradējošo būvju apsekošanu vismaz divas reizes gadā. Ja konstatēta ēkas tehniskā stāvokļa pasliktināšanās vai uzlabojumi, Īpašuma departamentam tiks ierosināts veikt klasifikācijas maiņu.

Ja saskaņā ar sertificēta būvinženiera veiktās tehniskās apsekošanas rezultātiem iespējama ēkas sabrukšana, kas var radīt draudus trešo personu veselībai vai dzīvībai, apdraudējumu blakus esošajai apbūvei vai transporta kustībai, un ir nepieciešama tūlītēja rīcība šāda apdraudējuma novēršanai, izpilddirekcija izdos administratīvu aktu par veicamajiem pasākumiem, lai nodrošinātu nekavējošu sakārtošanu, informējot par to Īpašuma departamentu.

Ja grausta īpašnieks pēc izpilddirekcijas rakstveida brīdinājuma saņemšanas par steidzamu sakārtošanu neveiks atbilstošas darbības, izpilddirekcija varēs piemērot administratīvā akta piespiedu izpildes līdzekli - piespiedu naudu saskaņā ar Administratīvā procesa likumu - vai veikt citas normatīvajos aktos paredzētās darbības, lai veicinātu ēkas sakārtošanu.

Ja pienākums par sakārtošanu netiek izpildīts paredzētajos termiņos un citu administratīvās ietekmēšanas līdzekļu piemērošana nenodrošina ēkas sakārtošanu, izpilddirekcija, saskaņojot ar Īpašuma departamentu turpmāko rīcību ar ēku, iesniegs attiecīgā grausta būvlietas oriģinālu Īpašuma departamentam, kurš nodrošinās Rīgas domes lēmuma projekta sagatavošanu par tās piespiedu sakārtošanu vai nojaukšanu.

Īpašuma departaments savukārt lems par graustu piespiedu sakārtošanu. Izskatot šos jautājumus, departaments varēs pieprasīt vai uzdot izpilddirekcijai pieprasīt ēkas Īpašniekam veikt būves tehnisko apsekošanu par tās ilgtermiņa noturību.

Februāra nogalē pilsētas graustu sarakstā bija 465 objekti, 111 no tiem saskaņā ar pašvaldības izstrādāto klasifikāciju atrodas "A" kategorijā jeb tiek uzskatīti par bīstamiem graustiem - būves ar būtiski bojātām tās telpisko noturību nodrošinošam nesošām vai norobežojošām konstrukcijām, kuru telpiskās noturības zuduma seku rezultātā var notikt pilnīga vai daļēja būves pašsabrukšana vai radīts apdraudējums būvei blakus esošajiem īpašumiem, transporta kustībai, vai trešo personu veselībai un dzīvībai.
Graustu sakārtošanas kārtība stāsies spēkā pēc tās apstiprināšanas domes sēdē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas